Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 PP B] Diagnoza cewki zapłonowej

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
L_k_sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6 PP B] Diagnoza cewki zapłonowej

Post autor: L_k_sz » 05 lut 2011, 22:38

Problem z moim autkiem objawia się podczas dużej wilgoci na dworze gdy auto postoi kilka dni nie palone w suche albo mroźne dni nawet poniżej -20 stopni samochód pali bez problemu na dotyk. wystarczy tylko że postoi kilka dni na wilgoci i nie można go odpalić. Z racji tego że przewody i kopułka razem z palcem były już wysłużone to postanowiłem je wymienić jednak to nie pomogło i problem dalej powtarza się. Myślę, że to może być walnięta cewka tylko muszę być pewien bo nie chce się wciągać w być może nie potrzebne koszta w związku z tym mam parę pytań:
1.Jak sprawdzić czy do cewki dochodzi napięcie?
2.Czy u mnie jest moduł zapłonowy (89 rok), czy czujnik halla i czy to też może być powodem kaprysów mojego samochodu?

Dodam jeszcze że jak nie chce w wilgotne dni odpalić z rozrusznika to jak biorę je na pych to pali bez problemu.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 06 lut 2011, 10:37

1 Przekręcasz zapłon i do czerwonego kabla na cewce ma dochodzić prąd
2 Masz moduł w środku na lewym nadkola jaki ja :-D
Podstawowe pytanie jeśli już odpalisz to silnik wskakuje na wysokie obroty ssanie działa :?:
świece zapłonowe też wymieniłeś :?:

L_k_sz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: L_k_sz » 06 lut 2011, 11:01

Jak już odpali i zanim nagrzeje się to ciężko wkręca się na obroty i przerywa gdy gwałtowniej dodam gazu (kaszle i strzela w rurę czasami) ale nie gaśnie. Ssanie raczej jest w porządku bo gdy odpali (gdy nie ma wilgoci) to samochód ma podwyższone obroty w zależności jak zimno jest i stopniowo maleją do 900 obr/min w miarę nagrzewania silnika. Świece mają przejechane ze 40 tyś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl