[B3 1.6TD RA] potrzebny ON :D
Panowie wczesniej jezdziłem W124 300D na czystym z biedronki wyborowym po 2.99 za litr teraz od roku jeżdze na bio esterze tankowałem za 3.59 teraz po 4.09 i odpalam na nim nawet przy -20 przysiegam z reka na sercu auto elastyczne ciche pieknie pracuje. Tylko cisnie frytką ale idzie się przyzwyczaić i rano walisz ostrą hmurę dymu ale to pewnie z niedolegajacą jedną swiecą żarową w moim przypadku bo potrafi poszarpać silnikiem przy tych mrozach.
i wierzcie albo i nie bo ten co tego nie prubował to tylko umie zle gadać, przez całą zime nie miałem normlanego ON w zbiorniku tylko najtanszy BIOEster z bliskiej i szybciej wam wytraci sie parafina i zamarznie ropa niz frytki które przy - 20 przybieraja kolor smalcu i jest gesty ale ciagnie na tym bez problemu juz nie wspomne o elastycznosci silnika cicha i miekka praca.
i wierzcie albo i nie bo ten co tego nie prubował to tylko umie zle gadać, przez całą zime nie miałem normlanego ON w zbiorniku tylko najtanszy BIOEster z bliskiej i szybciej wam wytraci sie parafina i zamarznie ropa niz frytki które przy - 20 przybieraja kolor smalcu i jest gesty ale ciagnie na tym bez problemu juz nie wspomne o elastycznosci silnika cicha i miekka praca.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Jak wcześniej pisałem można lać spokojnie roślinny z biedronki (pojedzie na nim bez problemu). Dobrze jednak zmiksować z ON bo mulasty będzie na czystym roślinnym. A co do zamarzania paliwa to proponuje zrobić prosty system podgrzewania paliwa na 12v albo tak jak ja miałem zrobione w mercedesie w123 że rozciołem przewód od wody wstawiłem rure z małą spiralką w środku i puściłem przez tą spiralkę paliwo. Wadą takiego rozwiązania jest to że dopuki się woda nie zagrzeje to i paliwo jest zimne dlatego rozwiązanie z elektrycznym podgrzewaniem jest lepsze.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Co prawda ,największe mrozy mamy już za sobą ,ale potencjalnym uzytkownikom OR z biedronki i nie tylko , polecam przed wlaniem tego o zbiornika ,włożenie próbki do zamrażarki .Po wyjeciu tej próbki raczej odejdzie im cheć na lanie tego do zbiornika ,i mówię tu o OR ,nie mylić z bio ze stacji .Żaden podgrzewacz nie podgrzeje paliwa przed odpaleniem silnika ,chyba że czajnik z gorącą wodą Ale na szczęście wiosna idzie ,także bedzie mozna lać co kto chce :mrgreen: A ropka prawie po 5 zeta :roll: masakra :evil:kokoman0 pisze:Jak wcześniej pisałem można lać spokojnie roślinny z biedronki
Dlatego jak pisałem wcześniej mix Roślinny+ON+z 3l PB (na pełen zbiornik). A paliwko podgrzeje tylko trzeba zainstalować jakiś mądry wynalazek do podgrzewania paliwa np. przy filtrze paliwa albo najlepiej tak zeby podgrzewał paliwo bepośrednio w nim. Z robić włącznik i kilka minut przed odpaleniem niech cie popodgrzewa. Po za tym są montowane tego typu instalacje w np. traktorach (przystosowanych do bioetanolu). Np przy agragacie prądotwórczym mam silnik renault 1.9 i tam paliwo w filtrze jest podgrzewane elektrycznie. Albo zaszaleć i zrobić 2 zbiorniki jeden mniejszy na ON a drugi oryginalny na mix (kumpel miał coś akiego w kadecie). Wszystko jest do zrobienia.
-
- Forum Audi 80
Ja wczoraj zatankowałem swoje 1.6TD w Kaufflandzie po 2,99 za lir oleju pół na pół z ON i albo coś w tym jest albo tylko chcę żeby coś w tym było bo samochód jedzie tak jak by troszkę lepiej płynniej silnik ciszej chodzi nie wiem na ile to jest persfazja mózgu a na ile OR+ON ale działa jeździ i dziś na -5 st. odpalił od kopa bez najmniejszego problemu. A jeśli chodzi o zamarzanie tego całego specyfiku to szybciej i bezproblemowo jest kupić litr uszlachetniacza do ON którego się leje 100 ml na zbiornik paliwa i on obniża temp. zamarzania tego co jest w baku :mrgreen: tak że Kauffland -->2,99/l OR
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Przy -15 mógłbyś się zdziwić ,bo zaden uszlachetniacz nie zapobiega zamarzaniu wody ,a to ona jest w dużej ilości w ORwolwerin222 pisze:OR+ON ale działa jeździ i dziś na -5 st. odpalił od kopa bez najmniejszego problemu. A jeśli chodzi o zamarzanie tego całego specyfiku to szybciej i bezproblemowo jest kupić litr uszlachetniacza do ON którego się leje 100 ml na zbiornik paliwa i on obniża temp. zamarzania tego co jest w baku
-
- Forum Audi 80