Witam
Czemu takie pytanie? Problem ma taki. Od jakiegoś czasu gdy samochód jest zimny to na początku pojawia się piszczenie. Myślałem, że to hamulce albo łożysko. Podniosłem samochód pokręciłem kołem i okazało się, że dźwięk wydobywa się z komory silnika w okolicach skrzyni biegów. I teraz nie wiem czy to przegub, czy pada mi skrzynia?
Pozdrawiam
[ABT automat 2.0] Czy przeguby mogą piszczeć?
- radziobiker
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam.
Nigdy się nie spotkałem z takim objawem, że piszczą przeguby, aczkolwiek nie chcę Cię martwić. Przeguby zewnętrzne terkoczą gdy są już na wyczerpaniu, a wewnętrzne mogą wydobywać charakterystyczne pyk,pyk,pyk......itd., i to nawet przy jeździe na wprost.
A sprawdzałeś stan oleju w skrzyni ? Może jest mało oleju, bądź ten olej już jest zużyty.
Z tego co zrozumiałem, objawy występują gdy auto i silnik jest zimne, a gdy się rozgrzeje to piszczenie ustaje, tak :?: Obstawiam coś ze skrzynią, bo gdy jest zimno może piszczeć a gdy trochę popracuje-rozgrzeje się to może ustawać.
Nigdy się nie spotkałem z takim objawem, że piszczą przeguby, aczkolwiek nie chcę Cię martwić. Przeguby zewnętrzne terkoczą gdy są już na wyczerpaniu, a wewnętrzne mogą wydobywać charakterystyczne pyk,pyk,pyk......itd., i to nawet przy jeździe na wprost.
A sprawdzałeś stan oleju w skrzyni ? Może jest mało oleju, bądź ten olej już jest zużyty.
Z tego co zrozumiałem, objawy występują gdy auto i silnik jest zimne, a gdy się rozgrzeje to piszczenie ustaje, tak :?: Obstawiam coś ze skrzynią, bo gdy jest zimno może piszczeć a gdy trochę popracuje-rozgrzeje się to może ustawać.
- radziobiker
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Hmm. Gdyby to była skrzynia to i na prostych i na skręconych kołach by piszczało. Może to jednak przeguby, ale jeśli gumy nie popękane i smar nie wyleciał to nie ma prawa terkotać (bo takie objawy dają zajechane przeguby, a nie piszczenie) :roll:
A może to coś zupełnie innego, np. pompa wspomagania, na wprost piszczy, przy skręcie ustaje (zdejmij pasek i pokręć kołem pompy), nie odczułeś, że wspomaganie działa inaczej ?
Pozdrawiam
A może to coś zupełnie innego, np. pompa wspomagania, na wprost piszczy, przy skręcie ustaje (zdejmij pasek i pokręć kołem pompy), nie odczułeś, że wspomaganie działa inaczej ?
Pozdrawiam
- radziobiker
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- radziobiker
- Forum Audi 80
U mnie kolego jest to samo jeżdżę już tak trzy lata gdy spadnie temp poniżej zera to zaczyna piszczeć. Ewidentnie to wina łożyska(przestaje piszczeć w zakręcie) ja u siebie sprawdzałem i nie ma luzów ani bicia nie huczy tylko piszczy jak jest zimno...i przestałem się tym przejmować ostatnio pojechałem do zakopca i z powrotem tys kilometrów i nic się mu nie dzieje...