[b4 all] Dziwne zachowanie się kół z przodu?
-
- Forum Audi 80
[b4 all] Dziwne zachowanie się kół z przodu?
Witam,
Zauważyłem że dziwnie się zachowują koła, tzn. jak miałem założone opony letnie (205/55/16) to przy skręconych kołach przy ruszaniu do przodu czy do tyłu pojawiało się takie dziwne przeskakiwanie koła. Jak założyłem inne koła ( 195/65/15) wszystko jest dobrze. Rozmawiałem z kolesiem na jakiejś stacji diagnostycznej i powiedziano mi że może to być wina rozmiaru opon i felg. Czy jest to możliwe?
Pozdrawiam
Zauważyłem że dziwnie się zachowują koła, tzn. jak miałem założone opony letnie (205/55/16) to przy skręconych kołach przy ruszaniu do przodu czy do tyłu pojawiało się takie dziwne przeskakiwanie koła. Jak założyłem inne koła ( 195/65/15) wszystko jest dobrze. Rozmawiałem z kolesiem na jakiejś stacji diagnostycznej i powiedziano mi że może to być wina rozmiaru opon i felg. Czy jest to możliwe?
Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Sprawdź łącznik stabilizatora, nie wiem czy dobrze to nazywam. Ja bym na to stawiał, miałem stuki przy skręcaniu i usunąłem problem łącznikiem. Wyprostuj koła, auto ma stać w miejscu, zgaś silnik to wtedy szarpnij za kierownice i szybkimi, energicznymi i krótkimi ruchami w lewo i w prawo. Jeśli będzie słychać jakikolwiek stuk lub cos podobnego to wiadomo, że gdzies jest luz. Najlepiej dobrze pobujaj na boki samochodem a druga osoba niech słucha lub patrzy gdzie klepie. Pozdrawiam.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
A jak wyglądają końcówki wahacza (sworznie) u mnie właśnie to one powodowały podobne objawy ?SZKODNIK82 pisze:Witam,
Przegóby, łączniki stabilizatora, końcówki drążków oraz zbieżność kół wszystko było sprawdzane i nic nie pomagało.
A będzie miało wpływ na to obniżenie samochodu, mam obniżony o -40.
Pozdrawiam
byłem na 2 stacjach diagnostycznych, całe zawieszenie zrobione a mam jeszcze ten sam problem co ty... pozostają tylko poduszki na amortyzatorze(górne) z czasem sie wybijają...Niki20 pisze:SZKODNIK82, mnie też się tak dzieje na skręconych kołach... Tylko jak skręcę na maź w lewo to trzepie jak nie wiem co... Obstawiam przegub wewnętrzny albo sprzęgło... To drugie niebawem będę wymieniał więc się wszystko okaże
zbieżność i kąty sie kłaniają jeśli nie puka nie stuka to na 100% będzie to, typowe zachowanie przeskakiwania przy skreconych kołach i powolnej jezdzie, jedno koło wyznacza trase a drugie się rozjeżdża, żeby to nadrobić przeskakuje. najwiekszy problem to znaleźć kogoś na diagnostyce co nie będzie cie zbywał tylko zrobi to po bożemu