[B4/1Z] nie wbija się I, III, V oraz wsteczny :(
-
- Forum Audi 80
[B4/1Z] nie wbija się I, III, V oraz wsteczny :(
Witam..
Niestety - zima a moja Audiczka odmawia posłuszeństwa..
Jakiś czas temu zaczęły się dziwne stuki, które okazują się poduszką pod silnikiem do wymiany..
a do tego ostatnio zauważyłem lekki opór podczas wbijania I, III i V biegu..
nie przejmowałem się tym, myśląc że może gdzies się śnieg lub lód dostał..
Niestety - wczoraj temperatury odwilżowe a biegi wchodziły coraz gorzej.
doszło do tego że 5 bieg byl niemal do wbicia.
Okazało się również że wsteczny nie chce dać się wbić
jest jakiś dziwny opór - drążek nawet nie chce dokońca wejść na "pozycję" biegu..
pomóżcie - bo okres świąteczny a ja zostałem uziemiony..
pozdrawiam świątecznie..
Niestety - zima a moja Audiczka odmawia posłuszeństwa..
Jakiś czas temu zaczęły się dziwne stuki, które okazują się poduszką pod silnikiem do wymiany..
a do tego ostatnio zauważyłem lekki opór podczas wbijania I, III i V biegu..
nie przejmowałem się tym, myśląc że może gdzies się śnieg lub lód dostał..
Niestety - wczoraj temperatury odwilżowe a biegi wchodziły coraz gorzej.
doszło do tego że 5 bieg byl niemal do wbicia.
Okazało się również że wsteczny nie chce dać się wbić
jest jakiś dziwny opór - drążek nawet nie chce dokońca wejść na "pozycję" biegu..
pomóżcie - bo okres świąteczny a ja zostałem uziemiony..
pozdrawiam świątecznie..
Ostatnio zmieniony 27 gru 2010, 19:13 przez beteseriada, łącznie zmieniany 1 raz.
Co ma położenie skrzyni do zmiany biegów ?klusek pisze:płożenie skrzyni biegów ma duże znacznie przy prawidłowej zmianie biegów. zacznij od wymiany tej poduszki i sprawdzenia pozostałych
Mogę ja trzymać do w jakiejkolwiek pozycji, a biegi muszą wchodzić łagodnie, przecież to jest zwarty mechanizm, a nie klocki, które się przewracają jak ruszam skrzynią.
Skrzynie te mają tendencję, do okręcania kurka od oleju - sprawdź czy olej masz w skrzyni. Sprawdź również sprzęgło, moim zdaniem ono jest winne lub ten hydrauliczny cylinderek (siłownik? - nie wiem jak to nazwać wypychający je po naciśnięciu pedału.
Sprzęgło da się prosto wyeliminować, wyłącz silnik i powiedź, czy biegi wchodzą normalnie czy dalej jest problem.
Jeżeli dalej będzie problem to:
Możliwy brak oleju w skrzyni (chociaż bez oleju biegi również powinny w miarę łagodnie wchodzić).
Poszukać nowej skrzyni na szrocie
Jednak ja stawiam na brak oleju lub zły olej
miałem identycznie i pomogła wymiana poduch pod skrzynią, zacząłbym od wymiany prawej, bo ona odpowiada za piąty i wsteczny bieg.beteseriada pisze:jest jakiś dziwny opór - drążek nawet nie chce dokońca wejść na "pozycję" biegu..
bardzo dużo ma położenie skrzyni do zmiany biegów, skoro któraś poducha jest uszkodzona to skrzynia jest delikatnie nie równo co utrudnia wrzucienie biegu Wiem to z właśnego doświadczeniadeusx pisze:Co ma położenie skrzyni do zmiany biegów ?
koledze chyba chodzi o wysprzeglik.karol_17 pisze:taa pompka przy pedale sprzęgła raz działała a 5 razy nie
problem ze skrzynia b3 1.8 pm
Witam mam problem Taki ze skrzynią że biegi mi wyskakują po odjęciu pedału gazu a jak jadę i dodaje gazu to sie trzymają po odjęciu momentalnie wyskakują co to może byc pomocy
Re: problem ze skrzynia b3 1.8 pm
Skrzynia się już zużyła i to są objawy jej końcówki życia. Problemem będą prawdopodobnie zużyty tryby lub jakieś wodziki(wodzik) spadły - co nie jest dobre, bo może to zablokować całą skrzynie. Radzę nie pchać się w koszta naprawy tego, najtańsza możliwa opcja naprawy nie będzie tańsza niż 700 zł (NAJTAŃSZA MOŻLIWA). Skrzynia ze szrotu kosztuje do 300zł (chyba, że masz quattro, wtedy będzie problem, bo ciężko dostać skrzynie i są dużo droższe).adi8krk7 pisze:Witam mam problem Taki ze skrzynią że biegi mi wyskakują po odjęciu pedału gazu a jak jadę i dodaje gazu to sie trzymają po odjęciu momentalnie wyskakują co to może byc pomocy
P.S sprawdź, czy ze skrzyni nie wyciekł olej i nie chodzi ona na sucho, przez co się np tryby zużyły.
ja ostatnio miałem taki problem, i tez myslełem ze to snieg, jechałem na jednym biegu ponad 40 kilometrów zeby dijechac do domu, wszedłem a tam slady oleju, myslałem ze od dolewki sie wykrecił i wysadziło, ale sie wykrecił nie wiem jak to nazwac,korek z wybieraka, widac jak sie zdejmie kolo z lewej strony pół osi, trzyma go sprężyna,wkreciłem,nastepnego dnia wymieniłem olej i działa,
[ Dodano: 2011-01-05, 20:25 ]
wszedłem do kanału bo przeoczyłem
[ Dodano: 2011-01-05, 20:25 ]
wszedłem do kanału bo przeoczyłem
- davidpolska
- Forum Audi 80
koleddzy u mnie jest tak że za zimnym jedynka cięzko wchodzi tzn lewarek chodzi lekko ale biegi jakoś dziwnie bo u nas w Audi przynajmniej u mnie było tak ze jednym paluszkiem wciskałem biegi; lewarek sam praktycnie się ustawiał do biegów; każdy az się dziwił; a teraz np chce wrzucic 3 i lewarek jakby się przesunał czy co bo nie chce wejsc do góry tylko tak jakby w lewo albo w prawo; jak lekko go przycisne to to wejdzi ale tak jakby o cos otarło; z czwórka jest tak samo i z 5 i z 2; myślicie ze to wina poduszek bo nigy ich nie ruszałem jak auto kupiłem a ma juz 300 tys; a wczesniej nic kompletnie się nie działo;
[ Dodano: 2011-03-29, 23:25 ]
dodam ze na ciepłym tez tak jest ale lepiej; sprzęgło wymienione komple; wysprzęglik przy skrzyni i pedale tez; łapa przy skrzyni tez ale uzywka; cos sie tam reguluje czy co; bo wycieku ze skrzyni nie ma nic; skrzynia cichutko chodzi nic nie świszczy nie buczy nie zgrzyta;
[ Dodano: 2011-03-29, 23:25 ]
dodam ze na ciepłym tez tak jest ale lepiej; sprzęgło wymienione komple; wysprzęglik przy skrzyni i pedale tez; łapa przy skrzyni tez ale uzywka; cos sie tam reguluje czy co; bo wycieku ze skrzyni nie ma nic; skrzynia cichutko chodzi nic nie świszczy nie buczy nie zgrzyta;