Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - czy stosuje sie kondensator

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
boskijacek447
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Radio - czy stosuje sie kondensator

Post autor: boskijacek447 » 15 sie 2007, 22:22

Przy wiekszej ilosci basu moje radio w samochodzie zaczyna przygasać wszystkie światełka bledna na nim itp.
W zwiażku z tym mam pytanie czy kondensator mozepomóc coś w tej sprawie nie potrzebuje żadngo zmyślnego z wyswiatlaczami itp poprostu ma spełąniać swoja funkcje
a niczego takiego nie mogę u mnie w mieście znaleźć wszystkie wygladają troche kosmicznie i nafaszrowane sa elektronią której nie porzebuje
znalazlem kilka na allegro ale nie wiem któy mam wybrać ...
pewnie pwinien mieścić się w jakichś normach ma on być elektrolityczny czy może zwykly?? jakei powinein mieć napiećie bo widze tam rózne od 230V do 12V(ponoć im wyższe tymlepsze bo radio wtedy ma z czego sobie pobierać prąd a nic ma sie mu nie stać ponieważ kondensator ma podawac tyle prądu ile potrzebuje dane urządzenie zgodnie z tym ten 230 byłby odpowiedni) No i jaką powinien miec pojemnosć chodzi mi żeby dac go pod samo radio Alpine 4x40 sa pod niego podłąćzone 4 głośniki 13cm
PS zasilanie do radia jest juz puszczoen osobnym kablem prosto z akumulatora troche to pomogło ale nie zawiele
Z góry dzieki za pomoc :lol:
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 18:44 przez boskijacek447, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 15 sie 2007, 23:19

Nie wiem czy ja bym się w takie coś bawił. Po pierwsze to kabel + jak i - musi mieć identyczny taki sam przekrój. Jesli tego nie spełnisz mogą być zakłócenia. Poza tym sprawdź jakie masz zasilanie dochodzące do radia przy włączonym silniku powinno byc powyżej 12V z tego co pamiętam to chyba ok. 14V. Są dostępne takie tanie kondensatorki i stabilizatory napięcia to może też by pomogło ale one są raczej do zwykłych wzmacniaczy.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 sie 2007, 01:35

boskijacek447, do radioodtwarzaczy absolutnie nie stosuje się kondensatorów.
Nic Ci to nie da i nie tu tkwi problem. Szukaj problemu w instalacji elektrycznej. Stare przewody, zaśniedziałe połączenia lub radio podłączone ze złego miejsca ( stawiającego duzy opór i nie mogącego wycisnąć ok 2, 3 A.) Nie wiem jakie masz głośniki, ale one również mogą powodowac tego typu zakłocenia.

Kondensatory stosuje sie tylko i wyłącznie przy dużych wzmacniaczach posiadających przetwornicę napięcia o dojących olbrzymie ampery z instalacji co ma na celu wyciśnięcie jeszcze większej mocy i zminimalizowanie zniekształceń pojawiających sie przez spadki natężenia.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 16 sie 2007, 11:25

Spróbuj podłączyć radio na krótko. Wyjmij radio z gniazda wsadź kostkę od głośników a zasilanie puść na nowych kablach z drugiej akumulatora. Takie podłączenie na krótko powie Ci czy masz dobre zasilanie radia w samochodzie bo jeśli będzie dobrze działać na krótko tzn że masz coś źle w instalacji.

boskijacek447
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boskijacek447 » 16 sie 2007, 13:17

sęk w tym zę ja juz podłaczyłem to radio prosto z akumulatora moze sa troche za cienkie ale na pierwszy rzut oka maja przekrój identyczny z tymi od orginalnej instaacji
a przgasanei cały czas jest widoczne kiedy tylko pogłosze radio i włącze jakeiś niskie tony
może to jednak wina akumulatora.... spróbuje moze podpiac to wszysko pod jakiś inny jak radzicie i wtey sprawdze czy to on ...
byłęm przekonany że taki kondensator mógłby pomóc ale dobrze zę zapytałem
Dzięki

ramzes13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ramzes13 » 23 paź 2007, 10:57

Ja tez mialem taki problem, tyle tylko ze przewody od akumulatora mialem grubsze niz seryjne. pPodloczylem kondensator, bo mialem kilka, ale nie tych specjalnych do instalacji audio (lecz tez dobrej jakosci). I powiem ci szczeze kondensator pomogl, lecz malo. Co prawda radio sie nie wylacza ale i tak podswietlenie mruga gdy jest wiekszy bas.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl