ta rolka co znalazłeś jest od samonapinacza i nie będzie pasowała, jak już pisałem napinacza tak łatwo nie wyciągniesz (sam kiedyś próbowałem i brakuje ok. 5mm wolnego miejsca ), poza tym widać że rolka jest bardziej wypolerowana w jednym miejscu i stąd wrażenie, że nie jest okrągła, nie wiem skąd to się bierze ale u mnie jest tak samo i w jednym miejscu była jakby przypalona (kolor ciemnoniebieski taki jak wiór przy obrabianiu np. tokarką lub wiertarką na wysokich obrotach), może rolka kiedyś stanęła i przypaliło ją paskiem, rolka jest z żelaza więc ciężko byłoby zrobić z niej jajo
sprawdź czy masz podkładkę pod nakrętką na środku rolki (powinna być podkładka na śrubę M10) bo być może to jest przyczyną że rolka tak wygląda, daj dużo WD40 w łożysko rolki, na jakiś czas powinno pomóc i dobrze sprawdź pasek, nie tylko od wewnątrz ale i na gładkiej stronie bo ta śmiga po napinaczu
[B4 1.9 TDI] Dziwne miarowe odgłosy przy silniku
-
- Forum Audi 80
A więc po dłuższej nieobecności wracam do tematu:
Rolkę kupił mój tata ale pan w sklepie wcisnął mu taką od samonapinacza (z gwintem w środu) twierdząc że na 100% będzie pasować, dopiero po wymontowaniu z auta starej rolki zorientowaliśmy sie że nie będzie pasować, ale na szczęście z nowo zakupionej rolki udało sie wypchać tą środkową tuleje z gwintem (tuleja pokazana w ostatnich sekundach filmiku) i wszystko już pasowało jak należy.Rolkę zakupiłem firmy Febi bilstein także mam nadzieje że trochę pośmiga jak narazie dziwne odgłosy znikneły i wszystko jest ok. Oczywiście wielkie podziękowania dla UKI_XX za zdiagnozowanie problemu :mrgreen:
Filmik pokazujący stan starej rolki:
Mam jeszcze jedną prośbe szukam dobrej duszy z wawy lub okolic która dysponuje Vagiem
w celu podpięcia i przebadania czy wszystko jest ok bo czasami wydaje mi się jakby autko lepiej i chętniej przyspieszało a czasami zachowuje się jakby ociężalej także chciałbym to jakoś sprawdzić z góry Dziękuje.
Rolkę kupił mój tata ale pan w sklepie wcisnął mu taką od samonapinacza (z gwintem w środu) twierdząc że na 100% będzie pasować, dopiero po wymontowaniu z auta starej rolki zorientowaliśmy sie że nie będzie pasować, ale na szczęście z nowo zakupionej rolki udało sie wypchać tą środkową tuleje z gwintem (tuleja pokazana w ostatnich sekundach filmiku) i wszystko już pasowało jak należy.Rolkę zakupiłem firmy Febi bilstein także mam nadzieje że trochę pośmiga jak narazie dziwne odgłosy znikneły i wszystko jest ok. Oczywiście wielkie podziękowania dla UKI_XX za zdiagnozowanie problemu :mrgreen:
Filmik pokazujący stan starej rolki:
Mam jeszcze jedną prośbe szukam dobrej duszy z wawy lub okolic która dysponuje Vagiem
w celu podpięcia i przebadania czy wszystko jest ok bo czasami wydaje mi się jakby autko lepiej i chętniej przyspieszało a czasami zachowuje się jakby ociężalej także chciałbym to jakoś sprawdzić z góry Dziękuje.
- speed_killer
- Forum Audi 80
Witam, odgrzewam kotlet: AAZ+klima i napinacz mam manualny, tak jak kolega rafal_sz85 problem wtym ze jakies 5-6 tys po wymianie paska i rolki wszystko strasznie piszczy< przed wymianą miałem stalową rolkę, zakupiłem plastikową no i jest jak jest Nie wiem czy sens jest wymieniać znowu, czy może założyć (nie wiem czy się da) automatyczny napinacz?
Czy wymiana na droższa rolkę i lepszej jakości pasek pomoże?
Czy wymiana na droższa rolkę i lepszej jakości pasek pomoże?
- speed_killer
- Forum Audi 80