[80 B4] Krzywi tarczę hamulcową
- michal197609
- Forum Audi 80
[80 B4] Krzywi tarczę hamulcową
Przy prędkości 70 - 110 km/h przy hamowaniu (wyłącznie) trzęsie mi całym samochodem. Bezpośrednią przyczyną była prawa przednia tarcza hamulcowa - pokrzywiona. Wymieniłem obie tarcze z przodu na nowe. Problem zniknął na 1.000 km. i pojawił się od nowa - pokrzywiona ta sama tarcza. Wymienili mi na nawą poraz drugi. Sprawdzali piastę - ponoć jest w porządku. Po 1.000 km. znowu to samo. Byłem u kilku mechaników, nikt nie wie co może być przyczyną. Problem mam od stycznia - tj. pojawił się na zimówkach, i na letnim komplecie kół jest to samo. Co może być jeszcze przyczyną krzywienia się tarczy?
- michal197609
- Forum Audi 80
- michal197609
- Forum Audi 80
Trzy razy podrząd tarcza przy tym samym kole, w tym dwie nowe po ok. 1.000 km. Na początku też tak myślałem, ale to chyba nie to.Grześko pisze:Stawiam na wjazd w kałużę przy rozgrzanych hamulcach. Słyszałem że rozgrzane tarcze lubią pękać w takim przypadku.
Po niedzieli sprawdzę prowadnicę zacisku. Dzięki!
- michal197609
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Kumpel miał podobny przypadek, tyle że w Hondzie. W sumie wymienił chyba 4 komplety tarcz. 2 nowe, 2 używane. Efekt zawsze był ten sam - chwila spokoju a potem znów bicie. Miał na stanie anglika i poradziłem mu wymianę całych piast z łożyskami. Jego łożyska wydawały się ok, ale po prostu brak był już pomysłów. Po wymianie problem zniknął.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja mam założone najtańsze chińskie tarcze i nie raz zdarzyło mi się wjechać w mocnym deszczu w wielką kałuże i tarcze są ok. Nie ma żadnego bicia. Jedynie dość mocno korodują na rancie i od strony piasty . Już po pierwszej zimie tarcze bardzo korodują.rczopik2 pisze:A jakiej firmy założyłeś tarcze???
Napewno jedną z przyczyn skrzywienia się tarczy jest wjechanie w pierwsza większą kałuże przy rozgrzanych tarczach....
Też przerabiałem ten temat 2 razy zmieniałem tarcze nic nie pomogło zmieniłem zaciski z 2.6 na wentylowane problem znikł Stawiam na to że wina leży już w zaciskach może prowadnice są wyrobione miałem komplety tarcz i klocków z Trw padały jak muchy.
Jak dla mnie powinny być montowane zaciski z tarczami wentylowanymi nie było by takiego problemu
Jak dla mnie powinny być montowane zaciski z tarczami wentylowanymi nie było by takiego problemu