Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Żarówki.. - czego używacie?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 sty 2011, 19:22

a to wybacz, ja slyszalem o innych dosiwadczeniach, ale moze rzeczywiscie material jakim sie czyscilo byl zbyt "twardy" no coz super efekt i od tego bym zaczal jezeli bym chcial poprawic widocznosc tanim kosztem

Awatar użytkownika
Kolber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kolber » 16 sty 2011, 19:26

dokładnie masz rację :)

Efekt po czyszczeniu u mnie był zdumiewający.

Jak się zrobi cieplej to za audi też się zabiorę ;)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 16 sty 2011, 20:24

ja już u siebie czyściłem i nic się nie stało a faktycznie było trochę syfu zwłaszcza bliżej żarówek czarny osad... wystarczy miękka szmatka lub wata i woda z płynem do garów...

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 16 sty 2011, 21:10

Kolczat, nie próbował bo nie miał takiej możliwości. Natomiast śmieje się z furek, gdzie xenonu fabrycznie nigdy nie było a widać jeden wypalający się a drugi całkowicie fioletowy (wypalony) żarnik. I wątpię, by miały one na swoim koncie te całe "100 tyś godzin" czy ile tam podaje chiński producent. Aha, to nie jeden przypadek, chętnie bym je udokumentował ale nie lubię korzystać z telefonu gdy jestem za kółkiem.

Nie ulega wątpliwości, że xenon przewyższa pod wieloma kwestiami zwykłą, przestarzałą żarówkę. Ale "hidy" z allegro to porażka jeżeli chodzi o jakość. No chyba, że ktoś ma zamiar wymieniać "żarnik" :lol: co pół roku, by nie tracił barwy i mocy świecenia- dlatego napisałem, że żarówki to dużo lepszy pomysł.

To tyle na temat mojego zdania.

Awatar użytkownika
Kolber
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kolber » 17 sty 2011, 00:09

Żelu pisze:Nie ulega wątpliwości, że xenon przewyższa pod wieloma kwestiami zwykłą, przestarzałą żarówkę. Ale "hidy" z allegro to porażka jeżeli chodzi o jakość. No chyba, że ktoś ma zamiar wymieniać "żarnik" :lol: co pół roku, by nie tracił barwy i mocy świecenia- dlatego napisałem, że żarówki to dużo lepszy pomysł.
Ja widziałem natomiast całkiem nowe auta z wypalonymi żarnikami, więc nie jest to do końca reguła, że chiński żarnik musi paść, a valeo, czy hella nie padnie.

Z doświadczenia Ci powiem, że prędzej Ci chińska przetwornica padnie niż żarnik.

Zresztą ja zestawy hidów kupowałem zawsze od kolegi. Przetwornica mi padła 2 razy, zawsze mi wymieniał na nową. Żarnik nigdy nie padł <ok>

Wracając do tematu świecenia, to jeśli istnieje możliwość założenia xenonów tak żeby to nie oślepiało i żeby się policja nie czepiała to moim zdaniem warto bo różnica jest dość znaczna.

Dla porównania

philips nightguide

Obrazek

xenon 6000 K

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 17 sty 2011, 07:17

no niestety z xenonem żadne żarówki nie mają szans <ok>

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 17 sty 2011, 12:13

Żelu pisze:Kolczat, nie próbował bo nie miał takiej możliwości. Natomiast śmieje się z furek, gdzie xenonu fabrycznie nigdy nie było a widać jeden wypalający się a drugi całkowicie fioletowy (wypalony) żarnik
ja sie smieje?! nmo teraz to juz chyba kolego przesadzasz... Kolber, Ci chyba dosyc przezroczyscie wyjasnil to co sam bym napisal

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 17 sty 2011, 12:53

JA się śmieję ;-) A, że piszesz do mnie w 3 os. to tak też odpowiadam ;-)
Kolczat pisze:Kolber, Ci chyba dosyc przezroczyscie wyjasnil to co sam bym napisal
Żelu pisze:No chyba, że ktoś ma zamiar wymieniać "żarnik" co pół roku, by nie tracił barwy i mocy świecenia- dlatego napisałem, że żarówki to dużo lepszy pomysł.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 17 sty 2011, 13:02

no spoko, ja nie wymienialem ani zarnika ani przetwornicy od roku, wiec poki co tylko zarabiam

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 17 sty 2011, 13:03

Oby jak najdłużej. A tak całkiem szczerze nie zauważyłeś przejścia barwy w bardziej fioletową podczas użytkowania ?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 17 sty 2011, 13:05

nie wciaz swieci niebieskim, z poczatku (przez ostani rok ;p) mrugala mi prawa lampa (delikatanie) wiedzialem ze to przez zle podpieta mase ale stracilem juz pomysly jak to rozwiazac, natmoast ostatnio trafila mi sie okazja wymiany obudowy soczewek i podpialem nowe kable i wszystko wrocilo do normy ktora miala byc od poczatku

Awatar użytkownika
djmajor01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djmajor01 » 19 sty 2011, 07:28

Ja tez Polecam Xenonki, świetna sprawa zwłaszcza w nocy i podczas deszczu. Mailem wcześniej przez chwile bo zaraz je wywaliłem te niebieskie żarówki ala Carrefour za 30 pln (tam kolega wcześniej podobne na allegro pokazywał) Jeszcze w zwyklych warunkach, suchej nawierzchni jako tako sie spisywały ale po deszczu nie było widać na nich nic ! Jakby nie świeciły w ogóle. Także jak ktoś widzi promocje albo ma chrapkę na "tanie niebieskie" to ODRADZAM !

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 09 mar 2011, 19:46

dziś założyłem żarówki Tungsram H4 MEGALIGHT ULTRA +90%.zdecydowałem się na nie z dwóch względów.pierwszy to ich trwałość - podobno są o wiele trwalsze niż philipsy czy osramy które są od nich droższe.a drugi powód to właśnie stosunek ceny do jakości który jest na wysokim poziomie.zauważyłem że te żarówki mają mocniejsze,bielsze światło i strumień światła jest bardziej skupiony niż przy zwykłych żarówkach.widać dokładnie krawędź padania światła a w normalnych żarówkach jest to rozmyte.zdjęcia sa robione na wyłączonym zapłonie po dwóch dniach postoju wiec światło może nie będzie rewelacyjne.na zdjęciu nr 1 zwykłe żarówki Tungsram a na 2 zdjęciu te co kupiłem...podczas jazdy droga jest o wiele lepiej oświetlona niż przy zwykłych żarówkach.czekam jeszcze na deszcz by sprawdzić jak się spisują.aha i mam porównanie tych żarówek z żarówkami osram i philips,nie ma żadnej różnicy oprócz ceny.ja za swoje dałem 26zł a philipsy pewnie drugie tyle.moim zdaniem nie ma co przepłacać...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl