Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,8S NE] pompa paliwa; dziwne objawy

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
davidpolska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1,8S NE] pompa paliwa; dziwne objawy

Post autor: davidpolska » 07 lut 2011, 23:13

koledzy wymieniłem pompe paliwa mechaniczną z kolegą ; wyjąłem starą i chciałem założyć nową i nie chciała wejść w te dziure w bloku; była jakoś wyżej; kolega mówił ze trzeba wałek poruszać w doł żeby ten cycek długi od pompy mógł wejść na wałek; i zaczął ruszać kolem jakimś przy silniku koło pompy wody i widziałem w dziurze w bloku że się rusza i wkońcu na siłe troszek ją naciskając przykręciliśmy. Ale jak odpaliłem to na starej lepiej chodzi; dzieją się dziwne rzeczy tzn chodzi równo a za chwile obroty na 500 i tak czasami spadają; a jak jade i naciskam lekko pedał na hamulec od razu chce zgasnąćl a jak zgaśnie cięzko odpalić; pozatym przy ruszaniu jak wysprzęgle to zgaśnie; pomóżcie czy coś źle zrobliśmy; pompa jest zamiennik HArta; a tą starą mam pierburga;

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 08 lut 2011, 05:14

Jeśli to możliwe wróć do starej i zobacz czy będzie tak samo. Gdyż to może być inna przyczyna.

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 08 lut 2011, 06:38

Davidpolska ja też mam u siebie zamontowaną pompę Toprana (harta) i odpala na benzynie od razu, czy ciepły czy zimny, obroty trzyma w porządku, ale taki dziwny myk, że jak jeżdzę trochę na benzynie to gdy chcę ją przycisnąć to do 3500obr. idzie jak malina a później jest buuuu i nie chce jechać tak jakby brakowało silnikowi paliwa. Ta moja pompa chyba podczas ostrzejszej jazdy za mało podaje paliwka ;-)

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 08 lut 2011, 08:38

Jakość zamienników pozostawia wiele do życzenia , ja wykończyłem dwie pierwszą po 3 miesiącach , drugą po 6 miesiącach - pękały mębrany i paliwo lało sie po silniku . W końcu kupiłem elektryczną niskociśnieniową , używam jej sporadycznie tak że nie jestem w stanie określić jak z trwałością ale mam zamontowaną 3 lata i narazie nie cieknie .

Awatar użytkownika
davidpolska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: davidpolska » 08 lut 2011, 17:09

no ale to może być wina pompki czy coś ze skałdem mieszanki; bo słyszałem że jak jest za bogata to może się tak dziać ze jak nacisniesz hamulec to gaśnie; ale zobacze teraz jak zapali po nocy i się wypowiem; bo może jak jest gorący silnik to takie objawy są; pogmeram i napisze moze coś doradzicie?? jak ustawić skałd mieszanki bez analizatora tak po chlopsku może ktoś podpowie??

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 08 lut 2011, 19:43

Słyszałem, że jeśli naciskając hamulec silnik przygasa to może być coś z przewodem serwa (ten twardy wygięty przy pompie hamulcowej) może mieć nieszczelność. Nie jestem pewny tej informacji...

Awatar użytkownika
davidpolska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: davidpolska » 08 lut 2011, 21:52

ale zmieniałem gumke przy serwie co wchodzi w nią ten wąż; zmieniałem zaworek co jest z drugiej strony węża a pożniej jest połączony z 4 cylindrem gumowym wężem; i teraz tak jak stał cały dzien to odpalił bez problemu na tej nowej pompce paliwowej; obroty ok; jak się zagrzał też obroty ok; tylko jak jade na luzie i dość mocno wcisne pedał hamulca to gaśnie; czy zimny silnik czy ciepły; czasami nawet lekko nacisne i zgasnie jak jade; w miejscu jak stoje i pompuje to obroty maleją i szarpie silnikiem; już nie wiem co ;((( :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| Hamulec mam dobry; serwo też działa bo hamulec mięknie; na gazie nic takiego się nie dzieje; może coś z pływakiem w gaźniku i jak zachamuje to idzie do góry i odcina paliwo; zmniejszyłem mu trosze wlot powietrza tego co zaciąga;wsadziłem drugą rurke o mniejszej średnicy i dalej to samo// to nie będzie miało nic wspólnego ze składem mieszanki bo te srubke(CO) mam nie wyregulowaną tylko tak na słuch żeby motorem nie szarpało

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl