Marko74 pisze:to ja mam taka biede w audi ze glosniki dobre z tylu a tu w picasso chcesz lepsze naglo zrobic?
Hehehe sam sie uparłeś na głośniki w tył. Odradzałem Ci odrazu....Jak spodoba Ci sie w picasso to zrobisz modernizacje w Audi też bedzie nieżle jedyne co mi sie nie podoba w Twoim sprzęcie to sub!
A tak na marginesie to miej na uwadze to, ze kobieta lubi miec wyzszosc nad facetem, a co za tym idzie, Ty mozesz tylko na tym skorzystać
jeszcze nie zrobilem bylem ostatnio chcialem kupic gdzies wyczytalem ze mata dekarska tez sie nadaje ale nie moge jej dostac czy wiesz cos na ten temat czy bedzie dobra?a jak nie to moze mi pomoz co kupic cos nie drogiego a dobrego?
Mata dekarska jest bardzo dobra. App juz gorsza bo lubi pękać.
Powinienes ja dostac w wiekszosci churtowni budowlanych. Ja mam na bazie gdzies taka mate w rolce o szer. 30cm i długości 10m. sprawdze jutro jak to sie nazywa
Co do samej teorii wygłuszenia pudeł rezonansowych kazdy materiał tłumi inne zakresy częstotliwości. Sama mata naklejona na blachę zmniejsza jej drgania, co zapobiega powstawaniu fal stojących.
Jest duzo artykułów w necie a nawet na naszym forum jak i czym to zrobic.
Ale ja u siebie zrobiłem to tak:
Blacha wyklejona mata dekarską, na to mieszanka filcu i wełny owczej w hermetycznie zamykanym worku foliowym na wymiar powierzchni blachy, na to gąbka tzw "piramidka" 10mm. A otwory w blasze zaślepione matą APP.
Wygłuszenie perfekt... Ale pieniądze też cieżkie
[ Dodano: 2011-01-16, 23:26 ]
Marko74 pisze:jak bys mial chcec i czasu troche to mozesz mi pomuc w doborze suba do audi pozdro
A jednak przejechałes sie na JBL.... Ok niema problemu, ale poczekajmy z tym do odsłuchu Rockforda
[ Dodano: 2011-01-16, 23:30 ]
Marko74 pisze:przud i suba zasilic mam z wzmaka co nie?
Tak. Zobaczysz jak one zagrają moze bedzie dobrze. Ja nie znam tych głośników ani nawet nigdy o nich nie słyszałem
a co do maty to ja właśnie wygłuszałem mata dekarską z castoramy ,,soundal" nazwa w ten deseń a fachowo mata dekarska do obórki elementów na dachu czy jakoś tak 30cmx10m kosztuje ok 120zł
Pep000 a ta gabka tzw"piramidka" nie nasiaknie Ci wilgocia itp w tych drzwiach??
i jeszcze jedno pytanie...jak wygluszales drzi...to czy i jak "zaslepiles" spod drzwi tzn te otwory na odprowadzanie wody ??
Pep000, mam nadzieje ze mi cos tez dobrego wynaidziesz do audi bo tego JBL nie kupie juz napewno zastanawiam sie teraz nad kupnem 2 wzmaka do suba tylko jak wiesz bo sam masz audi ze tego baga musi cos byc dobrego by bylo go slychac ta blach i bak w tyle masakra
[ Dodano: 2011-01-17, 16:55 ]
tylko czy jest sens bo jak narazie to pod tym wzmakiem blaupunkta mam tylko te glosniki co poleciles wiec zostaje tam jeszcze luzne 2 kanaly bo to 4 jest
[ Dodano: 2011-01-17, 17:13 ]
na ile starcza ta mata dekarska bym wiedzial ile jej kupic koledzy?
co do baku i blach to powiem tyle że u mnie było słychać dlatego mata poszła na klape na półkę i na ściankę baku i efekt ,,tłuczenia o blache" znikł co do maty to jeśli dobrze pamiętam 10mx30cm starczyło mi na przód a na tył chyba kupowałem 10mx15cm i to samo na bagaj i półkę bo bagaj był robiony w innym terminie ;D bo ja kładłem 2 warstwy na samą blachę plus 2raz kładłem aby samą komorę zamknąć bo jak samą komorę zrobiłem to był taki dźwięk metaliczny i było bardzo słychać z zewnątrz dlatego dałem po pare razy i teraz muzyka nie gra na zewnątrz a o to chodzi chyba ;D
Pep000 a ta gabka tzw"piramidka" nie nasiaknie Ci wilgocia itp w tych drzwiach??
i jeszcze jedno pytanie...jak wygluszales drzi...to czy i jak "zaslepiles" spod drzwi tzn te otwory na odprowadzanie wody ??
Nie wilgotnieje, bo jak teraz zauważyłem nie wspomniałem o tym, również jest opakowana filią.
Co do otworów odprowadzających przed naklejeniem pierwszej maty z rury pcv przecinając ja wzdłuż uformowałem coś w rodzaju rynienki na dnie komory gdzie sprowadziłem wszystkie zakończenia maty. Rura w połowie była przełamana, w taki sposób, że powstały dwa spadki od srodka na zewnątrz ok 2% po to zeby woda nie stała w rynience tylko spływała w jej naroża i w tych miejscach nawierciłem i zabezpieczyłem antykorozyjnie otwory spustowe. Ten rysunek powinien mniej wiecej wyjaśnic jak ta rynienka wygląda.
mezik0 pisze:a co do maty to ja właśnie wygłuszałem mata dekarską z castoramy ,,soundal" nazwa w ten deseń a fachowo mata dekarska do obórki elementów na dachu czy jakoś tak 30cmx10m kosztuje ok 120zł
Marko74 pisze:Pep000, mam nadzieje ze mi cos tez dobrego wynaidziesz do audi bo tego JBL nie kupie juz napewno zastanawiam sie teraz nad kupnem 2 wzmaka do suba tylko jak wiesz bo sam masz audi ze tego baga musi cos byc dobrego by bylo go slychac ta blach i bak w tyle masakra
[ Dodano: 2011-01-17, 16:55 ]
tylko czy jest sens bo jak narazie to pod tym wzmakiem blaupunkta mam tylko te glosniki co poleciles wiec zostaje tam jeszcze luzne 2 kanaly bo to 4 jest
ja bagażnika nie wygłuszałem w ogóle, ale zamierzam bo rzeczywiście wolałbym, żeby ludzie nie patrzeli na mnie jak na debila przy głośniejszym słuchaniu. Co do poprawy rozchodzenia się dzwięku suba po kabinie, zastosowałem stary indiański patent a mianowicie w półce po usunięciu fabrycznych głośników powiększyłem otwory do Fi 15,5 i zamontowałem na nie ładne maskownice od głośników. Dodatkowo skierowałem sub głosnikiem do klapy przez co zyskałem na kierunkowości na zewnątrz (basu nie słychac zbytnio po bokach auta tylko z tyłu a co ważniejsze punk skupienia przesunął sie bliżej środka kabiny czyli mniej wiecej na pas przednich siedzeń bo przy ustawieniu bokiem lub głośnikiem do kabiny dzwiek skupia sie mniej więcej na wysokosci deski rozdzielczej i jest słyszalny i odczuwalny centralnie a na bokach , siedzeniach gorzej.
Proponuję Ci Hifonicsy przerzucic na przód a tyt zostawic bez głośników "jak bozia nakazała" blaupunkta dajesz na nie w mostku a pod suba kupujesz drugi wzmak.
Albo i to jest najlepsza opcja, pozbywasz sie blaupunkta i kupujesz dobra i mocną trzy lub pięcio kanałowkę, wtedy unikamy podwojenia zniekształceń wynikającego z mostkowania, prawdopodobnego opóżnienia w przetwarzaniu sygnału przez dwa osobne urządzenia no i zyskujemy na ekonomii prądowej i jakości. Odchodzi dodatkowe okablowanie i miejsce a to tez oszczedność.
ja też ten indiański patent mam tyle że ja mam w półce otwory bass reflexowe wstawione bo mój genialny tatoo wsadził w półke mocarne 10siatki :mrgreen: heh więc trzeba było je czymś zastąpić dopóki półka nie będzie obszyta ;D
dokladnie ja tez chcialbym by bylo slychac we a nie na zew bag mam wyciszony jeszcze zostala blacha ta gorna w bag i p tyl drzwi wiec kupie odrazu ze 3 rolki tego by to po 2 razy wyciszyc jedna starczy na przod 2 na tyl a 3 wzmocnie po troche kazde
[ Dodano: 2011-01-17, 21:32 ] Pep000, wiesz troche szkoda i przykro by bylo sprzedac blaupunkta bo to prezent od zonki ale jak bys dal rade cos znaisc za dobra kase 5 kanalowego to moze bym sie skusil i zalozyl bym jednego a jak by nie bylo to musze cos wymyslic i zalozyc dwa:(
[ Dodano: 2011-01-17, 21:34 ]
juz sie zastanawialem ze pod blaupunkta pujdzie p i tyl a suba zasile czyms innym
Marko74 pisze:wiesz troche szkoda i przykro by bylo sprzedac blaupunkta bo to prezent od zonki ale jak bys dal rade cos znaisc za dobra kase 5 kanalowego to moze bym sie skusil i zalozyl bym jednego a jak by nie bylo to musze cos wymyslic i zalozyc dwa:(
Więc nie kombinujmy, masz racje prezent to prezent.
Jak bedziesz znał kwote jaka chcesz przeznaczyć to wymyślimy suba ze wzmacniaczem.
Marko74 pisze:juz sie zastanawialem ze pod blaupunkta pujdzie p i tyl a suba zasile czyms innym
Moze byc i tak tylko co masz z przodu, lub co chcesz tam mieć?
z przodu mysle to samo co i z tylu poleciles tylko chcialem zasilic z drugiego wzmaka przod a tyl zostawie na blaupunkcie i zmostkuje go co o tym myslisz bedzie lepiej?
[ Dodano: 2011-01-17, 21:54 ]
tylko przod narazie dozboeram kasy by go zrobic ale na suba i wzmaka myslalem przeznaczyc jakies 500zl no byc moze 600