Witam, na początek dodam, że post w tym dziale, bo w ogólnym w dziale "Układ napędowy i skrzynie biegów" nie mogę nic napisać (tylko moderator).
Otóż mam problem dziwnie zachowującego się pedału sprzęgła. Któregoś dnia odpowietrzyłem sprzęgło po małym remoncie auta, wszystko było ok, miało minimalny luz (1 cm). Po ok. 2 miesiącach sprzęgło nagle złapało większy luz (ok 3 cm). Myślałem, że się zapowietrzyło troszkę, jednak na pewno nie, po x próbach odpowietrzenia nic się nie zmieniło. Po ok 3 dniach sprzęgło miało ten sam luz, jednak nie chciało "odbijać", odbijać, tj. na tym luzie nie szło do góry, trzeba było nogą lekko popchnąć i odbijało.
Chciałem ruszyć z jedyny, zaczęło szarpać całym autem, wcisnąłem z powrotem sprzęgło, dałem na 2 bieg i nagle sprzęgło "samo się naprawiło", powróciło do pierwotnego stanu, luz 1 cm, odbijało na luzie, po prostu działało jak trzeba.
Teraz pytanie, wiem, że tarcza sprzęgła jest w końcowej fazie życia (miałem wymienić, ale brakowało środków). Czy tak zachowujący się pedał sprzęgła może być przyczyną być może już uszkodzonej tarczy sprzęgła ? Jeżeli nie, to co może być przyczyną ?
Dodam jeszcze, że przy powyższych objawach autem dało się normalnie jeździć.
[b3 1.6 PP] Dziwnie chodzące sprzęgło
Na szczęście mam zapasowy, jednak nie wydaje mi się, aby on był wadliwy, ponieważ sprzęgło zawsze normalnie działa, nie szarpie przy ruszaniu. Chodzi o sam ten "luz", pedał jak skończy się sprzęgło, powinien jeszcze pójść do góry (tzw. LUZ), jednak jakby go coś trzyma...glowsonix pisze:Może wysprzęglik siada :?:
[ Dodano: 2011-01-18, 14:57 ]
Wysprzęglik wymieniony, jednak nic się nie zmieniło. Mam pytanie, jaką rolę pełni pompa sprzęgła ?
Za co ona odpowiada, po co ona jest w ogóle ? Gdzie ona się znajduje i jak ją wymontować ?
[ Dodano: 2011-01-19, 17:09 ]
Oddałem do mechanika, jak naprawią napiszę co było nie tak
[ Dodano: 2011-01-20, 18:02 ]
Padła pompa sprzęgła. Od zakupu auta była już uszkodzona, bo pedał sprzęgła po wymianie na używkę ori chodzi o niebo lepiej
O ile miałem też problem z ciężko wchodzącą 1 i 2, tak też ten problem się zminimalizował praktycznie do zera.