Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABK LPG] wtrysk się zawiesza

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
wojtas3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0 ABK LPG] wtrysk się zawiesza

Post autor: wojtas3 » 10 lut 2011, 10:56

Witam,
Chciałem poradzić się odnośnie sytuacji która mnie spotkała. Otóż, kilka dni temu mechanik robił w mojej bestii uszczelkę pod głowicą. Po tej wymianie jeden z wtrysków benzynowych zaczął się zawieszać, aż po 2 dniach przestał działać. Prąd do niego dochodzi, więc albo się zaciął (preparat czyszczący do paliwa nie pomógł) albo mechanik przy wymianie coś spartolił. Mówiłem mu że wcześniej nic się nie działo, to stwierdził że zbieg okoliczności. Moje pytanie, czy przy wymianie uszczelki pod głowicą, mechanik mógł coś uszkodzić przy wtrysku? Ewentualnie, co mogę jeszcze zrobić bez wyciągania wtrysku, aby sprawdzić jego sprawność? Nie bardzo wierzę w zbieg okoliczności, jednak jeżeli mam wojować z mechanikiem, to musze mieć ku temu jakieś podstawy. Inna sprawa, że umówiłem auto do gościa od wtrysków, więc wtedy będę wiedział coś więcej, jednak to znów koszty.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 08:18 przez wojtas3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 10 lut 2011, 12:07

Raczej nie musiał ruszać wtryskiwaczy.
bo i tak wychodzą one razem z kolektorem ssącym.
poprostu odpina się wtyczki od wtryskiwaczy i wtyczkę zieloną pod gumą dolotu powietrza.

Prostsze rozwiązanie to odkręcenie od kolektora wydechowego rury wydechowej, następnie odpięcie wtyczek od głowicy i reszty węzyków itp
odkręcenie głowicy od bloku silnika i całościowe sciagniecie głowicy razem z kolektorem dolotowym. Dopiero póxniej się rokręca wszystko na stole i wtedy głowica do szlifierza ...

wiec w obydwu przypadkach nie trzeba demontować wtryskiwaczy z kolektora dolotowego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl