[ B3 1.8 PM] pompa wspomagania
[ B3 1.8 PM] pompa wspomagania
Witam wszystkich mam pytanie w sprawie pompy wspomagania mianowicie czy będzie pasowała pompa od b4 do mojej b3?? czym się różnią??czy lepiej kupić nową jakiś zamiennik czy ori używkę??jak wymienić taką pompę?? moja chyba się już kończy, kierownica ciężej chodzi w porównaniu do innych b4 bo b3 nie mam w okolicy ze wspomaganiem wiec nie mam jak sprawdzić za bardzo:/ Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Marek:)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 08:07 przez marek1700, łącznie zmieniany 2 razy.
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
To bardzo proste jest.Opisalem tutaj na tym forum caly zabieg, ale ktorys moderator niepamietam ktory usunol go,mialem nawet fotki,szukalem ich wczoraj ale zona pewnie usunela je z kompa :cry: . Jak bedziesz mial joz pompe wymontowana,po poprostu ja rozkrec.W srodku bedzie taki jakby krazek z otworami,ktory odpowiada za dosiskanie lopatek pompy do scianek,beda na nim ryski i te ryski to przyczyna awarii.Czeba je wyszlifowac,do tego biezesz papier scierny 500 kladziesz go najlepiej na szybie (zeby powierzchnia byla rowna)i szlifujesz az rysy znikna,potem poprawiasz papierem 1000 zeby wypolerowac.To samo robisz z tylna obudowa (terz trzeba przyszlifowac zeby potem uszczelke docisnelo dobrze).Skladasz spowrotem ,montojesz w aucie ,zalewasz plynem i odpalasz.niech silnik na wolnych obrotach chodzi zeby sie dotarlo wszystko(na poczatku bedzie wyla niemilosiernie ale potem sie uspokoi)Po przejechaniu 50 km ucichnie wszystko a ty bedziesz sie cieszyl takim wspomaganiem jakiego niemaja nawet nowe auta.Jeden z klubowiczow Maciek12 mial okazje na wlasne oczy zobaczyc jak lekko teraz kiera chodzi <ok>
podłącze się pod temat bo mam tak samo jest to b3 '91 gaźnik i u mnie również ciężko chodzi myślałem że to normalne ale by zakręcać trzeba używać dwóch rąk to coś nie halo mówisz by te kółko wyszlifować ale z obydwu stron??
A powiedz jak odpowietrzyć układ w audi tak samo jak np w vectra a odpalasz silnik kiera mocno w lewo potem w prawo i dolewasz płynu do normalnego stanu
A powiedz jak odpowietrzyć układ w audi tak samo jak np w vectra a odpalasz silnik kiera mocno w lewo potem w prawo i dolewasz płynu do normalnego stanu