[B3 3A 2.0] wyciek oleju
- Slicznotka
- Forum Audi 80
[B3 3A 2.0] wyciek oleju
Witam! Niestety stało się :cry: w tamtym tygodniu na mazurach były wysokie mrozy. Ponad -20 stopni. Audiczka stoi w garażu, nie była uruchamiana ok 4 dni w te dni. I któregoś ranka odpaliłem ją bo musiałem nią jechać do pracy. Po przejechaniu ok 3 km zapaliła mi się kontrolka oleju. Zjechałem na parking i okazało się że wyciekł olej tak jakby filtr oleju pękł :cry: Dziś miałem chwilę czasu odkręciłem ten filter i okazało się że to nie filter :oops: Wiec koledzy pomóżcie, gdzie co może być przyczyną :oops: Mam nadzieję że to nie będzie jednak blok :cry: Wyglądało to jakby wyciekł z tyłu filtra i uwaliło blok i nawet przegub. Żeby nie było, nie szarżowałem, a wyciek był już po 300m jazdy :cry: Koledzy pomóżcie <buu>
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Masz chłodniczkę oleju? Czyli takie coś nad filtrem oleju? Jest tam taki zimering który lubi puszczać olej. Przez te mrozy miałeś bardzo gęsty olej (podejrzewam że masz minerał) a gęsty olej to duże ciśnienie które mogło spowodować wywalenie tej uszczelki. Tak to wygląda u mnie na przykład:
https://audi80.pl/a4-b5-18-adr-wymia ... htm#355825
https://audi80.pl/a4-b5-18-adr-wymia ... htm#355825
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Si, jest coś takiego. Starszy znowu miał przypadek że zaworek zablokował się w pozycji otwartej i pompa nie dawała ciśnienia. To też może być jeden z powodów wywalenia oleju bokiem.keczy pisze:W moim poprzednim 6A tez mi wywalilo olej przez filtr, okazalo sie, ze rozsypal sie jakis zaworek w pompie oleju i dala za duze cisnienie.
- Slicznotka
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt: