Witam!
Czy istnieje możliwość, że olej może wyciekać spod korka od wlewu oleju? Pytam, bo zauważyłem że mi skądś wycieka i nie wiem czy spod uszczelki od dekla zaworów czy może spod korka.
Wokół korka zrobiło się jakoś mokro i tłusto, ale mokre są też dwie śruby od pokrywy zaworów, olej zebrał się też poniżej pokrywy.
Korek niby ma jakąś uszczelkę więc może ona już się zużyła? Taki korek powinno się z czasem wymieniać?
[B3 JK] Wyciek oleju spod korku wlewu oleju
Silnik ma już pare lat i przedmuchy. Możesz spróbować wyminić korek i dokręcić śruby które trzymają dekiel, ewentualnie wymienić uszczelke pod deklem, Jednak nie zawsze przynosi to oczekiwany efekt. Sprawdź czy odma i separator (choć w 1,6d raczej nie występował) jest drożna (wąż idący z pokrywy zaworów do kolektora ssącego ). Jeśli nie da się uszczelnić i olej nie leci mocno to zbytnio bym się tym nie przejmował.
Wytarłem wszystko do sucha, może uda mi się zaobserwować skąd to cieknie. Na razie przejechałam raptem kilka km i jest sucho.
Teraz nie bardzo mogę jeździć, bo mi przednia szyba pękła, tzn. ona już była pęknięta, ale od istniejącego niewielkiego pęknięcia poszło kolejne niemal na pół długości szyby pęknięcie i trochę strach z takim jeździć.
Tak więc teraz jestem na etapie wymiany szyby
Co do tego wycieku, to jeśli jego źródłem jest korek wlewu, to może wystarczy delikatnie zagiąć takie te blaszki w nim, na których to zamknięcie się opiera. Wtedy mocniej by go trzymało. Jest w tym sens?
Teraz nie bardzo mogę jeździć, bo mi przednia szyba pękła, tzn. ona już była pęknięta, ale od istniejącego niewielkiego pęknięcia poszło kolejne niemal na pół długości szyby pęknięcie i trochę strach z takim jeździć.
Tak więc teraz jestem na etapie wymiany szyby
Co do tego wycieku, to jeśli jego źródłem jest korek wlewu, to może wystarczy delikatnie zagiąć takie te blaszki w nim, na których to zamknięcie się opiera. Wtedy mocniej by go trzymało. Jest w tym sens?
- Fighter001
- Forum Audi 80