[ 80 B3 ] Problem z kierunkowskazami...
[ 80 B3 ] Problem z kierunkowskazami...
Witam. <ok>
Mam problem z kierunkami:
Mianowicie po przekręceniu kluczyka świeci mi się cała prawa strona kierunku wraz z kontrolką w liczniku...
Dawanie w prawo manetki nic nie daje, w lewo normalnie przerywacz tyka i mrugają lewe kierunki, a kiedy włączę awaryjne to wszystkie kierunki też świecą stałym światłem...
Wyciągnąłem przerywacz to nic nie działało a prawy dalej świecił, wyciągnąłem obie wtyczki z pająka to tak samo. Wyciągnąłem przekaźnik 214 ze skrzynki na podszybiu to awaryjne mrugają normalnie (wszystkie), a jak go włożę to wszystkie świecą zamiast mrugać...
Może ktoś się orientuje co by to mogło być i gdzie, bo w szukajce szukałem ale nic mi z tego nie pomogło, a auto potrzebuję na codzień (w pracy robię nim około 100km dziennie po mieście) i teraz powyciągałem żarówki ale tak nie mogę jeździć przecież...
Pomóżcie <help>
Mam problem z kierunkami:
Mianowicie po przekręceniu kluczyka świeci mi się cała prawa strona kierunku wraz z kontrolką w liczniku...
Dawanie w prawo manetki nic nie daje, w lewo normalnie przerywacz tyka i mrugają lewe kierunki, a kiedy włączę awaryjne to wszystkie kierunki też świecą stałym światłem...
Wyciągnąłem przerywacz to nic nie działało a prawy dalej świecił, wyciągnąłem obie wtyczki z pająka to tak samo. Wyciągnąłem przekaźnik 214 ze skrzynki na podszybiu to awaryjne mrugają normalnie (wszystkie), a jak go włożę to wszystkie świecą zamiast mrugać...
Może ktoś się orientuje co by to mogło być i gdzie, bo w szukajce szukałem ale nic mi z tego nie pomogło, a auto potrzebuję na codzień (w pracy robię nim około 100km dziennie po mieście) i teraz powyciągałem żarówki ale tak nie mogę jeździć przecież...
Pomóżcie <help>
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1e1ca7a75b Rozpiska skrzynki przekaźników... W którym gnieździe znajdował sie twój przekaźnik? Bedziesz wiedział po tym już mniej więcej, z czym zwarcie robi... <ok>
Grzebałeś coś ostatnio przy aucie może zanim to sie stało?
Grzebałeś coś ostatnio przy aucie może zanim to sie stało?
Maciek12 to jak się włącza awaryjne w B3?maciek12 pisze:Kolego, w b3 niema przycisku od awaryjnych...
sądząc po tym co napisał autor tematu wywnioskowałem że jest jakiś przycisk,ale jeśli go nie ma to przepraszam bardzo za swoją wypowiedż.G_DRAGON pisze:a kiedy włączę awaryjne to wszystkie kierunki też świecą stałym światłem...
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
maciek12, teraz dopiero wróciłem z pracy, ale rano dokładnie sprawdzę i napiszę co i jak, bo nie wiem teraz dokładnie ale chyba był to przekaźnik na drugiej pozycji albo na piątej z tej rozpiski...
I nic nie robiłem ale dwa dni wcześniej spalił mi się wentylator chłodnicy, wtyczkę mam odpiętą z niego, ale myślisz że to się mogło gdzieś zrobić z tego wentylatora :?:
sowa_81, tak jak napisał Szara80tkaTdi, w b3 nie ma przycisku od awaryjnych tylko dodatkowa manetka przy manetce z wycieraczek, i napewno jest dobra bo od manetek wyciągnąłem obie wtyczki, bez rezultatu...
Szara80tkaTdi, jak podmieniłem na inny przekaźnik, to było bez zmian, czyli też raczej nie tego wina
Dzięki chłopaki za odzew i pomoc, rano będę sprawdzał dalej
[ Dodano: 2011-02-16, 13:39 ]
maciek12, ten przekaźnik który jak wyciągnę to działają awaryjne, to jest 5 według tej rozpiski http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1e1ca7a75b czyli odciążający styk X.
Wie ktoś może co jest do tego przekaźnika podłączone, i gdzie szukać tej usterki :?: :?: :?:
[ Dodano: 2011-02-16, 22:45 ]
Panowie, a w której kostce i jakiego koloru szukać kabli (w skrzynce bezpieczników) z prawego kierunku, kontrolki prawego kierunku, i tak samo ze świateł długich i ich kontrolki :?: :?: :?:
I nic nie robiłem ale dwa dni wcześniej spalił mi się wentylator chłodnicy, wtyczkę mam odpiętą z niego, ale myślisz że to się mogło gdzieś zrobić z tego wentylatora :?:
sowa_81, tak jak napisał Szara80tkaTdi, w b3 nie ma przycisku od awaryjnych tylko dodatkowa manetka przy manetce z wycieraczek, i napewno jest dobra bo od manetek wyciągnąłem obie wtyczki, bez rezultatu...
Szara80tkaTdi, jak podmieniłem na inny przekaźnik, to było bez zmian, czyli też raczej nie tego wina
Dzięki chłopaki za odzew i pomoc, rano będę sprawdzał dalej
[ Dodano: 2011-02-16, 13:39 ]
maciek12, ten przekaźnik który jak wyciągnę to działają awaryjne, to jest 5 według tej rozpiski http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1e1ca7a75b czyli odciążający styk X.
Wie ktoś może co jest do tego przekaźnika podłączone, i gdzie szukać tej usterki :?: :?: :?:
[ Dodano: 2011-02-16, 22:45 ]
Panowie, a w której kostce i jakiego koloru szukać kabli (w skrzynce bezpieczników) z prawego kierunku, kontrolki prawego kierunku, i tak samo ze świateł długich i ich kontrolki :?: :?: :?:
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
dokladnie pierw bym manetke sprawdzil i ewentualnie sprawdzil, naprawil, nasmarowal,
od manetki zaczynaj
on odlacza urzadzenia gdy kluczyk jest w pozycji krecenia rozrusznikiem, aby prad szedl tylko na rozrusznikG_DRAGON pisze:Wie ktoś może co jest do tego przekaźnika podłączone, i gdzie szukać tej usterki
od manetki zaczynaj
adama, Szara80tkaTdi, Ale przecież już pisałem w pierwszym poście, że odpiąłem obie kostki z manetek, i było bez zmian...
Zaczęły mi już świecić normalnie, ale kiedy daję ten prawy kierunek to równocześnie z nim mruga mi kontrolka długich świateł (długich nie mam podłączonych, bo świeciły cały czas), dlatego myślę że to ma związek z tymi długimi światłami, ale nie wiem które to są kable i kostki
Zaczęły mi już świecić normalnie, ale kiedy daję ten prawy kierunek to równocześnie z nim mruga mi kontrolka długich świateł (długich nie mam podłączonych, bo świeciły cały czas), dlatego myślę że to ma związek z tymi długimi światłami, ale nie wiem które to są kable i kostki
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
https://audi80.pl/80-b4-19-tdi-swiat ... htm#571477 tu wrzucalem komus innemu schemat, po lewej stronie tam gdzie pisze "beam ind clstr" jest to wyjscie na kontrolke swiatel drogowych w liczniku
Szara80tkaTdi, dzięki za pomoc <ok>
Czyli rozumiem z tego że ten kabelek powinien mieć kolor Niebiesko-Biały, i wychodzi ze skrzynki bezpieczników do licznika, tak :?:
A te co zaznaczyłeś jako światła drogowe, to idą do pająka czy do reflektorów :?:
I dobrze kojarzę że to będą Żółto-Brązowy i Żółto-Zielony :?:
Czyli rozumiem z tego że ten kabelek powinien mieć kolor Niebiesko-Biały, i wychodzi ze skrzynki bezpieczników do licznika, tak :?:
A te co zaznaczyłeś jako światła drogowe, to idą do pająka czy do reflektorów :?:
I dobrze kojarzę że to będą Żółto-Brązowy i Żółto-Zielony :?:
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
takG_DRAGON pisze:Czyli rozumiem z tego że ten kabelek powinien mieć kolor Niebiesko-Biały, i wychodzi ze skrzynki bezpieczników do licznika, tak
do reflektorowG_DRAGON pisze:A te co zaznaczyłeś jako światła drogowe, to idą do pająka czy do reflektorów
ida do swiatel przednich mijaniaG_DRAGON pisze:Żółto-Brązowy i Żółto-Zielony
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80