[B4 1Z]silnik traci moc
[B4 1Z]silnik traci moc
Witam! Mam problem z moim audi b4 1.9 tdi dot. w trakcie przyspieszania na 4 lub 5 biegu w pewnym momencie tj. przy prędkościach 90-120 km/h traci moc i jedzie stałą prędkością bez przyspieszania, nawet gdy gaz trzymam do końca. Gdy w trakcie jazdy przegazuję to po chwili zacznie normalnie przyspieszać. W zimę nie mam z tym większych problemów bo takimi prędkościami się nie jeździ, ale idzie lato i trzeba coś z tym zrobić bo brakuje tej mocy gdy jestem w trakcie wyprzedzania i wtedy jest klops! za podpowiedzi z góry dziękuję. A i jeszcze jedno od paru osób słyszałem , że może to być potencjometr pedału gazu.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 13:40 przez krystof, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego krystof a na przyszłość poszukaj troche na forum o podobnych objawach bo tematów jest pełno i potem robi się tutaj burdel, auto najlepiej podłącz pod vaga zawsze jak masz problem lub spróbuj poszukać po objawach na forum czy w google wpisz to, tak jak gibaj napisał do wymiany N75 i powinna moc wrócić Ci :mrgreen: ale autko sobie jeszcze kompem sprawdź tak do jasności.
-
- Forum Audi 80
Re: [B4 1Z]silnik traci moc
Dzisiaj mi się odkręcił potencjometr pedału gazu - ta śrubka 10tka pod potencjometrem co dokręca na stożku takie półkole. Po odkręceniu zero reakcji tylko wolne obroty.krystof pisze:może to być potencjometr pedału gazu.
Ostatni miesiąc może dwa były objawy typu brak reakcji na gaz przy delikatnym przyspieszaniu w granicy 2-3tys obrotów. zastanawiam się czy to nie miało związku ... okaże się narazie jest jakby lepiej. I mocy dostał więcej (zdecydowanie odczuwalne) (tak jakby Wcześniej pedał gazu na pierwszym etapie nie reagował teraz od razu po muśnięciu jest reakcja na obroty.