[2.0 ABK LPG] wskaźnik temperatury
[2.0 ABK LPG] wskaźnik temperatury
Witam.
wczoraj zaczęło dziać się coś dziwnego ze wskaźnikiem temperatury w mojej b4 a mianowicie pokonując dłuższy dystans w trudnych warunkach pogodowych (śnieg, temp. -6) wskaźnik temperatury zachowywał się normalnie (trzymał się na 90 stopniach) ale potem stopniowo temperatura rosła. po zrobieniu dłuższej przerwy (ok 7 h) i ponownym uruchomieniu silnika wskaźnik (zaraz po włączeniu silnika) zaczął powoli iść do góry i tak aż do granicy ok 100 'C. (wszystko to w czasie pokonania dystansu ok 8 km). dalej nie jechałem. dodam, że przewody nie były zbytnio gorące. zastanowiło mnie tylko to że płyn w zbiorniczku jakby nie krążył w obiegu. dziś to samo po włączeniu silnika wskaźnik ruszył od razu do góry.
wczoraj zaczęło dziać się coś dziwnego ze wskaźnikiem temperatury w mojej b4 a mianowicie pokonując dłuższy dystans w trudnych warunkach pogodowych (śnieg, temp. -6) wskaźnik temperatury zachowywał się normalnie (trzymał się na 90 stopniach) ale potem stopniowo temperatura rosła. po zrobieniu dłuższej przerwy (ok 7 h) i ponownym uruchomieniu silnika wskaźnik (zaraz po włączeniu silnika) zaczął powoli iść do góry i tak aż do granicy ok 100 'C. (wszystko to w czasie pokonania dystansu ok 8 km). dalej nie jechałem. dodam, że przewody nie były zbytnio gorące. zastanowiło mnie tylko to że płyn w zbiorniczku jakby nie krążył w obiegu. dziś to samo po włączeniu silnika wskaźnik ruszył od razu do góry.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 10:38 przez kardelek, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
- karolas123
- Forum Audi 80
chyba masz rację bo wczoraj zrobiłem chyba ze 100 km i wskaźnik caly czas pokzaywał 120 'C a silnik miał normalną temperaturę. wyjąłem ten czujnik z 3 bolcami i tam było troche jakiejś cieczy. wyczyściłem ale dalej to samo. przekręcam kluczyk i temperatura idzie w górę. pewnie bede musiał zmienić czujnikkarolas123 pisze:Wskaznik idzie do konca jesli rezystancja maleje. Znaczy gdzies w obwodzie (lub w całym czujniku) jest zwarcie lini tego czujnika.
-
- Forum Audi 80
nie działa wskaźnik temperaturt
witam nie działa mi wskaźnik temperatury wymieniłem czujnik ale nadal nie działa co może być jeszcze przyczyną? pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Zgadza sie, ale żeby źle wtyczke podpiąć musiałby ją wpinać na hama w innej pozycji...GerB3 pisze:przecież w tym czujniku ma znaczenie który przewód idzie do którego pina...
po pierwsze zimne luty na płycie licznika, po drugie regulator napięcia ( w sumie świrowałby też wskaźnik paliwa, ale sprawdzić można ), po trzecie sam wskaźnik...bulinek2009 pisze:zostaje tylko chyba rozebrać licznik. tulko nie wiem co tam mogło się stać?
Możesz sprawdzić prace wskaźnika poprzez spięcie na krótko kabli we wtyczce pod maską, niestety niepamiętam, których, chyba brązowy z niebiesko żółtym... <ok>
-
- Forum Audi 80
Ale to chodzi o regulator (stabilizator) w liczniku Jak wyjmiesz licznik to zobaczysz od tyłu licznika po lewej stronie go Ale mnie się coś wydaje, że to będą zimne luty na płycie głównej licznika... No te dwie opcje do sprawdzenia i ma to śmigać <ok> <wodka>bulinek2009 pisze:Maciku ale właśnie wskażnik paliwa też raz wskazuje a raz opada do końca ale jak by był regulator to chyba by nie było ładowania a ładowanie mam dobre:)
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
panowie wiele razy się zastanawiałem nad oznaczeniami na wskaźniku temperatury.czy jest tak jak myślę?? jest 9 kresek,wskaźnik zaczyna się od 50 na środku jest 90 i przed ostatnia kreska to 120. czyli pozostałe kreski to brakujące cyfry między 50 a 130 stopni?? każda kreska odpowiada pełnej kolejnej wartości temperatury??