Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość
Użytkuje moją audiówke już prawie dwa lata bezproblemowo ale od jakiś dwóch tygodni mam mały problem, a mianowicie: czasami dzieje mi się coś takiego że audiówka sama dodaje sobie gazu, czuje jak pedał gazu sam mi się wciska, i to nie ma znaczenia czy to na postoju czy w jeździe, czy na zimnych czy ciepłym silniku, czy na LPG czy PB.
Prosiłbym o jakąś pomoc, nie jestem fachowcem ale w miarę swojej wiedzy postaram się odpowiadać na ewentualne pytania
Z góry dzięki za pomoc
[B3 1.6 PP + LPG] Sam dodaje sobie gazu
-
- Forum Audi 80
[B3 1.6 PP + LPG] Sam dodaje sobie gazu
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 21:27 przez Jarek_1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
tu masz coś podobnego https://audi80.pl/b3-16-pp-gaznik-2e ... t33455.htm
a na przyszłość zajrzyj sobie tutaj w razie problemów
https://audi80.pl/najczesciej-zadawa ... t34013.htm
a na przyszłość zajrzyj sobie tutaj w razie problemów
https://audi80.pl/najczesciej-zadawa ... t34013.htm
-
- Forum Audi 80
[b 3 1.6 PP+ LPG] Sam dodaje sobie gazu
Zobacz do tematow z gaznikiem 2ee i silnikiem 1.6 PP .Jak ci to nie wystarczy to sprawdz czy nie zacina sie linka gazu ,czy dziala poprawnie przepustnica dolna lub nie ma zwarcia Lambdy z masa pojazdu a jak z tym nie potrafisz sobie poradzic to zagladnij na PW .
-
- Forum Audi 80
Linka od gazu raczej się nie zacina, bo wtedy jakbym dodał gazu i puścił nogę z pedała gazu do ten pedał stałby w tym samym miejscu dając wysokie obroty, a tu jest tak że ja moge odpalić samochód, wyjść nawet z samochodu i pedał gazu sam się wciśnie dając wysokie obroty i po iluś sekundach popuści sam lub jak jak ja docisnę mocno pedał gazu to czasem puści. Co do przepustnicy to nie sprawdzałem ale bede chyba musiał. A jak poznać że sonda lambda ma zwarcie z masą??
[B3 1.6 PP + LPG] sam dodaje sobie gazu
Mozna sprawdzic czy przewod Lambdy nie dotyka do masy pojazdu,mozna zmierzyc jej napiecie,mozna ja odlaczyc i sprawdzic czy objawy nie ustapia .
Najwazniejszy bedzie jednak nastawnik przepustnicy ,ten duzy regulujacy wolne obroty trzeba zdjac filtr powietrza i sprawdzic czy jak pracuje silnik, nastawnik przepustnica zamyka oslone i
czy przypadkiem po chwili nie zaczyna jej otwierac.Jak mialem uszkodzony ten nastawnik obroty falowaly od 750 do ok 1750/tak jakby sam sobie dodawal gazu/
Najwazniejszy bedzie jednak nastawnik przepustnicy ,ten duzy regulujacy wolne obroty trzeba zdjac filtr powietrza i sprawdzic czy jak pracuje silnik, nastawnik przepustnica zamyka oslone i
czy przypadkiem po chwili nie zaczyna jej otwierac.Jak mialem uszkodzony ten nastawnik obroty falowaly od 750 do ok 1750/tak jakby sam sobie dodawal gazu/