[80 b3 1.6 td sb] "skrzeczenie" przekaznika świec
-
- Forum Audi 80
[80 b3 1.6 td sb] "skrzeczenie" przekaznika świec
Witam chciałbym się dowiedzieć czy to normalne że kiedy silnik jest ciepły świece krócej grzeja i wtedy przekaznik od nich zaczyna wydawać taki dźwięk jakby skrzeczal. Na zimnym silniku świece grzeja w dobrym czasie i przekaznik kiedy się wyłączy jest "cicho". Dodam że nie mam kłopotów z odpaleniem czy silnik zimny czy gorący pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
To skrzeczenie to może brak styku. Czujnik temp podaje że jest wysoko temp i nie załącza przekaźnika ale może jest jakiś przepływ i styk słaby, zerknij do przekażnika, bo może go wypalić i będzie problem z zdobyciem nowego. O którym przekźniku mówisz ? tym koło nóg kierowcy, czy o tym w podszybiu koło skrzynki bezpieczników?
-
- Forum Audi 80
U mnie było tak że wilgoć się dostała i przekąxnik poszedł na złom i musiałem cała instalacje przerabiać. Zerknij do niego. Najlepiej było by calego wyjąć i pozaglądać. Tylko odepnij kleme od akumulatora, bo na tym przekaźniku jest stały plus. A tym przekaźnikiem na podszybiu steruje przekaznik będący koło nóg kierowcy nr46.
-
- Forum Audi 80
u mnie było podobnie z tym skrzeczeniem w przekaźniku w skrzynce na podszybiu jak jest cewka co złącza i rozłącza styk się zespawał ( ktoś tam pociągnął cyną)i dostawał świra przekaźnik zaraz po przekręceniu zapłonu
ps. kolego zrób to szybko bo jak ci kilka razy ten przekaźnik rozładuje akku to będą większe wydatki......
jeszcze jedno u mnie to jeszcze objawiało się tym ze kontrolka na zegarach od świec była przygaszona
ps. kolego zrób to szybko bo jak ci kilka razy ten przekaźnik rozładuje akku to będą większe wydatki......
jeszcze jedno u mnie to jeszcze objawiało się tym ze kontrolka na zegarach od świec była przygaszona
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Wyciągnęłem przekaznik z podszybia i zregenerowalem w nim styki, także jest ok. W sumie nie były takie złe. Ale okazało się że to nie dało efektów, dalej jest tak samo przyczyną było uszkodzenie przekaznika 46. Niestety z nim nic nie zrobię ponieważ jest to układ elektroniczny i nie dojde co w nim jest nie tak, muszę go wymienić na nowy. Dzięki panowie za podpowiedzi, jestem wdzięczny