Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3] Jak zrobić czujnik temeperatury???

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
manioswir
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3] Jak zrobić czujnik temeperatury???

Post autor: manioswir » 09 sty 2011, 15:20

Witam. Mam problem z czujnikiem temperatury. Mam drugi silnik i w ogóle nie działa mi czujnik. Ten w zegarach jest sprawny. Powiedzcie jak mogę sprawdzić czujnik. I co najważniejsze. Jak samemu poprowadzić przewody aby ten czujnik działał. Zauważyłem że w moim aucie na tym krućcu co z silnika wychodzi są 3 czujniki. 2 na górze jeden pod spodem. Podpowiedzcie co i jak. Chciałbym zrobić od nowa instalacje do czujnika tylko nie wiem jak. :-/
Dodam że mam auto na gaźniku pierwszej generacji. Silnik jest chyba od monowtrysku
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 23:06 przez manioswir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 09 sty 2011, 22:26

Przez Ciebie nabiorę urazu do słowa "czujnik" :mrgreen: ...
To tak żartem oczywiście 8-)
Na początku "nowy klubowiczu :-? " zapoznaj się w jaki sposób tagujemy nasze tematy.
Po drugie postaraj się dokładniej opisywać na czym polega Twój problem.
Po trzecie sorki za przytyki :mrgreen: :-P .

Odpowiadając na Twoje pytanie: czujnika sam nie zrobisz <osohozi> . Z reguły kupuje się go w sklepie <ok> .

Po tym co napisałeś wnioskuję, że masz gdzieś przerwany obwód czujnik-deska?
Ja bym osobiście zaczął od sprawdzenia czy masz dobrze podłączone wskaźniki, ewentualnie czy nie ma tam zimnych lutów. W jakim stanie są przewody wchodzące do czujnika temperatury? Z doświadczenia wiem, że końcówki lubią się urywać.

Na króćcu masz trzy czujniki temperatury. Od góry dwa sterujące zaworem wstępnego podgrzewania powietrza, drugi natomiast jest od wskaźnika temp. na desce; od spodu masz czujnik temperatury podający sygnał do kompa (sterowanie nastawnikiem przepustnicy).

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 09 sty 2011, 23:13

Czujnik można zrobić tylko trzeba dobrać odpowiedni termistor i umieścić go w pasującym do króćca głowicy korpusie.

Więc idąc od czujnika jedno jego "wyjście" jest połączone z masą drugi idzie do liczników na pin 2 przewód (niebiesko-brązowy) żółtej kostki liczników dalej do wskaźnika temperatury. Do wskaźnika oprócz sygnału z czujnika jest doprowadzony plus z regulatora napięcia.

Połączanie jest tak jakby szeregowe
masa <czujnik> przewód do liczników <wskaźnik> plus ze stabilizatora napięcia w liczniku.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 10 sty 2011, 22:16

WItam jezeli chcesz zastapic czujnik ktory ori pae groszy kosztuje proponuje zastosowac termistor NTC-1K ohm-(B3950) pamietaj by byl o parametrach dokladnie tych co podalem w nawiasie wtedy jak taki zakupisz bedzie ci pokazywal dokladnie temperature jaka jest na zewnatrz koszt nie wiecej jak 2 zł.
Oczywiscie musisz go w czyms umiescic moze to byc nawet koszulka termokurczliwa na koncu zgrzana by sie zlepil koniec i tez bedzie smigac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl