[B4 1.9 TDI 1Z] Problem ze sprzęgłem
[B4 1.9 TDI 1Z] Problem ze sprzęgłem
Witam, mam problem ze sprzęgłem, dzisiaj po przejechaniu ok 30 km zauważyłem że gdy wcisnę pedał sprzęgła to słychać szum, szelest, nie wiem jak to dokładnie nazwać, słychać to na biegu jałowym jak i na dowolnym biegu. Co może być tego przyczyną??
Dodam jeszcze że jakiś tydzień temu nie mogłem wrzucić wstecznego, ale po kilku próbach udało się, teraz nie mam problemu z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu.
Dodam jeszcze że jakiś tydzień temu nie mogłem wrzucić wstecznego, ale po kilku próbach udało się, teraz nie mam problemu z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu.
nie da się zbytnio powiedzieć co jest do wymiany bez dostania sie do sprzegła. Podjedz jak najszybciej do kogoś kto sie zna, bo na szybkiej reakcji z Twojej strony możesz zaoszczedzić parę stóweksiejek pisze:jeszcze jedno pytanie, jak w pore zauważyłem że szumi to tylko wymiana tego łożyska mnie czeka czy czegoś jeszcze?
na to pytanie Ci nie odpowiem, bo nie jestem pewny :roll: Sprawdz sobie jeszcze poduszki pod skrzynią, bo one także mogą powodować szarpania przy zmianie biegu.siejek pisze:podczas zmiany biegu na wyższy czuje takie lekkie szarpnięcie pomimo iż bardzo powili puszczam sprzęgło, może to być także wina tego łożyska??
kolego zobacz tutaj może pomoże https://audi80.pl/b4-19-tdi-1z-sprze ... vt5301.htm
Trochę walenia z wyjęciem tej skrzyni jest. Ponadto, odkręcenie zardzewiałych śrub, zastałych i z trudnym dostępem jest dość czasochłonne.siejek pisze:wszystko wskazuje na te łożysko bo też czuje drgania na pedale sprzęgła, za samo wyjęcie i włożenie skrzyni krzyczą sobie 250 :evil: pogieło ich chyba..
250 zł to standardowa cena, taniej bym nie szukał.