[B3 1.8] 1990r Cieknący olej po rozwalonym przegubie
[B3 1.8] 1990r Cieknący olej po rozwalonym przegubie
Parę dni temu rozleciał mi się przegub, po wbijaniu biegów auto stało w miejscu bo logiczne nie było napędu jak przegub wyleciał z koła i dzisiaj zobaczyłem że mam ledwo co oleju w silniku i sporo oleju wyciekło, na miarce pokazuje dno, na osłonie i pod silnikiem trochę tego jest, a jak mi na drodze auto stanęło jak mi się ten przegub rozleciał, to przy holowaniu czy też spychaniu na pobocze auta, były krople oleju. Czy to coś poważniejszego czy tylko ten przegub??? Bo nie wiem czy warto inwestować w auto jak silnik poszedł...Powiem tak odpalać odpala, jak wrzucę bieg to ta osika co wchodzi w przegub się kręci, tyle że auto stoi bo nie zrobiłem jeszcze tego;p.....
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
aha to tak mniej więcej olej wyciekać może którędy ??
I mam małe pytanie bo wymieniłem uszczelkę tą od zaworów tzn tutaj gdzie się olej wlewa tą kape i pod ta kapę uszczelkę wywaliłem, kupiłem nową zamontowałem, a i ten filtr w tym okragłym czarnym od spalin czy jakoś tak wyczyściłem, ale jak silnik się rozgrzeje do 90 stopni to normalnie mi spaliny spod maski lecą a w kabinie jak włącze ogrzewanie które nie grzeje to tak śmierdzi spalinami, czy coś źle skręciłem ???
I mam małe pytanie bo wymieniłem uszczelkę tą od zaworów tzn tutaj gdzie się olej wlewa tą kape i pod ta kapę uszczelkę wywaliłem, kupiłem nową zamontowałem, a i ten filtr w tym okragłym czarnym od spalin czy jakoś tak wyczyściłem, ale jak silnik się rozgrzeje do 90 stopni to normalnie mi spaliny spod maski lecą a w kabinie jak włącze ogrzewanie które nie grzeje to tak śmierdzi spalinami, czy coś źle skręciłem ???
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Cieknąć olej może jeszcze przez walniętą uszczelkę misy olejowej.Royalpl pisze:aha to tak mniej więcej olej wyciekać może którędy ??
A te spaliny pod maską, to może olej na kolektorze się wypala i stąd śmierdzi spalinami
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Rozumiem, że chodzi o uszczelkę pokrywy zaworów :?:Royalpl pisze:tylko pamiętam jak wymieniłem tą uszczelkę i wyczyściłem ten filtr to właśnie po tym od razu jak pojechałem śmierdziało spalinami, aż do teraz czyli jakieś dwa tygodnie już tak się kopci z pod maski i śmierdzi.
Najlepiej jakbyś odpalił silnik i poszedł i zobaczył pod maską skąd leci ten dymek, zapach spalin.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Tam oryginalnie nie powinno być dziur tak się tylko wydaje, ale może ktoś wkręcił 2 wkręty, u mnie też poprzedni właściciel tak zrobił.Royalpl pisze:Tak uszczelka pokrywy zaworów.
a zauważyłem że na tym czarnym okrągłym gdzie jest filtr, i tam chyba jak sie nie myle spaliny przechodzą to mam dwie dziury zrobione od śrubokręta może tędy ten dym leci ??
A chodzi auto na PB :?: Jeśli tak to odpal silnik i zdejmij pokrywę filtra ( tą na te zatrzaski) i zobaczysz czy to z tamtąd leci dym/para
Tylko NIE rób tego na LPG :idea:
- Przemo80b3
- Forum Audi 80