Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8S LPG] problemy z obrotami silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 24 lut 2011, 18:40

Może zdjęcie takie-ale tam jest chyba wejście odmy.

majowy_dejf
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: majowy_dejf » 24 lut 2011, 19:02

Thomson wielkie dzieki! mnie bylo trudno z okresleniem typu. W tym miejscu jest zaslepka, co prawda z korka drewnianego. oczywiscie przerobka gazowa. Z tym, ze nigdy nie bylo zadnych problemow, gaz jest juz 6 lat. musze jedynie zregenerowac parownik gdy beda cieplejsze dni. Generalnie w samochodzie naprawiam wszystko sam, ale do tej pory wtrysku nie ruszalem. byl calkowicie bezobslugowy. jak zaczac diagnoze tego braku wolnych obrotow?

Thomson26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thomson26 » 24 lut 2011, 19:31

Dejw sprawdź ten czujnik jest w tym trójniku od strony świec.
Ten zaznaczony jest to czujnik temperatury płynu chłodzącego dla instalacji wtryskowej ( do sterowania automatycznym ssaniem ), są jeszcze dwa inne na górze tego trójnika jeden od wskaźnika temperatury płynu ( tego w liczniku co pokazuje temperaturę w stopniach C.) i drugi to wyłącznik termiczny układu podgrzewania zasysanego powietrza.
Jak auto zagrzejesz to też nie ma wolnych obrotów i gaśnie czy tylko na zimnym ?
Na Gazie też tak samo jest ? Miałeś wystrzał gazu w dolot ( w filtr powietrza ) ?
Obrazek
zdjęcie autorstwa wadera ;-)

majowy_dejf
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: majowy_dejf » 24 lut 2011, 19:36

Na goracym tez, niestety. Nawet po niezlej przegazowce sie nie poprawilo. No straszny zbieg okolicznosci z tym zacinaniem sie na benzynie (zacinanie, czyli jak pisalem, po ostrych zakretach brakowalo benzyny, ale gdy zalapal, to juz jechal, z wolnymi obrotami). przelaczylem na gaz i juz wolne zniknely. na obu paliwach. nie wiem na ile laczyc te dwie rzeczy.

Wlasnie, wystrzal. nie zanotowalem takiego, ale tak miejscami trzeslo samochodem, ze moglem nie zauwazyc. jakis tydzien temu mialem szarpniecie na gazie, przy dodawaniu gazu, jakby na 3 sekundy zabraklo paliwa, szarpnelo i pozniej juz poszlo... ale to byl jednorazowy incydent podobne rzeczy z szarpaniem dzialy sie, gdy mialem niesprawne kable WN.

Thomson26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thomson26 » 24 lut 2011, 19:52

Może ta kuna przegryzła jakiś przewód elektryczny i poleciał któryś bezpiecznik. Może przegryzła jakiś przewód i dostaje lewego powietrza, sprawdź dokładnie wszystkie połączenie i te dużą gumę nad filtrem powietrza czy nie jest gdzieś dziura.

majowy_dejf
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: majowy_dejf » 24 lut 2011, 20:03

Tylko, ze rano jadac do pracy bylo ok. gdyby grasowala pod praca, to te kilka km na benzynie tez nie byloby wolnych...
ale jasne, sprawdze. nie znam sie na dolocie w tym silniku i nie wiem, gdzie sa wspolne partie gazu i benzyny. bo w koncu na obu paliwach jest to samo,

[ Dodano: 2011-02-27, 19:49 ]
Koledzy!
wlalem beznyne i odpalilem na benzynie.. puscil niezla chmure, niestety rowniez z kolorem niebieskim, o co pytam tutaj , poczatkowo nie mial wolnych obrotow jak poprzednio, po przygazowaniu powyzej 2000 nagle wolne sie pojawily ?! i na benzynie, i na gazie :/ wtf? wychodzi na to, ze sie cos zatkalo, tylko co?

uwielbiam szczesliwe zakonczenia ;)
btw. czy sa jakies czynnosci obslugowe owego wtrysku KE jetronic?

pzdr

[ Dodano: 2014-06-21, 11:39 ]

Hej koledzy!

kilka postów wyżej (i kilka lat temu;P) Kolega thomson na podst zdjęcia mojego silnika określił że to JN:

Obrazek

przekopałem całe forum ale nigdzie nie ma jednoznacznie napisane, gdzie jest silnik krokowy w tym aucie - czy ktoś może mi go wskazać ?

Jakie są OBJAWY: na benzynie i gazie trudny rozruch, na zimnym silniku brak wolnych obrotow, po rozgrzaniu obroty falują doprowadzając czasem do zgaśnięcia. DODATKOWO na wyzszych obrotach przerywa...ale przerywa pracą całego silnika, 4 cylindrow, gdy się doda gazu czuć, że chodzą 4 gary... cala instalacja zapłonowa wymieniona i sprawdzona.

Chcę więc zacząć od silnika krokowego ale nie wiem, gdzie łon je...

pomozcie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl