[B3 1.6TD RA] potrzebny ON :D
-
- Forum Audi 80
wolwerin222, <ok>
toz wam mowie miałem w życiu 4 mercedesy 200,250 300 i 300 w aftomacie nie wspomne wczesniej o renówkach z 2.1TD cały czas leje rzepak z biedARYNKI I TO JEZDZI !!!!i nic sie nie dzieje i teraz do 1.6 TD tez zaaaplikuje czysty rzepak z biedarynki po 3zł bo na bio esterze cala zime smigam i nie zamarzło.a jezdzi sie o wiele lepiej niz na ON bo kiedy trezba przyspieszyc to przyspiesza a kiedy sie trezba podelektowac to prawie silnika nie słychac.
obliczyłem spalanie w zime 7.3 ostatnie tankowanie po miescie non stop krotkie odcinki.
oczywiscie BIO Ester . dziwna sprawa ale bio ester kosztuje 4.09 a na tej samej stacji dzis widzialem EKO diesel 4.89 - bliska wiec czym sie rozni bio od eko bo dla mnie kolorem i gestoscią.bio ester jest prawie jak herbata bio diesel żółty a diesel gold z statolil przezropcxzysty .różnicy nie widziałem tylko w kasie reszta wszytko to samoa nawet lepiej na bio esterze bo ciszej chodzi silniczek i równiutkuno nic nie szarpie po nagłym dodaniu i puszceniu gazu /
toz wam mowie miałem w życiu 4 mercedesy 200,250 300 i 300 w aftomacie nie wspomne wczesniej o renówkach z 2.1TD cały czas leje rzepak z biedARYNKI I TO JEZDZI !!!!i nic sie nie dzieje i teraz do 1.6 TD tez zaaaplikuje czysty rzepak z biedarynki po 3zł bo na bio esterze cala zime smigam i nie zamarzło.a jezdzi sie o wiele lepiej niz na ON bo kiedy trezba przyspieszyc to przyspiesza a kiedy sie trezba podelektowac to prawie silnika nie słychac.
obliczyłem spalanie w zime 7.3 ostatnie tankowanie po miescie non stop krotkie odcinki.
oczywiscie BIO Ester . dziwna sprawa ale bio ester kosztuje 4.09 a na tej samej stacji dzis widzialem EKO diesel 4.89 - bliska wiec czym sie rozni bio od eko bo dla mnie kolorem i gestoscią.bio ester jest prawie jak herbata bio diesel żółty a diesel gold z statolil przezropcxzysty .różnicy nie widziałem tylko w kasie reszta wszytko to samoa nawet lepiej na bio esterze bo ciszej chodzi silniczek i równiutkuno nic nie szarpie po nagłym dodaniu i puszceniu gazu /
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Akurat nastawnik brudzi się najczęściej opiłkami powstającymi z tarcia i zużywania się metalowych części pompy ,wiec rodzaj paliwa nie ma w przypadku nastawnika większego znaczenia ,a od zatrzymywania zanieczyszczeń paliwa jest filtr paliwa .Olej jadalny zawiera duże ilość wody ,więc najlepszy byłby taki wygotowany ze smażalni frytekSzara80tkaTdi pisze:czesto niektorzy pisza o zabrudzeniu i czyszczeniu nastawnika pompy w 1Z, czy w przypadku "kujawskiego" czesciej sie on zabrudzi czy rzadziej?
W smażalniach używają ,,oleju czy smalcu'' ale w kostkach wrzucasz biała kostkę i jak frytkownica osiągnie swoja temp. to ta kostka jest płynna a jak ja na noc wyłączają to ta kostka zastyga i robi się twarda jak ,,smalec'' wygląda.
Przerabiałem już to zostaje szukać baru/smażalni gdzie używają normalnego oleju roślinnego czy tam jadalnego
Przerabiałem już to zostaje szukać baru/smażalni gdzie używają normalnego oleju roślinnego czy tam jadalnego
MUNIOR, nie podpowiadaj im bo za niedługo jak będziesz chciał sobie kupić frytki albo schabowego w restauracji to będziesz musiał mieć przy sobie jakiś tester "przydatności do spożycia"
panowie a wiecie może po ile chodzi olej w hurtowniach np eurocash albo makro ????
ps słyszałem ze da rady jechać nawet oleju transformatorowym
panowie a wiecie może po ile chodzi olej w hurtowniach np eurocash albo makro ????
ps słyszałem ze da rady jechać nawet oleju transformatorowym
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Szanowni Panowie nasza kochana Polska działa na naszą (użytkowników starych diesli) niekorzyść gdyż markety podniosły ceny olei roślinnych!!!! W Kauflandzie kupowałem olej 2,99/l a kilka dni temu chciałem znowu tam zatankować i ku mojemu zdziwieniu ten sam olej kosztuje 4,20/l toż to czysty bandytyzm!!! Tesco, Lidl też sprawdzałem (w krk) i ceny są podobne albo wyższe pozostaje jeszcze sprawdzić Makro i Sellgrosa i jeśli tam będzie podobne to pozostaje nam schować nasze kochane samochodziki do garażu i kupić sobie rower i płaszcz przeciw deszczowy, bo przy takich cenach za ON i PB to na jazdę samochodem może sobie pozwolić tylko ten kto wczoraj wygrał 9 baniek w totka
niech moc będzie z wami
niech moc będzie z wami
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
W biedronce olej 3l za 12,50. Jak tak dalej pójdzie to faktycznie nikt jeżdził nie będzie. Od kwietnia ma jeszcze podrożec paliwo o 7gr bo podniesiona zostanie jakas akcyza na bio komponenty dodawane do paliw. W tym kraju to wynagrodzenia tylko nie rosną.
Mam znajomego w Irlandii i tam cena za On/ PB to koło 5,30zl/l więc podobna jak u nas, tylko wynagrodzenia całkiem inne.
Mam znajomego w Irlandii i tam cena za On/ PB to koło 5,30zl/l więc podobna jak u nas, tylko wynagrodzenia całkiem inne.