Witam.
Od jakiegoś czasu od strony turbiny dochodzą jakieś stuki, dźwięk znika przy wyższych obrotach, stuki są dość głośne. Co to może być i czy warto się tym martwic?
Pozdrawiam i prosz o odp
[B4 1,9 TDi, 1Z, 94r] Stuki w silniku
[B4 1,9 TDi, 1Z, 94r] Stuki w silniku
Ostatnio zmieniony 18 sie 2007, 18:25 przez artet, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli stuki pochodzą z okolic turbinki to nie lekceważ tego. Zdejmij przewód między turbinka a przepływka i poruszaj wirnikiem na boki moze sie lekko ruszac ale nie moze sie przesuwać w osi. Jeżeli sie rusza w osi to oznaka zuzycia i do wymiany bo moga sie łopatki turbiny wyłamać i zrobic duzo szkód
Nie moge ściągnąć fotki to opisze Panu. To jest ten przewód na 1 fotce z prawej strony wchodzi on do turbiny i idzie z obudowy filtra powietrza. Przy filtrze ma on dużą średnicę a przy turbinie mniejszą. Wchodzi on bezpośrednio w turbo z boku, w osi turbiny. Chyba że przesle mi Pan fotke na maila to ładnie pozaznaczam co i jak
u mnie tez bylo slychac stuki w okolicy turbiny ale okazalo sie ze to byly lozyska w alternatorze
[ Dodano: 2007-08-18, 15:31 ]
jak odpalisz auto i beda te stuki to powlaczaj wszystkie urzadzenia elektryczne tzn.swiatla ,nadmuch na maksa ,ogrzewanie szyby ,przeciwmgielne i co tam masz jeszcze w celu obciazenia alternatora .u mnie po jego obciazeniu stuki ucichaly i to wskazalo na alternator a nie turbo :lol: moze u ciebie jest podobnie.pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-18, 15:31 ]
jak odpalisz auto i beda te stuki to powlaczaj wszystkie urzadzenia elektryczne tzn.swiatla ,nadmuch na maksa ,ogrzewanie szyby ,przeciwmgielne i co tam masz jeszcze w celu obciazenia alternatora .u mnie po jego obciazeniu stuki ucichaly i to wskazalo na alternator a nie turbo :lol: moze u ciebie jest podobnie.pozdrawiam
Daro26
Z tym alternatorem to możliwe z rok temu potrąciłem zwierzaka, wtedy uszkodził mi napinacz od alternatora i może też uszkodził alternator. A takie łożysko można wymienić samemu? Czy cały alternator do wymiany?
Wojtek26
Już wiem który to przewód przy najbliższej okazji to sprawdzę, postaram się jutro i opiszę swoje spostrzeżenia
Z tym alternatorem to możliwe z rok temu potrąciłem zwierzaka, wtedy uszkodził mi napinacz od alternatora i może też uszkodził alternator. A takie łożysko można wymienić samemu? Czy cały alternator do wymiany?
Wojtek26
Już wiem który to przewód przy najbliższej okazji to sprawdzę, postaram się jutro i opiszę swoje spostrzeżenia