Audio w b3
Całkiem logiczne. Tylko zależy jeszcze jaki wzmak dokupisz po przód i suba.
Myslałes juz nad budżetem?
[ Dodano: 2011-01-17, 22:01 ]
Za 600zł szału nie zrobimy jakiegos potężnego. Wstrzymaj sie jeszcze do zbieraj, Jak juz robić to porządnie. Zaużmy za te 1000-1200zł. Posłuchaj jak to zagra u Zony może to Ci wystarczy to wtedy poszukamy czegos podobnego lub ciut mocniejszego. Co nagle to po diable....
Myslałes juz nad budżetem?
[ Dodano: 2011-01-17, 22:01 ]
Za 600zł szału nie zrobimy jakiegos potężnego. Wstrzymaj sie jeszcze do zbieraj, Jak juz robić to porządnie. Zaużmy za te 1000-1200zł. Posłuchaj jak to zagra u Zony może to Ci wystarczy to wtedy poszukamy czegos podobnego lub ciut mocniejszego. Co nagle to po diable....
na wzmaka i suba 500/600zl
[ Dodano: 2011-01-17, 22:05 ]
znalazlem tu 6 kanolowego tylko nie wiem czy cos jest wart
http://allegro.pl/super-wzmacniacz-6-ci ... 10637.html
[ Dodano: 2011-01-17, 22:05 ]
znalazlem tu 6 kanolowego tylko nie wiem czy cos jest wart
http://allegro.pl/super-wzmacniacz-6-ci ... 10637.html
4x60+2x100w rms an 4ohm 4x60 +2 RMS X100W na 4ohm
2x150+2x100w rms an 4ohm 2x150 +2 RMS X100W na 4ohm
2x150+1x200w rms an 4ohm 2x150 +1 RMS x200w na 4ohm
4x60+1x200w rms an 4ohm 4x60 +1 RMS x200w na 4ohm
2x60+1x150+2x100w rms an 4ohm 2x60 +1 x150 +2 RMS X100W na 4ohm
2x60+1x150+1x200 w rms an 4ohm 2x60 +1 x150 +1 x200 W RMS przy 4ohm
Nie znam sprzetu wiec sie o nim nie wypowiem, ale parametry az niewiarygodnie wysokie.... I wszystko w rms zawstydzający opis :oops:
2x150+2x100w rms an 4ohm 2x150 +2 RMS X100W na 4ohm
2x150+1x200w rms an 4ohm 2x150 +1 RMS x200w na 4ohm
4x60+1x200w rms an 4ohm 4x60 +1 RMS x200w na 4ohm
2x60+1x150+2x100w rms an 4ohm 2x60 +1 x150 +2 RMS X100W na 4ohm
2x60+1x150+1x200 w rms an 4ohm 2x60 +1 x150 +1 x200 W RMS przy 4ohm
Nie znam sprzetu wiec sie o nim nie wypowiem, ale parametry az niewiarygodnie wysokie.... I wszystko w rms zawstydzający opis :oops:
glosniki trafiles jestem zadowolony suba tez trafisz dasz rade
[ Dodano: 2011-01-17, 22:35 ]
zdaje sie na siebie tak jak zaufalem i kupilem te glosniki tak i zona pewnie tez bedzie zadowolona
[ Dodano: 2011-01-17, 22:37 ]
nie chce mi sie czekac az to jej zamontuje u mnie wszystko jest i chcialbym zagrac u siebie jutro jade po mate wyglusze te boczki w sobote
[ Dodano: 2011-01-17, 22:35 ]
zdaje sie na siebie tak jak zaufalem i kupilem te glosniki tak i zona pewnie tez bedzie zadowolona
[ Dodano: 2011-01-17, 22:37 ]
nie chce mi sie czekac az to jej zamontuje u mnie wszystko jest i chcialbym zagrac u siebie jutro jade po mate wyglusze te boczki w sobote
Heh ok.
Tak dumam i kombinuje i dochodze do wniosku ze Twoj subwoofer nie moze byc mocniejszy niz 150W rms a z tego wzgledu, że mamy mały budżet żeby dobrać odpowiedni wzmacniacz do czegoś mocniejszego.
mamy kilka rozwiązań:
1. Podłączyc blaupunkta pod wszystkie 4 głosniki w kabinie... a kupić mocniejszy dwu lub jedno kanałowy wzmacniacz pod mocniejszego suba, ale wtedy głosniki nie dorównają subowi
2. zmienic blaupunkta na cos mocniejszego zeby wyciągnął tyle ile powinien z 4 Hifonicsów bo Twoj średnio sobie poradzi i wtedy mocny sub, ale koszta wyższe
3. kupić słabszy sub i wzmacniacz pod niego i przednie głosniki i zmiescic sie w budrzecie zostawiając blaupunkta, ale wtedy mozesz byc niezbyt usatysfakcjonowany moćą całości :roll:
Moim zdaniem najrozsadniejsze byłoby rozwiazanie nr 3 ale najlepsze nr2. Tylko jak zwykle problemem staja się pieniądze....
Tak dumam i kombinuje i dochodze do wniosku ze Twoj subwoofer nie moze byc mocniejszy niz 150W rms a z tego wzgledu, że mamy mały budżet żeby dobrać odpowiedni wzmacniacz do czegoś mocniejszego.
mamy kilka rozwiązań:
1. Podłączyc blaupunkta pod wszystkie 4 głosniki w kabinie... a kupić mocniejszy dwu lub jedno kanałowy wzmacniacz pod mocniejszego suba, ale wtedy głosniki nie dorównają subowi
2. zmienic blaupunkta na cos mocniejszego zeby wyciągnął tyle ile powinien z 4 Hifonicsów bo Twoj średnio sobie poradzi i wtedy mocny sub, ale koszta wyższe
3. kupić słabszy sub i wzmacniacz pod niego i przednie głosniki i zmiescic sie w budrzecie zostawiając blaupunkta, ale wtedy mozesz byc niezbyt usatysfakcjonowany moćą całości :roll:
Moim zdaniem najrozsadniejsze byłoby rozwiazanie nr 3 ale najlepsze nr2. Tylko jak zwykle problemem staja się pieniądze....
Ale ja podkreslam stanowczo ze nie kupisz za 500 a nawet 800 dobrego wzmacniacza o rzeczywistej mocy 500- 600W łacznej podzielonej na 3 kanały czyli np 120+120 na przód i 240 na tył. a dla dobrego suba takie 340W to i tak niewiele. rozumiesz co mam na mysli? Nie dość, ze głosniki potrzebuja duzej mocy to dodatkowo sub ogromnej. a z 4 kanałowego wzmacniacza taka moc graniczy z cudem a jesli jest wykonalana to kosztuje słono.
Dlatego jesli cie zadowala moc jaka uzyskujesz z blaupunkta w takim podłaczeniu jak masz teraz podoba ci sie i wystarczy jak to gra to możemy kupić mopcny sub i do tego mocny wzmacniacz 400-500rms i zmiescimy sie w tych 800 no moze max 900zł... ale znowy hifonicsy moga okazac sie za słabo zasilane pod tego mocnego suba. cały szkopół tkwi w nblaupunkcie jest po prostu zasłaby. jesli chcesz miec konbiecznie 4 głosniki + sub to powinny dostac po ok 100-120W na sztukę i wtedy podołają mocnemu subowi.
[ Dodano: 2011-01-18, 21:49 ]
Dlatego jesli cie zadowala moc jaka uzyskujesz z blaupunkta w takim podłaczeniu jak masz teraz podoba ci sie i wystarczy jak to gra to możemy kupić mopcny sub i do tego mocny wzmacniacz 400-500rms i zmiescimy sie w tych 800 no moze max 900zł... ale znowy hifonicsy moga okazac sie za słabo zasilane pod tego mocnego suba. cały szkopół tkwi w nblaupunkcie jest po prostu zasłaby. jesli chcesz miec konbiecznie 4 głosniki + sub to powinny dostac po ok 100-120W na sztukę i wtedy podołają mocnemu subowi.
[ Dodano: 2011-01-18, 21:49 ]
240W literówka*Pep000 pisze:dobrego suba takie 340W to i tak niewiele
dokładnie potrzebna jest duża moc na 4 głośniki + sub wiem po sobie mam wzmak 4ro kanałowy mac audio też jakaś stara serja ok 2000rok pisze po 4x75 ale brak mocy jest odczuwalny choć ogólnie daje rade całość bo grać gra ale jest nie dosyt dlatego też zakup 2 wzmacniacza odkładam na późniejsze terminy
[b3] zabudowa audio
witam wszystkich
mam pytanie do tych co znają sie troche na car audio m.in Oofol
macie jakies pomysly jak zrobic zabudowe w B3 pod 2 glosniki 30cm... ?
problem w tym ze mam butle z gazem i ona mi kompletnie przeszkadza w tym
ale wiem ze dla chcacego nic trudnego dlatego zwracam sie do was z taką prosbą
Teraz mam zrobione tak: jedyne co zmienilem to wzmacniacz na inny i dalem go pod półke
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49c ... 387c0.html
gra fajnie ale chcialbym zeby to jeszcze jakos ladnie wygladalo ale nie wiem co tu zrobic..
na miejscu mi juz nie zalezy bo i tak juz nie ma
Na przyszłość umieszczaj tematy w odpowiednich działach
mam pytanie do tych co znają sie troche na car audio m.in Oofol
macie jakies pomysly jak zrobic zabudowe w B3 pod 2 glosniki 30cm... ?
problem w tym ze mam butle z gazem i ona mi kompletnie przeszkadza w tym
ale wiem ze dla chcacego nic trudnego dlatego zwracam sie do was z taką prosbą
Teraz mam zrobione tak: jedyne co zmienilem to wzmacniacz na inny i dalem go pod półke
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49c ... 387c0.html
gra fajnie ale chcialbym zeby to jeszcze jakos ladnie wygladalo ale nie wiem co tu zrobic..
na miejscu mi juz nie zalezy bo i tak juz nie ma
Na przyszłość umieszczaj tematy w odpowiednich działach
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, 20:55 przez Kuballa17, łącznie zmieniany 1 raz.
No kocyk kolego to masz fantastyczny .
Proponuję zrobić zabudowe z prawej strony tak jak umiejscowiona jest skrzynia.
Wyznaczyć obszar wg pojemności aktualnej skrzyni jeśli jest prawidłowo dobrana, uszczelnic każde mozliwe dziurki, wszystko porządnie wygłuszyc i według fantazji wyprofilować zabudowę z mdf. Np narożnie pod kontem od błotnika kawałek przed butlę. Wtedy Głosniki montujesz umiejscowić jak najwyżej a wzmacniacz powiedzmy na wysokości butli. Wtedy nawet bedziesz miał kawałek miejsca w bagażniku. Zabudowę mozesz pozałamywać w kilku płaszczyznach np góra z głosnikami pod innym kontem bardziej pionowym a dół bardziej poziomym. Możliwości jest całe multum ale rzeczą najważniejszą jest zachowanie odpowiedniej pojemnosci zabudowy dla głośników reszta niema granic.
Proponuję zrobić zabudowe z prawej strony tak jak umiejscowiona jest skrzynia.
Wyznaczyć obszar wg pojemności aktualnej skrzyni jeśli jest prawidłowo dobrana, uszczelnic każde mozliwe dziurki, wszystko porządnie wygłuszyc i według fantazji wyprofilować zabudowę z mdf. Np narożnie pod kontem od błotnika kawałek przed butlę. Wtedy Głosniki montujesz umiejscowić jak najwyżej a wzmacniacz powiedzmy na wysokości butli. Wtedy nawet bedziesz miał kawałek miejsca w bagażniku. Zabudowę mozesz pozałamywać w kilku płaszczyznach np góra z głosnikami pod innym kontem bardziej pionowym a dół bardziej poziomym. Możliwości jest całe multum ale rzeczą najważniejszą jest zachowanie odpowiedniej pojemnosci zabudowy dla głośników reszta niema granic.