Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Żarówki.. - czego używacie?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sty 2011, 15:15

NorbertGSX pisze:chyba nie myślisz że chodzi mi o szpan? :-? naprawdę jest się czym chwalić, że mam żarówki za więcej niż 50zl <haha>
to był żart i mam nadzieje że wiesz że żartuję.ale fakt faktem znam parę osób które zakładając takie żarówki uważają że maja coś świetnego no i widoczność ich zdaniem na drodze zwiększa się faktycznie o te 80% jak w nazwie.niestety tak nie jest.fakt lepiej widać znaki i odblaski ale czy lepiej widać samą drogę w ciemnych miejscach lub w deszczu to wątpię.za to w zimę jak jest śnieg to takie żarówki naprawdę fajnie świecą...

tutaj koledzy przedstawiają zdjęcia różnych żarówek jak świeca w nocy i każde zdjęcie jest na tle jakiegoś budynku.a proszę o nocne zdjęcia np z jakiegoś ciemnego miejsca ,polnej drogi lub czegoś takiego gdzie światło nie ma się od czego odbić (budynek,jasna ściana) tylko od drogi i zobaczymy czy te żarówki są takie naprawdę super cool...
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, 15:22 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 sty 2011, 15:18

moze bedziecie wiedziec... te drogie zarowki maja taka kolorowa albo niebieska powloke?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sty 2011, 15:31

nie tylko te drogie.kiedyś widziałem żarówki po 12zł sztuka i też były niebieskie ale ie wiem jakiej firmy były...

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 sty 2011, 15:33

wlasnie o to mi sie rozchodzi bo to ze te za 12 pln tak maja to wiem, ale czy te drogie tez? bo nie moge na nie patrzec jak tyle kosztuja... moje skąpe serce nie pozwala :mrgreen:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sty 2011, 15:43

niektóre żarówki drogie też są niebieski.wystarczy zerknąć na allegro.żarówki za 8zł są niebieski i np philips blue vision tez są niebieskie a kosztują ponad 30zł za sztukę.osramy są lekko niebieskawe z tego co pamiętam bo je akurat miałem.widocznie to nie jest reguła i zależy od producenta... taka niebieska powłoka jest do przyjęcia.ja za to nie znoszę pomarańczowych żarówek kierunkowskazu które gdy nie mrugają robią poświatę na cały klosz <ok>

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 sty 2011, 15:48

bo moim zdaniem to cale super swiecenie jest uzyskane przez zmiane barwy swiatla na tej powloce, wiaze sie to z utrata czesci energii, wiec pewnie robia jakies czary mary zeby wieksza moc szla na wlokno zarowe i przez to uzyskuja mocniejsze swiatla ktore wiaze sie z mniejsza zywotnoscia... choc skoro u niektorych z was dzialaja dluzej to moze jest jakas inna magia

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert

Post autor: Norbas » 16 sty 2011, 15:51

hudy pisze:to był żart i mam nadzieje że wiesz że żartuję

rozumiem :mrgreen:
Kolczat pisze:te drogie zarowki maja taka kolorowa albo niebieska powloke?
te niebiesko-ciemne zarówki za 12 to lipa udają światło ksenonowe i nie spełniają połowy wymogów zazwyczaj robione są przez chiny i inne podobne państawa, przez te żarówki odbłyśnik siada dlatego, że nie posiadają UV Block.

[ Dodano: 2011-01-16, 15:56 ]
hudy pisze:philips blue vision tez są niebieskie
mają barwę jasno niebieską ,która jest dopuszczalna, daje to tylko że kolor światła jest zimno biały. tak samo w osramach co miałeś.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sty 2011, 15:59

Kolczat pisze:choc skoro u niektorych z was dzialaja dluzej to moze jest jakas inna magia
ja powiem szczerze że osobiście nie znam nikogo komu tego typu żarówki wytrzymały dłużej niż 6-8 miesięcy.w każdym przypadku siadły "krótkie" światła.naprawdę bardzo mnie dziwi że ktoś ma takie żarówki od 2 lat i dłużej.ja miałem 3 zestawy i każde wytrzymały 6 miesięcy.paliły się na zmianę.raz jedna po tygodniu druga...

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Norbas » 16 sty 2011, 16:16

hudy pisze:ja powiem szczerze że osobiście nie znam nikogo komu tego typu żarówki wytrzymały dłużej niż 6-8 miesięcy.w każdym przypadku siadły "krótkie" światła.naprawdę bardzo mnie dziwi że ktoś ma takie żarówki od 2 lat i dłużej.ja miałem 3 zestawy i każde wytrzymały 6 miesięcy.paliły się na zmianę.raz jedna po tygodniu druga...
ja dokładnie założyłem żarówki 2008.10.05r i chodzą do dziś. Widocznie osram ma dobre żarówki ale nie trwałe...

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sty 2011, 16:35

możliwe sam już nie wiem czy to idzie.ja miałem dwa zestawy philipsa i jeden osram i w każdym przypadku padły po ok pół roku.znajomi też mieli takie problemy.szkoda że ich trwałość nie jest porównywalna ze zwykłymi żarówkami lub przynajmniej że cena nie jest mniejsza co by rekompensowało ich krótką trwałość...

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 16 sty 2011, 16:47

Potrzebuje zarówki H1 oraz H3, które beda mialy mozliwie zblizona barwe jak ksenon 5K. Geometria swiatla niema znaczenia, beda w soczewce. MIal ktos stycznosc z tymi ?
http://allegro.pl/zarowki-farenheit-xen ... 29538.html

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Norbas » 16 sty 2011, 16:50

hudy pisze:cena nie jest mniejsza co by rekompensowało ich krótką trwałość...
tak jak mówisz cena powinna być obniżona za jej wytrzymałość ;-)

Awatar użytkownika
Kolber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kolber » 16 sty 2011, 19:00

Witam.

Najlepsze co może być to oczywiście xenon, ale raczej nie polecałbym zakładać do zwykłych lamp bez soczewek, bo prawdopodobnie będzie oślepiać.

Miałem hidy z allegro 4300 st. K w soczewkach w mercedesie i świeciły rewelacyjnie, nie oślepiając przy tym, no ale nie miało to homologacji i po trafieniu na upierdliwych policjantów musiałem zdemontować xenony.

Wróciłem do fabrycznych lamp + żarówki osram SILVERSTAR, kosztowały po 15 zł za szt. i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście świecą gorzej od xenonów ale jak na halogenowe żarówki całkiem nieźle.

Do audi założyłem takie same żarówki i w stosunku do zwykłych dużo się poprawiło, ale i tak świecą o lata świetlne gorzej niż reflektory w mercedesie. Podejrzewam, że trzeba będzie wyczyścić szkła i odbłyśniki, no i pewnie założyć przekaźniki.

W poprzednich autach testowałem żarówki philipsa.

Vision + świeciły fajnie jak były nowe, im dłuższy żywot tym gorzej świeciły.

Bluevision świeciły bardziej na biało niż V+, ale z kolei w deszczu dawały mniej światła, ze względu na niebieską bańkę żarówki.

Najlepiej z philipsów, które miałem świeciły nightguide double life. W zasadzie porównywalnie z osramem....

Tyle że nightguide są droższe, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ;)

Co do trwałości ng miałem ok 1,5 roku, potem sprzedałem samochód.

Osramy w MB jeżdżą już prawie rok.

Miałem też kiedyś tungsram megalight, świeciły tak sobie i wypaliły się po 2 tygodniach.

Nie polecam nikomu wynalazków no name, bo można sobie zepsuć reflektory.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 sty 2011, 19:05

Kolber, dobrze piszesz, ale uwazaj z tym czyszczeniem odblysnikow, wydaje mi sie ze skoro masz takie doswiadczenie z zarowkami to wiesz ze je sie regeneruje a nie czysci ;p

Awatar użytkownika
Kolber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kolber » 16 sty 2011, 19:14

miękką szmatką da się wyczyścić, a przynajmniej w mercedesie mi się udało, w espero, które miałem wcześniej również :)

tyle, że trzeba uważać i czyścić czymś miękkim :)

Oczywiście odbłyśnik musi się nadawać do czyszczenia, bo może się okazać, że jest już wypalony...

tu porównanie przed i po :->

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl