[2.0E 3A] problem ze spalinami 2343 i 2341
[2.0E 3A] problem ze spalinami 2343 i 2341
Witam. wczoraj odczytałem kody migowe i wyskoczyły 2 błędy 2343-spaliny za ubogie oraz 2341-mieszanka paliwowa poza tolerancją. Auto wyposażone w instalację LPG, niedawno wymieniłem sondę lambda, przed sprawdzaniem kodów przejechałem 20km na samej benzynie. Za wszelkie sugestie będe wdzięczny.
Rok temu miałem problem z przejściem przeglądu właśnie przez za "mocne" spaliny. Wymieniłem lambde, świece i ustawiłem rozrząd (był przestawiony o 1-2 ząbki) i nie wiele dało. Przegląd jakoś przeszedłem ale zauważyłem też, że ucieka mi olej a raczej znika bo wycieków brak. Przypuszczam, że silnik przepala olej i stąd negatywne wyniki spalin (jeśli się mylę i nie ma takiej opcji to mnie poprawcie). Może i u Ciebie jest podobnie?
PS a jeśli problemem jest przepalany olej to co mnie czeka (wymiany uszczelek, jakich itp..)
b3; 89r.; 1.8L; 75KM
Pozdrawiam
PS a jeśli problemem jest przepalany olej to co mnie czeka (wymiany uszczelek, jakich itp..)
b3; 89r.; 1.8L; 75KM
Pozdrawiam
Jeżeli nie widać wycieków na zewnątrz silnika to najprawdopodobniej do wymiany masz uszczelniacze zaworowe. Ich koszt jest groszowy, ale robota już dość droga(chyba, że robisz samemu). Ew. mogą być to pierścienie na tłokach ale najpierw wymienił bym uszczelniacze zaworowe.bakus pisze:PS a jeśli problemem jest przepalany olej to co mnie czeka (wymiany uszczelek, jakich itp..)
b3; 89r.; 1.8L; 75KM