[B3/B4] pokrętło temperatury nawiewu nie przekręca się max
[B3/B4] pokrętło temperatury nawiewu nie przekręca się max
Jak w temacie, czyli nie mogę ustawić pokrętła w pozycji max temperatura, zatrzymuje się w położeniu horyzontalnym, linka chodzi w miarę swobodnie, pokrętło od niebieskiej kropki do położenia j/w.
więc pytanie: czy to zblokowało się coś przy nagrzewnicy czy może te dwie zębatki są przesunięte względem siebie o parę ząbków? ale to musiałby przy tym grzebać jakiś "mistrz", bo same by nie przeskoczyły, tylko po co ktoś miałby rozkładać zębatki?
więc pytanie: czy to zblokowało się coś przy nagrzewnicy czy może te dwie zębatki są przesunięte względem siebie o parę ząbków? ale to musiałby przy tym grzebać jakiś "mistrz", bo same by nie przeskoczyły, tylko po co ktoś miałby rozkładać zębatki?
- misiek3456
- Forum Audi 80
Witajcie przyczyn moze byc wiele np.zalamany pancerz linki, zalanana linka,wypiety zlamany zatrzask mocujacy linke uszkodzony mechanizm panela nawiewu, zablokowana klapa np.jakis liscie galazki ktore dostaly sie w tumelu nawiewu a zeby ustalic co sie dzieje niestety trzeba rozebrac panel nawiewy powodzenia w dochodzeniu
Zobacz jak zacznie pracować pokrętło po wymontowaniu panelu sterowania nawiewami. Bo możliwe, że to kwestia ułożenia linek. U mnie też tak było, że jak któraś linka była zabardzo zgięta, to pokrętło nie chciało się kręcić do końca.
O tym jak wymontować panel sterowania nawiewami było wiele razy na forum więc na pewno znajdziesz
O tym jak wymontować panel sterowania nawiewami było wiele razy na forum więc na pewno znajdziesz
horyzontalne w znaczeniu poziomo ale w którą stornę? na czerwonym polu czy niebieskim?elitek pisze:Czy jak przekrecisz pokretlo w polozenie horyzontalne to zaczyna leciec z nawiewu cieplejsze powietrze czy tylko zimne?
linka zaczyna się od panelu z pokrętłami i idzie ku przodowi w dół do spodu kanałów nawiewowych przy ścianie grodziowej. aby ją zlokalizować wyjmij półkę pod kierownicą i tamtędy sięgnij ręką, bo przez otwór na radio nie dasz rady.elitek pisze: Wyjolem radio i pokretla ale nie moge zlokalizowc gdzie linka od temperatury sie powinna konczyc.
Miałem to samo niedawno. Linka zahaczona jest do pokrętła (włącznika) nawiewu i drugi koniec niedaleko dmuchawy za schowkiem. Sprawdź jak chodzi linka. Jak lekko za nią pociągniesz lub wepchniesz to powinno dać się przełączyć.
W moim przypadku był to panel sterowania (pokrętła). Wymieniłem i pomogło.
Sprawdź też dokładnie czy jakiś kabelek od radia nie przeszkadza.
W moim przypadku był to panel sterowania (pokrętła). Wymieniłem i pomogło.
Sprawdź też dokładnie czy jakiś kabelek od radia nie przeszkadza.
Witam, troszkę odświeżę temat gdyż mam ten sam problem z pokrętłem regulacji temperatury, mogę je ustawic jedynie do połowy a dalej czuc opór wiec nie chce nic na siłę żeby nie urwac czegoś. Wykręciłem panel ale tu moje pytanie jak zdjac te linki i w jaki sposób wyciągnąc sam panel? bo z tego co się przyglądałem to chyba do środka trzeba go wepchnąc. A linka od regulacji temp idzie gdzieś w stronę kierowcy, pod połkę. Radio też wyjęte i nic tam nie blokuje, a troche zimno w aucie
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Te słynne gąbki na klapkach się ''skonczyły'' z biegiem latdjmajor01 pisze:Apropo tematu tez sie dolacze i mam pytanie:
Dziadek ma Audi B4 i co najlepsze pokretlo ma przekręcone do konca na powietrze gorące i dzieje sie taka rzecz ze na szybę dmucha Cieple a z kratek leci zimne :shock: :shock:
CO może być grane ?