Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] dziwne stuki z pompy wspomagania

ODPOWIEDZ
Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] dziwne stuki z pompy wspomagania

Post autor: Jelly » 05 sty 2011, 11:18

Witam
Od pewnego czasu szczególnie w zimne poranki lub po dłuższym postoju chwilę po uruchomieniu silnika do czasu aż się trochę nie zagrzeje dochodzą dziwne metaliczne stuki. Wczoraj upewniłem się, iż stuki są niezależne od obrotów silnika i dochodzą z okolic koła pasowego pompy wspomagania kierownicy. Użyłem smaru w sprayu i stukania zniknęło, ale dziś rano znów się pojawiło. Choć nie jest już takie dokuczliwe.
Dziwna sprawa gdyż im zimniej tym dłużej postukuje i jakby głośniej a im cieplej tym rzadsze stuki.
Póki co okolice koła pasowego przesmarowane suchym smarem i stuki nieco ucichły, ale szukam przyczyny. Czy to pompa jest u kresu żywota czy może jakiś inny powód?? Macie jakiś pomysł???

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 05 sty 2011, 13:57

napewno :-/ albo po prostu mróz daje się we znaki :mrgreen: u mnie też chwilę coś popiskuje jak jest mróz ale później przestaje po jakichś 2-3minutach także sobie odpuszczam :mrgreen: może łożysko w pompie siada? p.s.mam pompę <ok>

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 05 sty 2011, 22:10

gibaj pisze:napewno :-/ albo po prostu mróz daje się we znaki :mrgreen: u mnie też chwilę coś popiskuje jak jest mróz ale później przestaje po jakichś 2-3minutach także sobie odpuszczam :mrgreen: może łożysko w pompie siada? p.s.mam pompę <ok>
No właśnie zastanawiałem się czy to nie łożysko, bo ten dźwięk to mi na myśl przynosi, ale jak się rozgrzeje to znów jest cisza, no i na razie przesmarowałem suchym smarem i cisza. Kolego a gdzie dokładnie jest łożysko?? a ile ewentualnie chciałbyś za pompę?

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 06 sty 2011, 17:04

w pompie :mrgreen: a za pompę wal na pw <ok>

Awatar użytkownika
Ross
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ross » 06 sty 2011, 18:57

mam takie stuki od 2 lat, tez glownie jak jest zimno, nic z tym nie robie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl