[B4 1.9TDI 1Z] Komunkat brems Licht
[B4 1.9TDI 1Z] Komunkat brems Licht
Jak w temacie mam problem z tym komunikatem, odpalam auto pokazuje się napis brems licht wciskam pedał hamulca czasami napis zniknie choć rzadko, jak już zniknie wystarczy że przytrzymam na hamulcu nogę i ponownie się ukazuje ten komunikat, Żarówki mam sprawne wymienione na nowew, wszytko świeci jak należy a Brems Licht ciągle się zapala, dodam, że czasami jak załączę klime to po wciśnięciu hamulca już się komunikat nie wyświetla tak samo jest jak włączę zapłon ale bez uruchamiania silnika to napis też się nie pokazuje czyli wszytko jest ok. Proszę o jakąś rade jak sobie z tym poradzić.
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
kurczy myślałem, że masz bo czasem b4 miały przekaźniki układu samokontroli z wyposażeniem na dodatkowe światło stop oraz bez niego i przy dołożeniu 3 światła, komputer wariował właśnie tak jak u Ciebie, może w twoim aucie było 3 światło a ktoś wymontował a może włącznik pedału hamulca? może styki wystarczy przeczyścić...
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak usunąć problem gdzie szukać przyczyny, lub np mi się nasuwa pomysł by dostać się do źródła świateł od hamowania, i je odłączyć i pociągnąć do żarówki nowe kable by sprawdzić, lub czy mogę w jakiś sposób zupełnie wyłączyć by ten komunikat się nie wyświetlał. Jeśli by ktoś miał chętnie zerknął bym na schemat instalacji świateł .
[ Dodano: 2011-01-10, 21:25 ]
Wątpię by coś z tykami było skoro czujnik przy pedale działa jak należy ze względu na to, że światła działają właściwe i komp reaguje na jego załączenie.
[ Dodano: 2011-01-15, 00:25 ]
Czy ktoś z kolegów pomoże mi z usunięciem tej usterki?
[ Dodano: 2011-01-10, 21:25 ]
Wątpię by coś z tykami było skoro czujnik przy pedale działa jak należy ze względu na to, że światła działają właściwe i komp reaguje na jego załączenie.
[ Dodano: 2011-01-15, 00:25 ]
Czy ktoś z kolegów pomoże mi z usunięciem tej usterki?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
sprawdz polaczenia przy przekazniku ktory to bada te swiatelka i tylko on kontroluje swiatla stopu i przy okazji swiatla pozycyjne tylne, jest on taki wiekszy bialy, orginalnie jest pod kierownica
w nim sa cewki nawiniete na kontraktron (domyslam sie na podstawie innych aut co maja taka kontrole), jesli obydwie zaroweczki swieca to pole magnetyczne sie znoci i niema komunikatu na wyjsciu, moze ktoras z zarowek jest nierowno zuzyta i z tad ten problem, wystepuje wtedy roznica w polu magnetycznym i przekaznik "mysli" ze jest jedna z nich spalona
niektore egzemlarze maja mozliwosc kontroli dodatkowego stopu, lecz ty go nie masz
jesli ma sie takowa kontrole zarowek w samochodzie to mozna stosowac wylacznie tylko takie wartosci zarowek jak pisze na przekaznku gdyz przez niego idzie prad na zarowki
w nim sa cewki nawiniete na kontraktron (domyslam sie na podstawie innych aut co maja taka kontrole), jesli obydwie zaroweczki swieca to pole magnetyczne sie znoci i niema komunikatu na wyjsciu, moze ktoras z zarowek jest nierowno zuzyta i z tad ten problem, wystepuje wtedy roznica w polu magnetycznym i przekaznik "mysli" ze jest jedna z nich spalona
niektore egzemlarze maja mozliwosc kontroli dodatkowego stopu, lecz ty go nie masz
jesli ma sie takowa kontrole zarowek w samochodzie to mozna stosowac wylacznie tylko takie wartosci zarowek jak pisze na przekaznku gdyz przez niego idzie prad na zarowki
Witam
Sprawdź czy nie zbiera Ci się woda w lampach, czy kable biegnące w klapie nie są przetarte. Ja miałem ten sam problem, choć teraz też wyświetla mi się ten komunikat, ale po wciśnięciu pedału hamulca komunikat zmienia się na ok i gaśnie. Mnie się zbierała woda w stopie i świetle cofania bo miałem lekko uszkodzony klosz. Sprawdź kable bo to one mogą gubić gdzieś napięcie.
Sprawdź czy nie zbiera Ci się woda w lampach, czy kable biegnące w klapie nie są przetarte. Ja miałem ten sam problem, choć teraz też wyświetla mi się ten komunikat, ale po wciśnięciu pedału hamulca komunikat zmienia się na ok i gaśnie. Mnie się zbierała woda w stopie i świetle cofania bo miałem lekko uszkodzony klosz. Sprawdź kable bo to one mogą gubić gdzieś napięcie.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
a kto ci powiedzial ze sam ten modul jest sprawny, przeciez i on moze sie zepsuc a jest dosc skomplikowany, wlasnie na dniach jeden z kolegow tu na forum zamiescil jego foto
https://audi80.pl/b4-1zrezanie-ac-bc ... htm#560808
w takim razie proponuje zkims sie zamienic i zobaczyc na innym jak sie to zachowuje
https://audi80.pl/b4-1zrezanie-ac-bc ... htm#560808
w takim razie proponuje zkims sie zamienic i zobaczyc na innym jak sie to zachowuje