Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 NE] Uszkodzony regulator cisnienia paliwa ???

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Boom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 NE] Uszkodzony regulator cisnienia paliwa ???

Post autor: Boom » 03 sty 2011, 21:49

Jeden mecher stwierdził, że do wymiany jest regulator podciśnieniowy kąta wyprzedzenia zapłonu inaczej chyba regulator ciśnienia paliwa ( taki mały bączek przy aparacie zapłonowym).
Auto miało kiedyś instalacje gazową, teraz nie ma i wężyk nie był podłączony do regulatora i był zaślepiony śrubą. Mechanik mówił,że auto może więcej palić i troche mułowate może być przy wyższych obrotach. No i tu mia chyba miał racje bo auto od dołu zbiera sie ładnie ale jak złapie tak 4000 obr to już nie przyspiesza tak i trzeba cisnąc gaz do dechy.
Zastanawia mnie na jakiej podstawie mecher stwierdził, ze ten regulator jest do wymiany. Dlatego że wężyk od gaźnika nie był podłączony do niego???
Podłączyłem i jest teraz tak.

Obrazek

Zostawić tak?? Czy odłączyć ten wężyk i zaślepić??
Jakie są objawy uszkodzenia tego regulatora??. Bo nie wiem czy jest uszkodzony czy nie !

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 03 sty 2011, 22:16

Boom pisze:regulator podciśnieniowy kąta wyprzedzenia zapłonu inaczej chyba regulator ciśnienia paliwa ( taki mały bączek przy aparacie zapłonowym).
Widoczny na obrazku podciśnieniowy regulator wyprzedzenia zapłonu jak sama nazwa wskazuje nie a nic wspólnego z regulatorem ciśnienia paliwa. Przewód powinien być założony, bo inacze nie będziesz miał wyprzedzenia zapłonu przy wyższych obrotach. Oczywiście o ile regulator jest sprawny - w srodku jest membranka, mozna ją sprawdzić zakładając na regulator rurke i zassać powietrze - membranka powinna stawiać opór.

Boom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Boom » 03 sty 2011, 22:33

A ten wężyk jak odepne od regulatora i odpale silnik to dmucha z nie go dość mocno powietrze. Tak ma być ??
To nie jest to samo ???
http://allegro.pl/nowy-regulator-cisnie ... 26054.html

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 03 sty 2011, 23:02

A ten wężyk jak odepne od regulatora i odpale silnik to dmucha z nie go dość mocno powietrze. Tak ma być ??
To nie jest to samo ???
Nie ssie przypadkiem bo dmuchać nie powinno.

Sprawdza się go łatwo bo wystarczy zdjąć wężyk z drugiej strony (ta aby koniec podłączony do regulatora był podłączony).
Pierwszy na szczelność, podczas zasysanie z niego powietrza powinien stawić opór - jeśli można cały czas zasysać z niego powietrze to jest nieszczelny.

Jeśli jest szczelny to trzeba zdjąć kopułkę, pale i osłonę pod palcem i zasysając powietrze patrzeć czy się w środku porusza taka płytka.

Jeszcze można podczas pracy silnika podłączać go i odłączać obserwując zmianę w pracy silnika. Powinno być dobrze widoczna/słyszalna.

PS. jak wcześniej inny kolega wspomniał ten regulator nie ma nic wspólnego z ciśnieniem paliwa.

A na twojej aukcji jest regulator ciśnienia paliwa z silnika z wtryskiem.

Edit:

U ciebie idzie takie coś: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=3

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 04 sty 2011, 09:03

Boom pisze: Mechanik mówił,że auto może więcej palić i troche mułowate może być przy wyższych obrotach. No i tu mia chyba miał racje bo auto od dołu zbiera sie ładnie ale jak złapie tak 4000 obr to już nie przyspiesza tak i trzeba cisnąc gaz do dechy.!
Mechanik na moje powinien od razu zlecić wymianę. Uważaj jednak na to jaki masz zaczep tego UFO (podciśnieniowy regulator) gdyż występowały dwa rodzaje.
Boom pisze:Zostawić tak?? Czy odłączyć ten wężyk i zaślepić??
Jakie są objawy uszkodzenia tego regulatora??. Bo nie wiem czy jest uszkodzony czy nie
Objawy są takie jak napisali poprzednicy. Jeśli jest uszkodzony powinieneś go bezwzględnie wymienić i podłączyć tak jak było w oryginale bez względu na to czy ma gaz czy nie. Bez przyspieszenia zapłonu możesz zapomnieć o dynamice tego auta.

[ Dodano: 2011-01-04, 09:05 ]
Po wymianie ustaw zapłon lampą

Boom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Boom » 04 sty 2011, 10:17

Dzięki za odpowiedzi

U mnie jak zdejme wężyk z regulatora to nie ma żadnej różnicy w pracy silnika
NIedługo to wymienie i ustawie zapłon.
Zastanawia mnie tylko dlaczego tak dmucha z tego wężyka w regulator??

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 04 sty 2011, 11:09

Bo drugi koniec tego wężyka podłączony jest tam gdzie dmucha , a nie tam gdzie powinna być próżnia - czyli podciśnienie - czyli ssanie .
U mnie ( silnik ma oznaczenie RU ) , wężyk ten podpięty jest do kolektora łączącego serwo pompy hamulcowej z kolektorem ssącym powietrze do gażnika .
Więc z tego miejsca zawsze jest zasysanie a nie dmuchanie .
Posprawdzaj , może ktoś Tobie coś przekąpinował i dlatego Ci dmucha do tego siłowniczka przy aparacie zapłonowym .

Boom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Boom » 05 sty 2011, 16:44

niestety mam w niemieckim aucie założony francuski aparat zaplonowy firmy Ducalier, w którym to nie da sie zdemontować regulatora zapłonu.
Muszę kupić cały aparat :(

Niby niemieckie auto a układa paliwowy japoński troche francji też, ciekawe co jeszcze sie tam znajduje

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 05 sty 2011, 17:21

Boom pisze:ciekawe co jeszcze sie tam znajduje
Bo największą wadą Audi jest jego poprzedni właściciel. ;-)

Boom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Boom » 05 sty 2011, 22:10

Poczytałem troche, troche podzwoniłem i w B3 były montowane 3 różne aparaty zapłonowe ( w zależnośi od silnika i roku produkcji).
Ale generalenie są trzy firmy. BOSCH, VALEO i DUCALIER.
Przy każdym jest "podciśnieniowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu".
Regulatorów do BOSCH-a jest w cholere, nawet można nówke za 50 zł kupić.
VALEO dużo mniej albo wcale, ale podobno dają sie regenerować
DUCALIER (francuski) = 0

W piętek jestem umówiony na wymiane aparatu zapłonowego na BOSCH z nowym "regulatorem"

Napisze jakie zmiany w przyspieszeniu nastapiły
(Bo jak piszą 80-tka nabiera ( odzyskuje ) dynamike.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl