[B4 1.9TDI 1Z] Duże spalanie
[B4 1.9TDI 1Z] Duże spalanie
Witam klubowiczów bardzo proszę was o poradę, ostatnio robiłem trasę legnica szeczecin ok 340km prędkość do 120km i spalanie wyszło 7l! jest to na pewno za duże zużycie w mieście bierze 10l silnik jest dogrzany gdyż pokonuje trasy takie że czas ma na nagrzanie, dodam że auto miało wcześniej skrzynie automatyczna i przerobiłem na manuał. Proszę o jakieś porady co zrobić by zmniejszyć spalanie . Mam Vag wrazie co.
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A jaką skrzynię kolega wsadził zamiast tego automata ?bo w 1z powinna siedzieć skrzynia BAA ,jak siedzi jakaś od benzyny to spalanie musi być wieksze z powodu innych przełozeń .Jak kolega nie wie jaką ma skrzynię ,to jeżeli ma obrotek to na skrzyni BAA na 5 tym biegu przy szybkości ok.100km/h powinno być jakieś 2100 obr.Trzeba zerknąc na oznaczenie skrzyni ,jest widoczne na flanszy u góry skrzyni przy samym silniku .Z logów się na pewno tego nie dowiemypancurp10 pisze:ostatnio robiłem trasę legnica szeczecin ok 340km prędkość do 120km i spalanie wyszło 7l! jest to na pewno za duże zużycie w mieście bierze 10l silnik jest dogrzany gdyż pokonuje trasy takie że czas ma na nagrzanie, dodam że auto miało wcześniej skrzynie automatyczna i przerobiłem na manuał. Proszę o jakieś porady co zrobić by zmniejszyć spalanie .
jak ma na pierburgu to się dowiemy w gr. 006 jest prędkość samochodu i np. w 001 i nie tylko tej są obroty silnika <ok>MUNIOR pisze:Z logów się na pewno tego nie dowiemy
faktycznie te spalanie trochę za duże, ale na to może mieć wpływ jeszcze wiele innych czynników, jeśli chodzi o skrzynię to w TD (AAZ) też były inne przełożenia, podobnie jak w A4 z silnikiem AFF 75KM, także do TDI powinna iść skrzynia BAA
tak na marginesie od A4 B5 też skrzynia podejdzie, tylko pod łapy trzeba dać kilka podkładek
-
- Forum Audi 80
Dziękuje wam za interesowanie się moim postem, skrzynie mam od TDI jak kolega pisał przy 100km/h obrotek wskazuje ok 2100RPM więc skrzynia od całą przeróbkę sam przeprowadzałem. Przewody paliwowe suche. Ja mam avanta tak chyba jest zbiornik 80l to na całym baku, ostatnio zalałem po korek to jak wskaźnik dochodził do 1.4 miałem zrobione 570km to bardzo mały dystans, uciążliwy jest też w tym samochodzie wskazanie paliwa, wymieniałem stabilizator w zegarach pływak bo już myślałem, że po prostu ostro przekłamuje wskaźnik