Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Ciekawostka - obliczanie db/mocy CA

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Baldur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Ciekawostka - obliczanie db/mocy CA

Post autor: Baldur » 04 mar 2011, 20:01

Panowie chciałbym wiedzieć ile ogólnie mam watów w samochodzie nie wiem jak to policzyć

wiec tak :
mam skrzynie która ma 3 głośniki każdy ma po 350 RMS
skrzynie zasila wzmacniacz monoblok który ma 500 RMS

dalej :
tylne głośniki maja po 90 RMS
przednie maja 35 RMS

głośniki przód i tył są podpięte do wzmacniacza który ma po 100 RMS na Kanał
wzmacniacz oczywiście 4 kanałowy

Ktoś to podliczy ?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 16:42 przez Baldur, łącznie zmieniany 2 razy.

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 04 mar 2011, 23:04

900 w rms czyli jakies 400-500 nominalnej. Chcesz wyliczyć zapotrzebownie pradowe? czy chodzi Ci o całkowitą moc przetworników tak dla pochwalenia?

Przody masz trochę przymałe do tego wzmacniacza.

Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 05 mar 2011, 10:49

Baldur pisze:900 w rms czyli jakies 400-500 nominalnej
Wzmacniacz
Znamionowa moc wyjściowa — jest to moc, którą wzmacniacz może wydzielić na znamionowej impedancji obciążenia przy danej częstotliwości lub w danym paśmie częstotliwości, bez przekroczenia określonego współczynnika zniekształceń nieliniowych, w ciągu 10 minut. Często jest podawana jako moc RMS
muzyczna moc wyjściowa — określana jest identycznie jak znamionowa moc wyjściowa. Różnica w wartości wynika z faktu, że moc znamionowa mierzona jest przy trwałym wysterowaniu wzmacniacza, natomiast moc muzyczna — przy chwilowym. Jeżeli wzmacniacz wyposażony jest w dobry zasilacz stabilizowany, moc muzyczna będzie równa mocy znamionowej, natomiast przy wykorzystaniu zasilaczy niestabilizowanych, których napięcie wykazuje znaczne wahania przy zmianach obciążenia, moc muzyczna będzie miała wartość większą od mocy znamionowej.

Głośniki
Moc znamionowa głośnika. Jest to wartość mocy elektrycznej, na którą głośnik został zaprojektowany. Moc znamionowa powinna być traktowana jako parametr określający ogólnie wielkość głośnika, podobnie jak jego wymiary wyrażone średnicą głośnika. W Polsce i w innych krajach Europy moc głośnika określa się doprowadzając do niego przebieg elektryczny o charakterze szumu, z uwydatnionymi składowymi w paśmie 20 do 2000 Hz. Głośnik powinien wytrzymać 100 godzin pracy pod pełnym obciążeniem. W Stanach Zjednoczonych moc głośnika określa się doprowadzając do niego przebieg sinusoidalny (oznaczenie katalogowe: Watts RMS). I tu uwaga. Moc RMS głośnika jest nieco mniejsza od mocy znamionowej
Moc muzyczna głośnika. Moc ta jest liczbowo większa o 20 do 100% niż moc znamionowa głośnika, zależnie od jego rodzaju i konstrukcji. Moc muzyczna jest określana przebiegiem sinusoidalnym o częstotliwości 250 Hz i mniejszej, włączanym na bardzo krótkie okresy czasu (do 2 s). Wartość mocy muzycznej odpowiada mocy takiego sygnału, przy której nie pojawiają się uderzenia lub otarcia cewki o krawędzie szczeliny ani inne objawy nieprawidłowej pracy głośnika
Baldur pisze:mam skrzynie która ma 3 głośniki każdy ma po 350 RMS
skrzynie zasila wzmacniacz monoblok który ma 500 RMS

dalej :
tylne głośniki maja po 90 RMS
przednie maja 35 RMS

głośniki przód i tył są podpięte do wzmacniacza który ma po 100 RMS na Kanał
wzmacniacz oczywiście 4 kanałowy
Aby prtecyzyjnie obliczyć całkowita moc komponentów, które wymieniałeś trzeba by rozpatrzyć każdą parę głośników pod wzgledem wielu parametrów.

Czysto szacunkowo
moc głosników w kwadryfonii 125W rms
moc suba i tu przydałaby sie impedancja suba i tolerancja obciazenia monobloku ale przy założeniu ze sub ma 4ohm i monoblok tez 4ohm. moc suba wynosi 500W rms

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 05 mar 2011, 21:09

Pep000 ok faktycznie żle się wyraziłem powinno być RMS jest równy mocy RMS końcówki. Niestety w praktyce składa się na niego moc końcówki i chwyt marketingowy. Stosunek tych dwóch składowych jest różny. /oznaczenia radii nawet firmowych RMS 4*45-70W/

Zasilacze w większośći wzmacniaczy CA, nie są niestety stabilizowane pomimo że mogły by być.

Pytałem się do czego te obliczenia mają służyć, bo nie widzę potrzeby katowania wzmacniacza ani suba pełną mocą przez cały czas grania. Ba jest to raczej niewykonalne chyba, że za źródło posłuży nam generator sygnałów. Jeżeli Baldur chce się dowiedzieć ile sprzęt pogra na postoju, to należałoby ustalić choć wyjściową sprawność wzmacniaczy. Pewnie cyfrówka zagra dłużej niż jej odpowiednik mocowy ale w klasie A. Choć czy różnice będą aż tak duże? Dochodzą jeszcze różnica w nominalnym napięciu zasilania, a tym co posiadamy w autku, rodzaj muzyki itp.

Jeżeli chodzi o sumaryczny RMS to można to zsumować, dodać do tego jeszcze 20% i się chwalić. I tak nikt tego nie sprawdzi, a różnica 5% jest normalna z uwagi na fakt tolerancji zastosowanych komponentów.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 05 mar 2011, 21:55

Odnośnie cyferek to są tylko cyferki. Nie zawsze zgadzają sie ze rzeczywistością nawet markowe.

Awatar użytkownika
Baldur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Baldur » 05 mar 2011, 21:59

każda moc która podałem to moc RMS (faktyczna)
nie szczytowania

po co mi te obliczenia po to żeby wiedzieć ile watów ma w autku
niestety nie ma u nas profesjonalnego serwisu CA żeby to zmierzyć

a zakup dobrego miernika decybeli to zbędny koszt

dodam ze posiadam kondensator 1,2 F który ciężko ale utrzymuje pobór

akumulator ma pojemność 72 firmy centra zakupiony pół roku temu
na wyłączonym silniku przy ładowanym aku 8 godzin prostownikiem o mocy ładowania 12 A autko na vol 15 w skali 35 na radiu wytrzymało 10 min i padł aku ^^

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 05 mar 2011, 23:04

Widzisz problem jest w tym, że natężenie dźwięku /dB/ ma się nijak do mocy zestawu. Każdy głośnik ma swoją sprawność i głośnik o sprawności 87dB zagra tak samo pod wzmacniaczem 100W jak głośnik 90dB pod 50.

Jeszcze innym zagadnieniem jest sprawność wzmacniaczy co z tego, że na wyjściu mają 100W? jak do wytworzenia tego potrzebują dodatkowo 30 do 70W które oddadzą jako straty cieplne.

W twoim przypadku najlepiej byłoby pomierzyć natężenie i napięcie na kondensatorze. Iloczyn da faktyczną ilość konsumowanych watów. W przybliżeniu zakładając, że faktycznie sprzęt bierze 900W /oddaje i pobiera/ to pobór prądu szacowałbym na jakieś 75A. Czyli na sprawnym w 100% naładowanym aku powinien pograć ok 55 minut co jest niestety tylko teorią. Poniżej 10V zaczynają działać zabezpieczenia w radiu i wzmacniaczach mające na celu zabezpieczenie aku przed zniszczeniem. Dodając do tego wszystkie straty w przetwornikach /które wcześniej pomineliśmy/ czas faktycznie wyniesie 10 max 15 minut a faktyczne zużycie prądu szacuję na poziomie ok. 120A

Awatar użytkownika
Baldur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Baldur » 06 mar 2011, 20:12

dobra jak widzę nie dostane odp ;]

mała wzmianka wczoraj jechałem braciszek podglosil na 20 vol przy skali 35 na radyjku i po około min głośnik przedni lewy nie wytrzymał i wybuchł

^^ nie wytrzymał ale motywacja do wymiany na leprze już się znalazł :)

Pozdrawiam można zamkną temat

LukeX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LukeX » 07 mar 2011, 07:38

Ja bym się jeszcze zainteresował, jakich firm masz te graty włożone, bo różni producenci podchodzą różnie do podawania mocy. Nawet rzeczywistej...

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 07 mar 2011, 15:49

Dlatego wyliczenie tego graniczy z cudem.

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 08 mar 2011, 13:31

Baldur pisze:dobra jak widzę nie dostane odp ;]
A na podstawie czego? wróżb z fusów? zakładając moc jaką podałeś dostałeś jasną odpowiedź. Nie wiem więc skąd ten wniosek. Zakładasz prawie 1,5kW mocy pod akumulator i chcesz żeby całą noc grało? No takie rzeczy to tylko w ... .

Awatar użytkownika
Baldur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Baldur » 11 mar 2011, 17:55

wejdź w ten temat a zobaczysz co mam :
https://audi80.pl/80-b3-k2-vt52557.htm#575849

jednostka sterująca Alpine 9883R Z USA
1 wzmak JBL
2 wzmak Carpower
3 glosniki tyl 6x9 helix
4 glosniki przod jakies podruby