SUBWOOFER do Audi 80
-
- Forum Audi 80
SUB w bagażniku (problem)
Witam ostatnio wziąłem się za car audio czyli w tylną półkę zamontowałem głośniki hertz 16cm zasilane radiem JVC (wiem że nie jest dobrym pomysłem montowanie w półkę głośników ale nie mam tyle kasy żeby montować w drzwiach).
Bagażnik sub Jblgt5 30cm pod wzmacniaczem wieśniacki SUB do robienia HAŁASU
Dobra wszystko odpalam bez skrzyni basowej : gra ładnie powiedział bym nawet bardzo ładnie (czysto) .
Po podłączeniu skrzyni basowej i podgłośnieniu SUB wytwarza takie ciśnienie , że głośniki które są w półce nie mogą swobodnie pracować bo ciśnienie wypycha membrany do góry i jest strasznie zniekształcony dźwięk w tych głośnikach w półce .( Głośniki z półki nie mogą grać tak jak powinny bo je wypycha ciśnienie z bagażnika które wytwarza skrzynia )
Jak wy poradziliście sobie z tym cholerstwem ?? Jedyne wyjście to montaż głośników z półki w drzwi ???
Robił ktoś taki zabieg jak odizolowanie głośników z półki od bagażnika ?? bo nie uśmiecha mi się kupowanie wygłuszenia tashi i montaż w drzwiach .
Jak sie wkurwie to wsadze sub na tylną kanape <osohozi>
pozdro dzięki
Bagażnik sub Jblgt5 30cm pod wzmacniaczem wieśniacki SUB do robienia HAŁASU
Dobra wszystko odpalam bez skrzyni basowej : gra ładnie powiedział bym nawet bardzo ładnie (czysto) .
Po podłączeniu skrzyni basowej i podgłośnieniu SUB wytwarza takie ciśnienie , że głośniki które są w półce nie mogą swobodnie pracować bo ciśnienie wypycha membrany do góry i jest strasznie zniekształcony dźwięk w tych głośnikach w półce .( Głośniki z półki nie mogą grać tak jak powinny bo je wypycha ciśnienie z bagażnika które wytwarza skrzynia )
Jak wy poradziliście sobie z tym cholerstwem ?? Jedyne wyjście to montaż głośników z półki w drzwi ???
Robił ktoś taki zabieg jak odizolowanie głośników z półki od bagażnika ?? bo nie uśmiecha mi się kupowanie wygłuszenia tashi i montaż w drzwiach .
Jak sie wkurwie to wsadze sub na tylną kanape <osohozi>
pozdro dzięki
kolego a wiesz dlaczego masz taki problem bo masz za duze glosniki wsadzone w polkie ja mam glosniki w polce ale to ja mam 13 ale nie 16 i dlatego tak bedzie bo te cisnenie nie ma koredy wychodzic ja jak montowalem to troszkie zostawilem powiekszylem troszkie dziury i zamontowalem i u mnie nie mam problemu
Głośniki w półce i skrzynia w bagaju, to kiepski pomysł, ciśnienie jakie wytwarza skrzynia, pcha membrane głośników i wychodzi papka, pozatym głośniki z tyłu grające w górę (szybę) to też nie ma prawa ładnie zagrać, scenę muzyczną buduje się od przodu, a nie od tyłu do góry, więc moja rada jest taka, kupienie taschek z taschki.pl jest drogie wiadomo, ale zrobienie samemu taschek przednich wyniesie cię ok 70zł za wszystko, a czas jak się dobrze sprężysz to wszystko ładnie pójdzie w dwa dni, głośniki wsadzisz z półki, o ile są dobre i będziesz naprawde zadowolony, basik będzie dochodził z tyłu, a scena tworzona będzie od przodu, Pozdrawiam i życze powodzenia
- LoveShakerz
- Forum Audi 80
GRUMCAJS pisze:Witam was
Powracając do mojego tematu wymyśliłem takie coś aby w półce powycinać Dziury i po wstawiać rurki bass-reflex ?? robił ktoś tak zdało to egzamin ?
(Chodzi mi o to aby się zmniejszyło ciśnienie w bagażniku bo wypycha głośniki)
Myślę że zdałoby to rezultat bo żebyś dał tuleje cisnienie rozpraszałoby się we wnętrzu samochodu
odpowiem neutralnie
jesli juz audio jest zapakowane i trzeba rozwiązac problema i przy okazji nic nie przerabiac to najlepiej - jak to wyzej napisano - przyskrzynic glosniki w pólce
co do ograniczen w dolnych rejestrach to nie ma problemu skoro jest woofer
mozna dac " tonsilowe " kubły od sredniotonówek albo sory za przyklad nocniki dzieciowe
do tego troche wygłuszenia piankowego i pozamiatane
otwory basreflex sie przydadzą- chocby po to by sie bagażnik nie otwieral
pozdrawiam jJ
[ Dodano: 2011-06-01, 18:08 ]
wiem ze po czasie ale warto tematy zamykac
jesli juz audio jest zapakowane i trzeba rozwiązac problema i przy okazji nic nie przerabiac to najlepiej - jak to wyzej napisano - przyskrzynic glosniki w pólce
co do ograniczen w dolnych rejestrach to nie ma problemu skoro jest woofer
mozna dac " tonsilowe " kubły od sredniotonówek albo sory za przyklad nocniki dzieciowe
do tego troche wygłuszenia piankowego i pozamiatane
otwory basreflex sie przydadzą- chocby po to by sie bagażnik nie otwieral
pozdrawiam jJ
[ Dodano: 2011-06-01, 18:08 ]
wiem ze po czasie ale warto tematy zamykac
-
- Forum Audi 80
ja mam takie pytanie czy ktoś ma może zdjęcie zabudowanego schowka w avancie lub ktoś już tak go zabudował, jeśli to możliwe proszę o fotki, ja myślalem o jakimś subie z bose, lecz wydaje mi sie, ze skrzynka bedzie grac lepiej, myślę o jakims 20cm głośniku, z tym że chciałbym ciutkę miejsca zostawić na gaśnice i apteczkę komp od absu przesunąć w głąb boczka(chyba jest taka możliwość) a reszte zabudować skrzynką
Pozdrawiam
Pozdrawiam
co do pomysłu jestem za co do wykonania trochę materiały tzn mdf narzędzi i chęci i pewnie się uda jeśli chodzi o to czy ktoś to robił raczej nie napisze tylko tyle że Ofool ma ciekawy bagaj w sedanie i na nim będę sie wzorował za niedługi czas a ty działaj w tym temacie myślę iż dobra 20stka będzie lepiej grać niż to bose całe (do tłumienia możesz użyć maty dekarskiej )