Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDI] Dziwne miarowe odgłosy przy silniku

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 20 wrz 2010, 16:50

ta rolka co znalazłeś jest od samonapinacza i nie będzie pasowała, jak już pisałem napinacza tak łatwo nie wyciągniesz (sam kiedyś próbowałem i brakuje ok. 5mm wolnego miejsca :-( ), poza tym widać że rolka jest bardziej wypolerowana w jednym miejscu i stąd wrażenie, że nie jest okrągła, nie wiem skąd to się bierze ale u mnie jest tak samo i w jednym miejscu była jakby przypalona (kolor ciemnoniebieski taki jak wiór przy obrabianiu np. tokarką lub wiertarką na wysokich obrotach), może rolka kiedyś stanęła i przypaliło ją paskiem, rolka jest z żelaza więc ciężko byłoby zrobić z niej jajo

sprawdź czy masz podkładkę pod nakrętką na środku rolki (powinna być podkładka na śrubę M10) bo być może to jest przyczyną że rolka tak wygląda, daj dużo WD40 w łożysko rolki, na jakiś czas powinno pomóc i dobrze sprawdź pasek, nie tylko od wewnątrz ale i na gładkiej stronie bo ta śmiga po napinaczu

rafal_sz85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal_sz85 » 23 paź 2010, 14:27

A więc po dłuższej nieobecności wracam do tematu:

Rolkę kupił mój tata ale pan w sklepie wcisnął mu taką od samonapinacza (z gwintem w środu) twierdząc że na 100% będzie pasować, dopiero po wymontowaniu z auta starej rolki zorientowaliśmy sie że nie będzie pasować, ale na szczęście z nowo zakupionej rolki udało sie wypchać tą środkową tuleje z gwintem (tuleja pokazana w ostatnich sekundach filmiku) i wszystko już pasowało jak należy.Rolkę zakupiłem firmy Febi bilstein także mam nadzieje że trochę pośmiga jak narazie dziwne odgłosy znikneły i wszystko jest ok. Oczywiście wielkie podziękowania dla UKI_XX za zdiagnozowanie problemu :mrgreen:

Filmik pokazujący stan starej rolki:

Mam jeszcze jedną prośbe szukam dobrej duszy z wawy lub okolic która dysponuje Vagiem
w celu podpięcia i przebadania czy wszystko jest ok bo czasami wydaje mi się jakby autko lepiej i chętniej przyspieszało a czasami zachowuje się jakby ociężalej także chciałbym to jakoś sprawdzić z góry Dziękuje.

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 23 paź 2010, 15:12

a więc udało się przerzucić samą rolkę po drobnych zabiegach związanych z wybiciem tulejki :mrgreen: więc i mnie będzie to samo czekało bo WD40 na długo nie wystarcza i znowu mam "małą młocarnię" pod maską :-/

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 23 paź 2010, 20:05

kolega VISION chyba robi w w-wie

Awatar użytkownika
speed_killer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: speed_killer » 17 sty 2011, 10:35

Witam, odgrzewam kotlet: AAZ+klima i napinacz mam manualny, tak jak kolega rafal_sz85 problem wtym ze jakies 5-6 tys po wymianie paska i rolki wszystko strasznie piszczy< przed wymianą miałem stalową rolkę, zakupiłem plastikową no i jest jak jest :-/ Nie wiem czy sens jest wymieniać znowu, czy może założyć (nie wiem czy się da) automatyczny napinacz?
Czy wymiana na droższa rolkę i lepszej jakości pasek pomoże?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 17 sty 2011, 13:28

rafal_sz85 pisze:Filmik pokazujący stan starej rolki:
Poznaję tą rolkę :-/ to shit marki topran ,hans preis .Dziadostwo straszne ,ostatnio u siebie wyciągałem resztki tego co zostało z rolki tej zacnej :evil: "firmy" Kosztuje to coś poniżej 30 zł ale szkoda roboty i kasy bo wyrzucone w błoto

Awatar użytkownika
speed_killer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: speed_killer » 18 sty 2011, 10:51

Munior tylko na jaką zmienić?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 18 sty 2011, 14:07

speed_killer pisze:Munior tylko na jaką zmienić?
Każdą inną ,byle nie topran

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl