[b4 1.9tdi 1z]wymiana amortyzatorów - ceny
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1z]wymiana amortyzatorów - ceny
witam.przymierzam się do wymiany amortyzarotów najpierw przednich a za jakiś czas także tylnych.wiem że wielu z was już to robiło więc chciałbym abyście podzielili się informacją o cenach ile wam za to wyszło tzn koszt amortyzatorów + inne części + ewentualnie robocizna jeśli ktoś was o tym poinformował...na jaką kwotę muszę się przygotować??głównie chodzi mi o przód ponieważ tył będę robił w późniejszym terminie...
ceny czesci sa takie ze od 80zl do prawie 700zl amory za sztuke inne czesci zawieszenia tez firmowe czy zamienniki tansze, ceny robocizny hhhmmm kiedys pytalem za zrobienie calego zawieszenia u siebie w miescie z ustawieniem geometrii 400zl dodaj do tego czesc wiec ja co moge robie sam mechaniory w ostatecznosci oblukaj na necie potem odwiedz ze 2 sklepy i pamietaj co tanio to drogo
- darecki2010
- Forum Audi 80
SACHS przód olejowy ok.140zł nr170268
SACHS przód gazowy ok.190zł nr170426
SACHS tył olejowy ok.180zł nr105822
SACHS tył gazowy ok.230zł nr170269
łozysko ok 40 zł
plus osłony i odboje ok.40zł na przód
Mam sachs olejowe i dobrze się jeżdzi. wszystko masz na www.sklepmoto.pl jest dość tanio chyba że ktoś ma taniej to niech napisze gdzie.Może się przydać.
SACHS przód gazowy ok.190zł nr170426
SACHS tył olejowy ok.180zł nr105822
SACHS tył gazowy ok.230zł nr170269
łozysko ok 40 zł
plus osłony i odboje ok.40zł na przód
Mam sachs olejowe i dobrze się jeżdzi. wszystko masz na www.sklepmoto.pl jest dość tanio chyba że ktoś ma taniej to niech napisze gdzie.Może się przydać.
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
całość zawieszeni9a przód mam już zrobione bo robiłem z tym w wakacje.zostały mi tylko amortyzatory.sprężyn nie będę wymieniał bo myślę że nie ma potrzeby.wkurza mnie tylko ciągłe stukanie w zawieszeniu a wydaje mi się że to jest wina właśnie amortyzatorów. czyli mniej więcej wychodzi to tak że amorki ok 300zł za komplet przednich + łożyska ok 80zł komplet + osłony i odboje ok 40zł komplet czyli w sumie wychodzi za same części ok 400zł.hmmm to nie tak strasznie.a jak jest z tymi amorkami z allegro?? warto tam kupić czy lepiej i pewniej kupić w sklepie??
- darecki2010
- Forum Audi 80
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Ja montuję Kayaby olejowe, tukę samochód bo straaaasznych dziurach i powiem Ci, że te wkłady dają radę a za sztukę płacę 110-120zł. Aha, 30tys km i dalej cisza.
Co do zlecenia wymiany wkładu amortyzatora mechanikowi to ja powiem tak - za robocizne jednego koła mechanik powiedział mi więcej niż kosztuje ściągacz do sprężyn (a jeszcze na czteropak zostało). Kupiłem ściągacz, sam wymieniłem. Później sam zmieniałem drugi wkład i już były pieniążki zaoszczędzone.
Bądźmy szczerzy - b3/b4 ma strasznie proste przednie zawieszenie - 4 śrubki i trzymamy w ręcę całego Mac'Persona. Do tego czyszczę wszystkie gwinty, smaruję smarem grafitowym, wkład zalewam olejem, łożysko w poduszce dokładnie smaruje smarem (stary usuwam), itp.
Co do zlecenia wymiany wkładu amortyzatora mechanikowi to ja powiem tak - za robocizne jednego koła mechanik powiedział mi więcej niż kosztuje ściągacz do sprężyn (a jeszcze na czteropak zostało). Kupiłem ściągacz, sam wymieniłem. Później sam zmieniałem drugi wkład i już były pieniążki zaoszczędzone.
Bądźmy szczerzy - b3/b4 ma strasznie proste przednie zawieszenie - 4 śrubki i trzymamy w ręcę całego Mac'Persona. Do tego czyszczę wszystkie gwinty, smaruję smarem grafitowym, wkład zalewam olejem, łożysko w poduszce dokładnie smaruje smarem (stary usuwam), itp.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
po zimie to nawet nie wiem co z tych amorków moich zostanie.dziury takie powypadały że szok a to dopiero początek stycznia.teraz jest odwilż za chwilę chwyci mróz i kolejne dziury wypadną...
Grzegorz wiem że zawieszenie w b4 jest proste jednak jakoś obawiam się zająć wymianą przednich amorków.w dziale "sam naprawiam" jest opisana wymiana tylnych amorków i teraz jak to zobaczyłem na zdjęciach to bym bez problemu to zrobił ale niestety nie widziałem jak się to robi w przednim zawieszeniu i dlatego trochę się tego obawiam i wolał bym zostawić to mechanikowi...
Grzegorz wiem że zawieszenie w b4 jest proste jednak jakoś obawiam się zająć wymianą przednich amorków.w dziale "sam naprawiam" jest opisana wymiana tylnych amorków i teraz jak to zobaczyłem na zdjęciach to bym bez problemu to zrobił ale niestety nie widziałem jak się to robi w przednim zawieszeniu i dlatego trochę się tego obawiam i wolał bym zostawić to mechanikowi...
Znalazłem coś takiego na naszym forum:hudy pisze:no właśnie może ktoś ma jakieś fotostory z wymiany amortyzatorów z przodu lub jakieś rysunki z opisem operacji co po kolei robić??
https://audi80.pl/b4-19td-wymiana-am ... t29992.htm
Może się przyda
przeczytałem cały temat i jak będe musiał zmieniać amortyzatory to się pewnie za to sam zabiore.Pep000 pisze:Znalazłem coś takiego na naszym forum:
https://audi80.pl/b4-1...ora-vt29992.htm
Może się przyda