[Naprawa] Rozlany zegarek
[Naprawa] Rozlany zegarek
Witam, zauważyłem na forum, że wiele osób ma problem z rozlanym zegarkiem postanowiłem coś z tym zrobić ponieważ zegarek jest bardzo drogi (jak na zegarek). Przyjrzałem się wczoraj mojemu zegarkowi i zauważyłem że nie ma czegoś takiego jak rozlany zegarek ponieważ jak mogą rozlać się ledy? Poniżej przedstawię jak naprawić rozlany wyświetlacz niestety nie zrobiłem tego u siebie ponieważ na razie nie mam czasu praca, szkoła i zimno na dworze.
Zaczynamy:
Najpierw opisze dlaczego nasz zegarek wygląda na rozlany. Nie mam skanu zegarka dlatego na razie użyje w prezentacji przykładowego zegarka 7 segmentowego.
Tak powinien wyglądać nasz zegarek:
A tak przykładowo wygląda:
Jeżeli się bliżej przyjrzymy to zauważymy że jest różnica między tym co ma się świecić a resztą zegarka
Do naprawy potrzebne:
Skaner(dopuki ktoś skanu nie wrzuci)
Drukarka
Folia do druku
A więc zaczynamy naprawę:
1. Wyciągamy zegarek, przynosimy go do domu
2. Robimy skan naszego zegarka najlepiej umieszczamy go w tym dziele ja przerobie go w photoshopie tak aby był gotowy do wydruku
3. Zdzieramy do końca czarną warstwę tak żeby wydawało się że cały jest rozlany tylko ostrożnie żeby nie uszkodzić miejsc gdzie świecą się ledy
4 Pobieramy plik zegarka który będzie na forum lub sami przerobicie i drukujemy go (To co nie jest czarne ma być przezroczyste dlatego drukujemy na folij)
To co białe na zdjęciu poniżej przyjmijmy że jest przezroczyste.
5. Teraz precyzyjne naklejamy folie na zegarek by przezroczyste było tam gdzie wyświetlają się liczby a czarne tam gdzie ma nic nie widać
Cieszymy się pięknie wyglądającym zegarkiem jeśli folia będzie za słaba można nakleić 2
Mam nadzieje, że pomogłem jak będe miał chwile czasu zrobie to u siebie by zaprezentować całkowity efekt. Można go naprawić na wiele sposobów ważne żeby zamalować tło a miejsce na liczby zostawić.
Prosił bym też o wypowiedzi na ten temat jeżeli ktoś ma wątpliwości a zna się trochę na tym.
Nie biorę odpowiedzialności za złe wykonanie lub zepsucie czegoś podczas naprawy
Dziękuje za przeczytanie pozdrawiam, kukson
Zaczynamy:
Najpierw opisze dlaczego nasz zegarek wygląda na rozlany. Nie mam skanu zegarka dlatego na razie użyje w prezentacji przykładowego zegarka 7 segmentowego.
Tak powinien wyglądać nasz zegarek:
A tak przykładowo wygląda:
Jeżeli się bliżej przyjrzymy to zauważymy że jest różnica między tym co ma się świecić a resztą zegarka
Do naprawy potrzebne:
Skaner(dopuki ktoś skanu nie wrzuci)
Drukarka
Folia do druku
A więc zaczynamy naprawę:
1. Wyciągamy zegarek, przynosimy go do domu
2. Robimy skan naszego zegarka najlepiej umieszczamy go w tym dziele ja przerobie go w photoshopie tak aby był gotowy do wydruku
3. Zdzieramy do końca czarną warstwę tak żeby wydawało się że cały jest rozlany tylko ostrożnie żeby nie uszkodzić miejsc gdzie świecą się ledy
4 Pobieramy plik zegarka który będzie na forum lub sami przerobicie i drukujemy go (To co nie jest czarne ma być przezroczyste dlatego drukujemy na folij)
To co białe na zdjęciu poniżej przyjmijmy że jest przezroczyste.
5. Teraz precyzyjne naklejamy folie na zegarek by przezroczyste było tam gdzie wyświetlają się liczby a czarne tam gdzie ma nic nie widać
Cieszymy się pięknie wyglądającym zegarkiem jeśli folia będzie za słaba można nakleić 2
Mam nadzieje, że pomogłem jak będe miał chwile czasu zrobie to u siebie by zaprezentować całkowity efekt. Można go naprawić na wiele sposobów ważne żeby zamalować tło a miejsce na liczby zostawić.
Prosił bym też o wypowiedzi na ten temat jeżeli ktoś ma wątpliwości a zna się trochę na tym.
Nie biorę odpowiedzialności za złe wykonanie lub zepsucie czegoś podczas naprawy
Dziękuje za przeczytanie pozdrawiam, kukson
Nie ma problemu jak tylko będę miał chwile to na pewno to zrobię bo strasznie mnie to denerwuje mam tylko mały problem bo nie mam skanera jak by ktoś miał w domu skaner i zegarek to prosił bym o skan Będę wdzięczny i może jak wszystko wyjdzie przyczyni się ta osoba do rozwiązania odwiecznego problemu na forum:D
Re: [Naprawa] Rozlany zegarek
kukson pisze:Przyjrzałem się wczoraj mojemu zegarkowi i zauważyłem że nie ma czegoś takiego jak rozlany zegarek ponieważ jak mogą rozlać się ledy? Poniżej przedstawię jak naprawić rozlany wyświetlacz niestety nie zrobiłem tego u siebie ponieważ na razie nie mam czasu praca, szkoła i zimno na dworze.
Zegarki są ciekłokrystaliczne. Nie widziałem audi z zegarem na ledach. Ciekłokrystalicznych sie nie naprawia.
Jakby były ledy to by się zegarki nie wylewały. TNie spotkałem sie by zegar na ledach się w ten sposób "wylał". Mogą się przestać świecić poszczególne kreski ci najwyżej.
Podejrzewam, iz nie wyjąłeś zegarka, nie sprawdziłeś a napisałeś poradnik.
Bardzo prawdopodobne ale patrząc na mój zegarek wydawał się nie na ciekłokrystaliczny ale na zwykły zegar 7 segmentowy ponieważ doskonale widać 7 segmentów każdej cyfry w przeciwnym wypadku nie było by widać tych segmentów a piksele jak na wspomnianej noki 3310 mogę się mylić rozkręcę jak będę miał czas i się przekonamy jak by ktoś wrzucił skana takiego zegarka moglibyśmy to rozszczygnąć wcześniej Pozdrawiam i przepraszam jeśli zrobiłem błąd i źle rozważyłem technikę naszych zegarków :mrgreen:
Bardzo serdecznie przepraszam
Bardzo serdecznie przepraszam za nieumyślne wprowadzanie w błąd faktycznie zegarek nie jest 7 segmentowy zmyliło mnie to iż oglądałem go w nocy. Mam nadzieje, że ten błąd będzie dla mnie nauczką przed pochopnym ocenianiem różnego rodzaju tematów. Prosił bym moderatorów o usunięcie tego tematu by nie wprowadzać nikogo w błąd jeszcze raz Przepraszam :oops:
Bardzo serdecznie przepraszam za nieumyślne wprowadzanie w błąd faktycznie zegarek nie jest 7 segmentowy zmyliło mnie to iż oglądałem go w nocy. Mam nadzieje, że ten błąd będzie dla mnie nauczką przed pochopnym ocenianiem różnego rodzaju tematów. Prosił bym moderatorów o usunięcie tego tematu by nie wprowadzać nikogo w błąd jeszcze raz Przepraszam :oops: