[80 b4] -brak świateł tylnych
- Maniek_Service
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No i wziołem sie dziś za to i zrobiłem 8-)
Wyjąłem cały fragment instalacji z klapy, odciąłem część z tej koszulki. A że kupiłem kabel z żyłami 1mm toteż mi to nie chciało wejśc w tę koszulke. Wywaliłem ją, powiekszyłem dziurki w uszczelkach i wstawiłem cały kabel 5 zył. tyle że teraz mam to białe :lol:
Pozdro.
Wyjąłem cały fragment instalacji z klapy, odciąłem część z tej koszulki. A że kupiłem kabel z żyłami 1mm toteż mi to nie chciało wejśc w tę koszulke. Wywaliłem ją, powiekszyłem dziurki w uszczelkach i wstawiłem cały kabel 5 zył. tyle że teraz mam to białe :lol:
Pozdro.
Odgrzeje i tutaj kotleta, powiedzcie mi czy idzie jakos rozpiac wiazke w bagazniku aby wyjac sobie jedna stroną na wierzch. Czy prawą stroną (pasazera) tez ida jakies przewody? Lacznik gumowy jest <mikolaj> Znalazlem brazowy kabel (wychodzący z klapy) który na łączeniu z nadwoziem się kończy, ma iść dalej czy to masa gdzieś tam ma mocowanie?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
zakladam ze piszesz o sedanie
zadnych tam kostek niema, po prawej stronie idzie tylko wezyk z powietrzem do centralnego, a co do wymiany przewodu po lewej stronie na nowy, to np mi udalo sie kupic czarny lekko matowy o takiej samej srednicy zewnetrznej przewod 7 zylowy, badzo dawno go zmienialem i jest na tyle elastyczny ze nic mu sie nie dzieje , zewnatrz widac jak org, takze nietrzeba bylo nic powiekszac otworow, przewody o duzym przekroju tam niemusza byc, gdyz zadko sie uzywa tych zarowek w klapie jedynie co podswietlenie tablicy sie tam swieci nonstop, przyokazji ze juz przecinac ptrzeba org kable zeby wpiac nowe to warto wrzucic kostki polaczeniowe, ulatwia to pozniej montaz i ewentualne szukanie w przyszlosci usterek w instalacji
zadnych tam kostek niema, po prawej stronie idzie tylko wezyk z powietrzem do centralnego, a co do wymiany przewodu po lewej stronie na nowy, to np mi udalo sie kupic czarny lekko matowy o takiej samej srednicy zewnetrznej przewod 7 zylowy, badzo dawno go zmienialem i jest na tyle elastyczny ze nic mu sie nie dzieje , zewnatrz widac jak org, takze nietrzeba bylo nic powiekszac otworow, przewody o duzym przekroju tam niemusza byc, gdyz zadko sie uzywa tych zarowek w klapie jedynie co podswietlenie tablicy sie tam swieci nonstop, przyokazji ze juz przecinac ptrzeba org kable zeby wpiac nowe to warto wrzucic kostki polaczeniowe, ulatwia to pozniej montaz i ewentualne szukanie w przyszlosci usterek w instalacji
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
zgredek27 pisze:Pisze o avancie
Po prawej stronie, idzie central i spryskiwacz.zgredek27 pisze:Czy prawą stroną (pasazera) tez ida jakies przewody?
W Avancie, wiązka idzie wewnątrz tylnego lewego słupka i łączy się z instalacją w lewym schowku bagażnika. Bez rozkopania tyłu, ciężko będzie ją stamtąd wyjąć.zgredek27 pisze:idzie jakos rozpiac wiazke w bagazniku aby wyjac sobie jedna stroną na wierzch
Poszukaj dobrze drugiej jego części, bo ona musi tam być.zgredek27 pisze:Znalazlem brazowy kabel (wychodzący z klapy) który na łączeniu z nadwoziem się kończy, ma iść dalej czy to masa gdzieś tam ma mocowanie?
Ok, odpisuje teraz bo robie testy...wiazka faktycznie "uwalona", zrobiona, bezpiecznik wymieniony (chyba nr 14)- bylo tam 10a wsadzone, ile ma byc? Dodam ze 10ke wywala co chwile... dzisiaj zmienilem na 15ke (tak znalzlem na jakiejs rozpisce) ale ...o dziwo dalej brak podswietlenia....gdzie teraz szukac problemu...?
sprawdzales oprawki w lampach czy sa cale ? nie zasniedziale itp ? zarówki ?
posprawdzaj czy masz u siebie wszystko ok, moze gdzies masz zwarcie ? np ten kabel co masz tylko jedna czesc raczej watpie aby on sobie mial tak wisiec wiec musisz szukac dalej .
Kod: Zaznacz cały
1-reflektory przeciwgłowe, tylne światło przeciwmgłowe - 15 Amper
2- sygnalizacjaostrzegawcza błyskowa - 15A
3 sygnał dźwiękowy, światła stop układ regulacji prędkości,
przeciwblokada hamulców - 25A
4-zegar pojazdowy,oświetlenie bagażnika, oświetlenie wnętrza
pojazdu,lusterko do makijażu,lampki do
czytania,gniazdko/elektryczna zapalniczka, komputer pokładowy, radio 15A
5 wentylator chłodnicy - 15A
6 prawe światło pozycyjne przednie i tylne - 5A
7 lewe światło pozycyjne przednie i tylne - 5A
8 prawe światło drogowe , lampka kontrolna światła drogowego -10A
9 prawe światło drogowe -10A
10 prawe światło mijania -10A
11 lewe światło mijania -10A
Wiazka juz zrobiona, masa byla urwana (to ten kabel wlasnie), bezpieczniki sprawdzone...
Bezpiecznik wybijalo po jakims czasie od zrobienia wiazki... sadze ze przez to ze byla to 10ka i nie wytrzymywala obciazenia. Po nowym bezpieczniku wszystko dzialalo, dzisiaj po wymianie bezpiecznika...dalej martwo. Zarowki wszystko ok, wyciagalem je 2dni temu w celu wymiany niektorych. Mysle nad regulatorem natezenia...ale tam tez nie bylo problemu i nikt nie ruszal.
Bezpiecznik wybijalo po jakims czasie od zrobienia wiazki... sadze ze przez to ze byla to 10ka i nie wytrzymywala obciazenia. Po nowym bezpieczniku wszystko dzialalo, dzisiaj po wymianie bezpiecznika...dalej martwo. Zarowki wszystko ok, wyciagalem je 2dni temu w celu wymiany niektorych. Mysle nad regulatorem natezenia...ale tam tez nie bylo problemu i nikt nie ruszal.
Witam
Mam pytanie odnośnie wymiany tej wiązki przewodów w awancie, w którym miejscu da się ją najprościej wyciągnąć i wsadzić nową? Zaglądałem do mnie pod te wszystkie plastiki i podsufitkę i jest tam straszny dostęp Rozumie, że wiązka wychodzi z klapy i i przechodzi słupkiem do tylnego schowka po lewej stronie ale po dodze chyba rozdziela się też na prawą? Druga sprawa to nie wiem jak u Was panowie ale ja tam mam w granicach 11 przewodów a tutaj widzę mowa o 5, 7 ?
Mam pytanie odnośnie wymiany tej wiązki przewodów w awancie, w którym miejscu da się ją najprościej wyciągnąć i wsadzić nową? Zaglądałem do mnie pod te wszystkie plastiki i podsufitkę i jest tam straszny dostęp Rozumie, że wiązka wychodzi z klapy i i przechodzi słupkiem do tylnego schowka po lewej stronie ale po dodze chyba rozdziela się też na prawą? Druga sprawa to nie wiem jak u Was panowie ale ja tam mam w granicach 11 przewodów a tutaj widzę mowa o 5, 7 ?
-
- Forum Audi 80