[b4] Lampy przednie tuning - Dayline, Angel Eyes i inne
- Fighter001
- Forum Audi 80
Witam dzisiaj natknalem sie na lampy typu clear na przod do b3 - co myslicie o tych lampach? Jak by zapodac do nich bi xenon to by raczej nie oslepialy bo swiatlo jest kierowane odblysnikiem a nie szklem tak jak w zwyklej lampie. Na tej samej zasadzie jest zrobiony xenon w niektorych volvo. Co o tym sadzicie warto?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, 12:41 przez Fighter001, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jak jest skonstruowany odblysnik w volvo czy lagunie pod ksenon to wiedza tylko u producenta... W audi jedynym rozwiazaniem naciagajacym przepisy do granicy mozliwosci jest wsadzenie ksenonu w soczewke o czym non stop wszyscy pisza na tym forum, wiec o czyms to swiadczy. Żadne lampy z allegro jezeli juz ktos wytloczy na nich homologacje dla naszego regionu to nie beda jakosciowo tak dobre jak oryginaly.
- Fighter001
- Forum Audi 80
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
jezeli jest gladkie szklo, a zalozysz soczewke bixenonowa z jakiegos samochodu ktory mial takie cudo montowane w fabryce i dodatkwoo wrzucisz dobra przetowrnice i zarnik to mysle ze bedzie dobrze...
nie zgadzam sie... a co z depo montowanymi do a4? brat kupil zamienniki soczewek ktroe wychodzily w polifcie i nie ma zadnych problemow, ba powiem wiecej, im wiecej widze przedliftowych modelow a4, ze zmienionymi lampami, to wlasnie sa to adoptowane depo'wskie, wiec nie mozmy generalizowac ze orginlane jest mega najlepsze, wszystko zalezy o jakim zmaienniku rozmawiamy, a wlasnie przyklad kolegi ze kupujemy cleary i wrzucamy jakas ori soczewke pod bi jest dobrym pomyslem, sam uwazam ze nie potrzebnie wtopilem tyle kasy w orginalna soczewke, skoro moglem do moich zespolonych wrzucic wlansie soczewki bi i zrobic sobie xenon za polowe tych pieniedzy ktore wrzucielm w orginalne soczewkiUFOtm pisze:adne lampy z allegro jezeli juz ktos wytloczy na nich homologacje dla naszego regionu to nie beda jakosciowo tak dobre jak oryginaly.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Kolczat, tylko że UFOtm mówił o działaniu zgodnie z prawem, homologacją i innymi pierdołami z tego rozdziału.
Założył byś się o ori soczewice, że jak byśmy z takim patentem na aucie pojechali na stację diagnostyczną czy na Komendę i zapytalibyśmy się o te konkretne rzeźbione lampy to czy pozwolili by ci dalej tym jechać?? "Nie wydaje mnie się"
Masz 100% racji jeżeli chodzi o jakość lamp i że może i lepiej rzeźbić niż wywalać hajs na ori soczki, tylko że UFOtm poruszył tu sprawę legalne/nielegalne, a nie czy opłaca się czy nie opłaca.
Jedyną alternatywą zwykłych H4 dla Zenona będącą jak to UFOtm określił na pograniczu legala jest ori soczewa z Zenkiem (chociaż ona też ma homologację na żarówkę żarnikową a nie na Zenka). Ale że jest soczka w reflektorze to jeszcze niektórzy przymykają na to oko i jakoś to przechodzi.
A co to za homologacja by była możesz napisać (jej oznaczenie) ??Kolczat pisze:moglem do moich zespolonych wrzucić wlasnie soczewki bi i zrobić sobie xenon za polowe tych pieniędzy
Założył byś się o ori soczewice, że jak byśmy z takim patentem na aucie pojechali na stację diagnostyczną czy na Komendę i zapytalibyśmy się o te konkretne rzeźbione lampy to czy pozwolili by ci dalej tym jechać?? "Nie wydaje mnie się"
Masz 100% racji jeżeli chodzi o jakość lamp i że może i lepiej rzeźbić niż wywalać hajs na ori soczki, tylko że UFOtm poruszył tu sprawę legalne/nielegalne, a nie czy opłaca się czy nie opłaca.
Jedyną alternatywą zwykłych H4 dla Zenona będącą jak to UFOtm określił na pograniczu legala jest ori soczewa z Zenkiem (chociaż ona też ma homologację na żarówkę żarnikową a nie na Zenka). Ale że jest soczka w reflektorze to jeszcze niektórzy przymykają na to oko i jakoś to przechodzi.
-
- Moderator
- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
kolczat'ku ale kolega nie chcial wkladac soczewki bixenonowej tylko zestaw bixenonowy pod zwykla lampe typu clear.
jezdze na normalna stacje diagnostyczna i w tamtym roku przymkneli oko na kseniaka w soczewce niestety w tym roku juz kazali wymienic na zarowki bo stacja ma monitoring i policja sie czepia.
sprawa jest prosta - jak cie na cos nie stac to nie kombinuj... <ok>
jezdze na normalna stacje diagnostyczna i w tamtym roku przymkneli oko na kseniaka w soczewce niestety w tym roku juz kazali wymienic na zarowki bo stacja ma monitoring i policja sie czepia.
sprawa jest prosta - jak cie na cos nie stac to nie kombinuj... <ok>
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
w rownoleglym temacie w dziale na kazdy temat kolega pisze ze wygrawerowal sobie na obudowie oznaczenie dc/r czy co tam kolwiek zwiazane z legalnoscia i nikt mu nie mogl podskoczyc bo mial napisane czarno na bialym...
to jedna sprawa ze da sie objesc na tyle ze nikt sie nie pozna,
druga srpawa jest taka ze nikt mi nie wytlumaczy jaka jest roznica pomiedzy tym zenkiem w mojej lampie od tego zenka w betach z 92' gdzie te auto byly pioniererm w dziedzinie zenka... (tylko mi nie piszcie ze zarniki mam chinskie i juz mam roznice, bo tamtejsze zarniki pewnie opieraly sie o ta sama technologie co dzisiejsze chinskie)
trzecia sprawa to taka ze kazdy z nas wie jak glupie w polsce potrafia byc przepisy, bo chyba kazdy sie ze mna zgodzi ze jednak posiadanie spryskiwacza przy reflektorze z xenonem, nie powoduje powiekszenia sie bezieczenstwa na drodze? bo co za roznica czy mam czy nie mam skoro nikt w przepisach mnie nie obliguje to ich uzywania? czystosc samochodu jest pojeciem wzglednym i wiekszosc przepisow w naszym prawodastwie odnosi sie do wzglednosci pogalodu na sprawe... czyli racja jest jak dupa - kazdy ma swoja...
edit:
sory myslalme ze chce wkladac zestaw soczewkowy, tak to masz oczywiscie racje, z tymi kamerami takze... no coz przyszlo nam zyc w takim kraju i tyle ;/
to jedna sprawa ze da sie objesc na tyle ze nikt sie nie pozna,
druga srpawa jest taka ze nikt mi nie wytlumaczy jaka jest roznica pomiedzy tym zenkiem w mojej lampie od tego zenka w betach z 92' gdzie te auto byly pioniererm w dziedzinie zenka... (tylko mi nie piszcie ze zarniki mam chinskie i juz mam roznice, bo tamtejsze zarniki pewnie opieraly sie o ta sama technologie co dzisiejsze chinskie)
trzecia sprawa to taka ze kazdy z nas wie jak glupie w polsce potrafia byc przepisy, bo chyba kazdy sie ze mna zgodzi ze jednak posiadanie spryskiwacza przy reflektorze z xenonem, nie powoduje powiekszenia sie bezieczenstwa na drodze? bo co za roznica czy mam czy nie mam skoro nikt w przepisach mnie nie obliguje to ich uzywania? czystosc samochodu jest pojeciem wzglednym i wiekszosc przepisow w naszym prawodastwie odnosi sie do wzglednosci pogalodu na sprawe... czyli racja jest jak dupa - kazdy ma swoja...
edit:
sory myslalme ze chce wkladac zestaw soczewkowy, tak to masz oczywiscie racje, z tymi kamerami takze... no coz przyszlo nam zyc w takim kraju i tyle ;/
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
czyli do ori soczewy nie można wsadzić nic innego jak żarówki halogenowe zgodnie z tabelą którą podałeś.PI7er pisze:Na oryginalnej soczewce masz oznacznie HR i HC
Zenek zakazany.
Zgodnie z tą tabelą co zapodałeś żeby w ori soczewice można było na legalu wsadzić Zenka musiało by być na nich oznaczenie DC i DR lub dla BiZenka DC/R.
Co do sprysków i układu samopoziomowania nie ma takiego obowiązku żeby mieć w aucie.
Przy założeniu że masz lampę z Zenkiem z oznaczeniem DC lub DR (lub DC/R dla BiZenka) i fabryka nie wyposażyła w układ sprysków i układ samopoziomowania auta i dopuszczono taki pojazd do ruchu to nie ma obowiązku teraz tzw dokładania takiego czegoś.
Jedyny zonk z Zenkiem jest taki z oznaczeniem na lampie i to jest jedyny punkt zaczepienia dla nadgorliwych policmajstrów i panów z wąsem ze stacji diagnostycznej.
Jeszcze z ciekawostek napiszę że w wątku MIODKA kiedyś opisałem co zrobił mój mechanik:
eSPe pisze:Jakiś czas temu mój mechanik mi tłumaczył że musi być to wszystko ale jak sobie zamarzył też założyć to zebrali się w kilku znajmoych i napisali pismo do Komendanta Policji w Olsztynie (nie wiem czy drogówka ma swojego komendanta czy nie czy napisali po prostu do ogólnego) o odpowiedź czy auto doposażone w żarniki xenonowe (nie nowe auto) musi być wyposażone w soczewki, układ samopoziomowania świateł i mycia reflektorów. Otrzymali odpowiedź że nie o ile oznaczenie lampy pozwala na zastosowanie takiego źródła światła.
Obowiązek posiadania tych bajerów nałożony jest na wszystkie nowe auta wyposażone w zenka zjeżdżające z taśmy produkcyjnej.
Oznaczenie reflektora to jest jedyny zonk.
Amen :mrgreen:Kolczat pisze:czyli racja jest jak dupa - kazdy ma swoja...
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
i tu wlasnie pojawia sie znowu aspekt prawny, policjant Cie zatrzymuje, uznaje ze masz auto nie przystosowane do jezdzenia na drogach publicznych i odbiera dowod rejestracyjny, abys sprawidzl stan techniczny na stacji diagnostycznej, i zadne krzyki ryki i placze nie pomoga (wrecz pewnie pogorsza) sprawe... i jestesmy w punkcie wyjscia czyli w miejscu gdzie zakldasz chinskiego xenona do nie przystosowanej soczewkieSPe pisze:Przy założeniu że masz lampę z Zenkiem z oznaczeniem DC lub DR (lub DC/R dla BiZenka) i fabryka nie wyposażyła w układ sprysków i układ samopoziomowania auta i dopuszczono taki pojazd do ruchu to nie ma obowiązku teraz tzw dokładania takiego czegoś.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja 50pln (wprawdzie nie za xenon) ale nigdy wiecej nie dam sobie wcisnac mandatu bo on moze uznac ze mam niesprawne auto, ale nie moze byc tego pewien bo nie jest przekwalifikowanym diagnosta zeby to zweryfikowac na drodze, dlatego kieruje moj samochod na stacje kontroli pojazdow...MIODEK pisze:zapłaciłem mandat 100 zł
Kolczat pisze:ale nie moze byc tego pewien bo nie jest przekwalifikowanym diagnosta zeby to zweryfikowac na drodze, dlatego kieruje moj samochod na stacje kontroli pojazdow...
Możliwe, ale był na tyle ogarnięty... że sprawdził oznaczenie na lampie i przedstawił mi te wszystkie oznaczenia które podał PI7er, w tabelce :mrgreen:
A 50zł to dostają piesi :->... Ja po studencku stówkę <ok> <ok> <ok>