[All] Opony na LATO - jakie wybrać ?
-
- Forum Audi 80
Dębicy nie bierzesz pod uwagę a zastanawiasz się nad wynalazkami typu Nexen...mariusz8282 pisze:Debicy nie biore pod uwage nawet, chyba ze do furmanki Bardziej interesuja mnie opinie na temat opon letnich Nexen N2000, ewentualnie cos podobnego i przyzwoitego.
Miałem Nexena N2000 w mojej Audi i NIGDY więcej tego syfu. Na suchym jeszcze w miarę natomiast "wesoło" zaczynało się robić w momencie gdy droga była mokra, problem z ruszaniem i tragedia podczas hamowania - dotykasz hamulca i momentalnie suniesz jak na lodzie. Do tego bardzo szybko się zużyły. Nie polecam.
Coś przyzwoitego to np. Kleber Dynaxer HP2, zależy ile chcesz wydać.
P.S. Dębica należy do grupy Goodyear, Frigo 2 jest bliźniacza z Goodyear UG5, używałem w ubiegłym sezonie zimowym i byłem baaardzo miło zaskoczony, bardzo dobre opony jak za takie pieniądze.
-
- Forum Audi 80
Zimowe owszem dobre - tez na takich jezdzilem, ale nie letnie. A ja chce letnie kupic Skoro Nexen takie sa to juz ich nie chce Takie opinie sa potrzebne, bo jakos nigdzie nic o tych oponach nie znalazlem dlatego tu zapytalem A Kleber Dynaxer HP3 91H ? I czym sie różnia od HP2 91H bo widze ze i tansze.
Kleber HP3 to nowy model HP2, tak jak Audi 80 B4 i B3 , zmieniona rzeźba bieżnika i czy coś jeszcze to nie wiem.
Ogólnie dużo moich znajomych jeździ na Kleberze i bardzo sobie chwali, czy to lato czy zimę, chyba nie słyszałem negatywnych opinii, no może nie każdemu się podoba bok opony bo inaczej są umieszczone napisy.
Ogólnie dużo moich znajomych jeździ na Kleberze i bardzo sobie chwali, czy to lato czy zimę, chyba nie słyszałem negatywnych opinii, no może nie każdemu się podoba bok opony bo inaczej są umieszczone napisy.
ja bym polecił continentall sportcontakt2
są idealne na suchym i na wodzie trzymają się drogi i na wodzie i zakrętach niema bata.
nie piszczą nie zdzierają się, oczywiście są to opony z wyższej półki, jak nie masz kasy kup używki i będziesz bardziej zadowolony niż z tych nowych dębicy,barum czy innego szajsu.
ja kupiłem 205/55/R16 mało używane widać 7mm bieżnika a mają 4 lata.
zapłaciłem po 100zł za szt. i myśle je tyrać tyle co tą audice czyli bardzo bardzo długo.
jeździłem na różnych ale te są najlepsze <ok> polecam
są idealne na suchym i na wodzie trzymają się drogi i na wodzie i zakrętach niema bata.
nie piszczą nie zdzierają się, oczywiście są to opony z wyższej półki, jak nie masz kasy kup używki i będziesz bardziej zadowolony niż z tych nowych dębicy,barum czy innego szajsu.
ja kupiłem 205/55/R16 mało używane widać 7mm bieżnika a mają 4 lata.
zapłaciłem po 100zł za szt. i myśle je tyrać tyle co tą audice czyli bardzo bardzo długo.
jeździłem na różnych ale te są najlepsze <ok> polecam
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
Nigdy więcej dębica. Mialem jeden komplet tych opon i była masakra. Nie dość że były problemy żeby je wyważyć to jeszcze po niecałym sezonie użytkowania druty w jednej z opon się powyginały... Oddałem dwie sztuki na gwarancję dali dwie nowe i po 3 miesiącach były do wywalenia. Polecam ogólnie Continentale i Sawa , dobra jakość w stosunku do ceny
Dość podzielone opinie na temat Dębicy 8-) U siebie w audi mam założone właśnie dębicę nawigator 2 (wielosezonowa) - 4szt. Póki co przejechane jest 30 tys. i jeszcze minimum 10 tys zrobię sądząc po stanie na przedniej osi. Na tyle wyglądają jak po niewielkim przebiegu. Ogólnie komfort jazdy jest wysoki; opony nie huczą, i mają bardzo dobrą przyczepność (sucha i mokra jezdnia). Jedynie co to w zimie nie zachowują się zbyt dobrze. Na zimę zakupiłem Dębicę Frigo 2 i była to przemyślana decyzja. Skoro piszecie że opony ślizgają się na mokrej jezdni itp to w pierwszej kolejności geometria kół do sprawdzenia Nieuważna jazda po polskich drogach (jazda po dziurach w drodze) również negatywnie wpływa na "druty" w oponie i nie ważne czy to dębica czy michelin - może się uszkodzić
Używane opony zdecydowanie odradzam
Używane opony zdecydowanie odradzam
Ja na te lato kupiłem Dębice do służbówki. Potwierdzam to, że się ślizgają na śliskim. W deszczu sporo lepsze były już zimowe Yokohamy z 2005r. z bieżnikiem 3mm. SERIO! A tak poza tym to nie spodziewałem się rewelacji. Teraz kupiłem najtańsze barumy do Fabii i trochę świszczą jak się jedzie, nie było tego w dębicy, ani yokohamie.
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
to może jeszcze coś powiedz o jeździe na mokrym bo z tego co wiem to wszystkie Dębice są w tej kwestii do d... na śniegu oczywiście bardzo dobrze się sprawują jednak jak wiemy zima w Polsce to 40% śniegu i 60% deszczu.Jeździłem i na Frigo 1 i 2 i byłem bardzo niemiło zaskoczony kiedy po naciśnięciu na hamulec samochód jechał dalej podobną prędkością <ok>zajchu pisze:sprawują się na 6!
nie ma problemu na śniegu, ładnie ciągną,
Dębica masakra,letnie o jedna wielka porazka jeszcze jak sucho to od biedy sie da jechac juz inaczej jest jak przyjdzie sie szybko zatrzymac lipa totalna.Na mokrej drodze hamowania zero ,i ciezko dynamicznie ruszyc na mokrej nawierzchni opony zachowują się jak na lodzie.Do tego wszystkiego słaba wytrzymalosc szybko padaja.
Ja jezdze osobiscie na kleberach letnie jeszcze mnie nie zawiodly zimowe klebery tez nawet dobrze sie spisują
Ja jezdze osobiscie na kleberach letnie jeszcze mnie nie zawiodly zimowe klebery tez nawet dobrze sie spisują