Audio w b4 avant
Audio w b4 avant
Witam. Posiadam przednie panele drzwiowe, te nietypowe( tzn od strony przodu kieszen zaczyna isc do góry :mrgreen: ). Chcialbym zmienic audio i zamontowac jakies glosniki 16 cm w drzwiach + wygluszenie. Co byscie mi poradzili bo wiem ze jest problem z taschkami do tych drzwi. Z gory dzieki za pomoc . Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 22:43 przez pilocik69, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem ten sam problem żaden producent nie posiada w ofercie gotowych paneli, rzeźbienie na kształt oryginału jest dość skomplikowane i pracochłonne a efekt niewiadomy.
Osobiście wybrałem dokupienie boczków, dorobiłem proste panele i jest miodzio.
Dodatkowy zysk jest taki, że zostają stare boczki w oryginalnym stanie i zawsze można wrócić do serii :mrgreen:
Osobiście wybrałem dokupienie boczków, dorobiłem proste panele i jest miodzio.
Dodatkowy zysk jest taki, że zostają stare boczki w oryginalnym stanie i zawsze można wrócić do serii :mrgreen:
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Tył nazwałbym byle grajkiem dla pasażerów.
Pudło rezonansowe z tylnych drzwi jest kiepskie. Głosnik gra centralnie w siedzenie, a jak ktoś usiądzie to nie tylko w siedzenie, ale i biodro. W zasadzie zatkany i nie słyszalny staje się ten głośnik.
Musisz zbudować dobry przód, a tył uznać jako byle grajek dla pasażerów.
(chyba, ze chcesz coś wrzucić do bagaznika )
Pudło rezonansowe z tylnych drzwi jest kiepskie. Głosnik gra centralnie w siedzenie, a jak ktoś usiądzie to nie tylko w siedzenie, ale i biodro. W zasadzie zatkany i nie słyszalny staje się ten głośnik.
Musisz zbudować dobry przód, a tył uznać jako byle grajek dla pasażerów.
(chyba, ze chcesz coś wrzucić do bagaznika )
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Wyglądałaby tak, że nie musiałbyś szukać niskich tonów nigdzie poza skrzynią.pilocik69 pisze:a jak wygladalaby konfuguracja jezeli chcialbym zamontowac suba w bagazniku
Zatem należałoby zainstalować dobre głośniki w oryginalnych miejscach przód i tył. Dołozyć dobre tweeterki i dorzucic skrzynkę, oraz wzmacniacz. W tym przypadku zdecydowanie nie ma sensu napedzać wzmacniaczem nic poza skrzynią. resztę podłączasz pod radio.
Sugeruję skrzynkę z BR i głośniczkiem 25cm. Jaką, to juz kwestia finansów Twoich. Skrzynią bardzo nisko schodzić nie będziesz, ponieważ brakowac będzie Ci troszkę środka przy 10, 13 cm glośnikach, zatem bass reflex + wyregulowanie dzwieku filtrami wzmacniacza tak, jak stryjence dla ucha będzie miło
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Woofer 10cm w deskę, tweeater zamontowany przy słupku lub w okolicach klamki i do bagażnika sub i będzie ok! Jeśli już będziesz chciał zadbać o wygodę pasażerów to możesz im wstawić tam jakiś zestawik w tylne drzwi ale niekoniecznie bo przecież pasażerów wozi się od czasu do czasu.
[ Dodano: 2007-08-20, 21:39 ]
Doc, aha nie wiem czy w jego przypadku będzie lepszy bass reflex ponieważ u niego nie tzreba tak niskiego zejścia bo przód będzie miał bardzo wysoki a tył nisko jak cholera. Więc tu wziąłbym 20 lub 25cm w zamkniętej obudowie koniecznie z mocnym wzmacniaczem by odpowiednio nakarmił suba.
[ Dodano: 2007-08-20, 21:39 ]
Doc, aha nie wiem czy w jego przypadku będzie lepszy bass reflex ponieważ u niego nie tzreba tak niskiego zejścia bo przód będzie miał bardzo wysoki a tył nisko jak cholera. Więc tu wziąłbym 20 lub 25cm w zamkniętej obudowie koniecznie z mocnym wzmacniaczem by odpowiednio nakarmił suba.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
A po co ? Po co mu woofer, a zwłaszcza 10 cm ? Przeciez niskich tonów bedzie miał pod dostatkiem. Musi zadbac o środek i górę. W miejscu 10 cm widzialbym jakieś średniotonowe głosniki, czyli na dobrą sprawę jakieś klasyczne głośniki samochodowe 10 cm oczywiście markowe. W radiu zdjąłbym bas, aby nie przesterowywać ich, a dał wiecej środka i góry ( w equalizerze )AUDI_A6 pisze:Woofer 10cm w deskę, tweeater zamontowany
Tak, masz tu rację.AUDI_A6 pisze:tweeater zamontowany przy słupku lub w okolicach klamki
Wszystko to da sie wyregulowac fitrlami we wzmacniaczu, ale bass reflex właśnie da to, że skrzynka będzie głośniejsza i nie tak bardzo niska. Da mu trochę średnich tonów, których w aucie nie bedzie dużo przy 10 cm glosnikach.AUDI_A6 pisze:Doc, aha nie wiem czy w jego przypadku będzie lepszy bass reflex ponieważ u niego nie tzreba tak niskiego zejścia bo przód będzie miał bardzo wysoki a tył nisko jak cholera. Więc tu wziąłbym 20 lub 25cm w zamkniętej obudowie
generalnie w tej konfiguracji nie dawałbym bardzo nisko skrzyni filtrami bo efekt będzie tylko taki. BUM, csss, BUMmmmm cssss. A gdzie środek ? Dlatego właśnie wybrałbym Bass refelex.
Choć tak jak mówię. Nawet zamknięta skrzynię mozna wyregulować filtrami. Do tego warto pamiętać, że masz Avanta, wiec wszystko co wyregulujesz ładnie i wyraźnie usłyszysz.