[b4 1.9tdi 1Z] wyciek oleju przy filtrze
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] wyciek oleju przy filtrze
witam.panowie mam do was pytanie odnośnie dwóch uszczelek.zauważyłem dziś że mam lekki wyciek oleju z boku silnika przy filtrze oleju.wyciek jest albo z uszczelki rury która wychodzi z bloku silnika i idzie do odmy albo leje uszczelka która łączy uchwyt filtra oleju z silnikiem.moje pytanie czy jest jakiś problem z wymianą tych uszczelek i czy jest potrzeba wymiany oleju przy takiej naprawie bo do wymiany mam jeszcze 3tys km i nie wiem czy robić z tym już czy poczekać do wymiany... bardzo bym też prosił o podanie numerów tych dwóch uszczelek.pozdrawiam...
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Silnik: 1.9 1Z
https://audi80.pl/-b3-20-aad-lpg-wyc ... htm#519090 moze to cos pomorze, moze nietrzeba bedzie zmieniac tych uszczelek jedna to duzy oring druga jest metalowa
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
niestety kolego to nie jest ten problem a dokręcenie nic nie pomoże.wymieniałem dziś te dwie uszczelki czyli uszczelkę przy uchwycie filtra i ta od rury odmy.nie wiem która lała bo wszystko było zarzygane więc wymieniłem obie.wszystko było by fajnie i poszło by sprawnie gdyby nie to że nie udało mi się odkręcić przewodu olejowego idącego od filtra do turbiny.przez to miałem tylko ok 2 cm miejsca by to wszytko wyczyścić i poskładać.jak na razie nic nie cieknie i mam nadzieje że tak pozostanie...oprócz uszczelek posmarowałem to wszytko dirko więc powinno trzymać.jeśli ktoś by z tym kiedyś robił to numer uszczelki przy podstawie uchwytu filtra to 028 115 441 C.jest to metalowa uszczelka.są dwa lub trzy rodzaje tych uszczelek wiec zwróćcie uwagę co wam sprzedają bo pozostałe dwie zakrywają lekko kanały olejowe a jak to się może skończyć to nie trzeba chyba nikomu mówić... co do uszczelko rury idącej do odmy to jest to mały oring jednak musicie skoczyć z króćcem do sklepu by coś dopasować bo niestety nie maja numerów tej uszczelki...
-
- Forum Audi 80
witam wszystkich i korzystajac z okazji chcialbym sie podlaczyc pod temat.
Mam silnik 1.6td wrzucony od golfa 2 . w orginale byl goly 1.6d ale sie skonczyl.
ale do rzeczy problem polega na tym ze po odebraniu samochodu od majstra bylo wszystko ok przez pierwsze 300km potem wyrzucilo mi uszczelke pod filtrem oleju. wiec wyczyscilem odme byl spokoj przez jakies 600km potem znowu ten sam problem. tylko ze odma byla czysta.juz nie wiem co mam robic ? dziekuje z gory za wszystkie rady i wskazowki.
Mam silnik 1.6td wrzucony od golfa 2 . w orginale byl goly 1.6d ale sie skonczyl.
ale do rzeczy problem polega na tym ze po odebraniu samochodu od majstra bylo wszystko ok przez pierwsze 300km potem wyrzucilo mi uszczelke pod filtrem oleju. wiec wyczyscilem odme byl spokoj przez jakies 600km potem znowu ten sam problem. tylko ze odma byla czysta.juz nie wiem co mam robic ? dziekuje z gory za wszystkie rady i wskazowki.
Ciśnienie oleju zawór w pompie olejowej możliwe że się przycina dobrze było by podpiąć manometr i sprawdzić ciśnienie olejurogal_aro_86 pisze:witam wszystkich i korzystajac z okazji chcialbym sie podlaczyc pod temat.
-
- Forum Audi 80
Ale Widzisz Kolego zeby to za kazdym razem wysadzalo. Pierwszy raz od wstawienia silnika przejechalem 300 km potem wyczyszczenie ODMY i byl spokoj na 600 km. A gdyby to byla wina pompy olejowej to by chyba to sie notorycznie zdarzalo, czesciej niz 300 km. A moze ja zle ta odme wyczyscilem bo tyko czyscilem przewody te co wychodza z obudowy klawiatury i sitko w obudowie klawiatury. Moze wiecie ile kosztuje podlaczenie pod manometr. I jeszcze mam takie pytanie czy da sie wyczyscic ta pompe olejowa czy konieczna jest wymiana jej?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Skoro wywala uszczelkę pod filtrem to odma nijak się przyczynia do jej wypychania,załóżmy że miałeś zapchaną odmę to wywali ci olej miarką szybciej niż uszczelką filtra oleju,moje zdanie to jest takie że jest problem z regulacją ciśnienia oleju.rogal_aro_86 pisze:endriu210 jesli to do mnie no to mi wywala uszczeske pod filtrem oleju
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A tam zaraz takie radykalne posunięcia :mrgreen: wymienić zawsze zdąży ,najpierw trzeba zmierzyć ciśnienie oleju manometrem ,jak bedzie zbyt duże to wtedy dopiero zajrzeć do pompy ,bo wyglada jakby się zawór zaciął w pompie .Jakby była padnięta to ciśnienie byłoby za małe a nie za dużegibaj pisze:druga pompa,nowy czujnik i dobry olej <ok>