[All] CB Radio - wybor i montaz
Co do unidena 520 xl to nie wiem jak jest z ich legalnością ale od 2 lat rodzice posiadają take radio w octavi i sprawuje się naprawdę dobrze. Trzeba jednak uważać przy zakupie ponieważ wyszły w 1 czasie 2 modele tego radia które wizualnie są nie do rozpoznania (nazwa też jest taka sama), róznią sie jednak diametralnie płytą główną gdzie jedna jest bardzo dobra a druga już nie koniecznie (informacja pochodzi z pewnego źródła). Osobiście posiadam w swoim audiku zestaw alan 18 (Radio to mam już naprawdę bardzo długo i mogę śmiało je polecić) + antena SIRIO OMEGA 27 czy jakoś tak .
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pawelrybak15 apetyt rośnie w miarę...
U siebie mam na stałe Alaskę Presidenta wiec bardzo podobna antenę do ML 145 i u mnie 12 do 15 km w terenie dość górzystym nie jest jakimś problemem. W dobrych warunkach 20 do nawet 25 km w lini prostej. Kiedys z kolegą ze stacji bazowej miałem łączność na troche ponad 35 km.
Antenka współpracowała z Herbertem jedynką Presidenta, a wszystko zamontowane w A4.
U siebie mam na stałe Alaskę Presidenta wiec bardzo podobna antenę do ML 145 i u mnie 12 do 15 km w terenie dość górzystym nie jest jakimś problemem. W dobrych warunkach 20 do nawet 25 km w lini prostej. Kiedys z kolegą ze stacji bazowej miałem łączność na troche ponad 35 km.
Antenka współpracowała z Herbertem jedynką Presidenta, a wszystko zamontowane w A4.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Znalazłem jeszcze coś takiego: cb-sirio-turbo-5000-magnes
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 12:39 przez pawelrybak15, łącznie zmieniany 1 raz.
pawelrybak15, Ja mam podobna bo sirio preformer 5000 i moge z czystym sercem ci ja polecić mam ja bardzo długo jest bardzo dobra zbiera czysto ma możliwość sama się złożyć jak w coś uderzysz ją bez uszkadzania cewki a przy 2 metrowych jest to bardzo ważne. Tylko mam obawy co do tego magnesu moim zdaniem bo pręt jest naprawdę gruby i solidny a co za tym idzie stawie pewne opory i przy dużych prędkościach bat wcale nie wygina się do ziemi więc musi stawiać duze opory dla magnesu więc nie wiem czy np mijanie się z tirem nie zwaliłoby jej. Ja swoją mam na uchwycie przykręconym do klapy ale powoli zastanawiam się nad montażem na stałe <ok>
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Mam ten sam zestaw i mogę powiedzieć, że jak na ten przedział cenowy zestawu to można się mile zaskoczyć. Dla zainteresowanych nadając w Lublinie z os. Kalinowszczyzna słyszało mnie paru kierowców nad zalewem zemborzyckim. Oczywiście odpowiedź zwrotna była głośna i wyraźna <ok> .Alczan pisze:ja mam Alan'a 109 i Sirio AS 100-MAG , wszystko elegancko .
Zacznę może od anteny.
Głownie to zależy jak długą anteną do CB jesteś zainteresowany. Ale jeżeli częściej będziesz używał CB Radia w mieście, antena do 1 m w zupełności Ci wystarczy. Przede wszystkim unikaj zamienników i tanich podróbek :!: . Ja nawet nie wnikam z czego one są zrobione... Antena-w zupełności tak twierdzę-to 70% zestawu CB i właśnie przy kupnie anteny nie ma co się oszczędzać.
Z czystym sumieniem mogę polecić Ci antenę Sirio AS-100.
Nie za mała, nie za duża a w sam raz. A osiągi ma bardzo dobre jak na tego typu antene. Na trasie spokojnie można nadawać i odbierać czyste i zrozumiałe komunikaty w promieniu 8-10 km. W mieście oczywiście ta wartość spada ale jeżeli będziesz nadawać gdzieś z wysoka na otwartej przestrzeni to 8 km zasięgu złapiesz <ok>
Koszt waha się od 100-120 zł zależy z jakiego źródła będziesz kupować.
Co do samego transceiver'a CB to tutaj już zależy czego dokładnie wymagasz... Jedno radyjko jest z automatycznym wyciszaniem szumów i trzasków drugie radyjko ma już ręczne ustawienia.
Druga sprawa to wymiary, są małe radyjka, średnie i duże. Najlepiej znaleźć sobie miejsce w samochodzie, spisać wymiary i coś kombinować.
Moj transciever jest dosyć prostym i przeciętnym urządzeniem bez żadnych dodatkowych bajerów. Osobiście polecić mogę te 2:
1. cb-lafayette-atena-wtyk
2. cb-alan-48-plus
Wejdź sobie na stronkę http://www.cbradio.pl/modules.php?name=Forums i poszperaj tam ew. zapytaj. Sam kupowałem swój pierwszy zestaw CB w oparciu o opinię użytkowników i nie żałuje <ok>
Głownie to zależy jak długą anteną do CB jesteś zainteresowany. Ale jeżeli częściej będziesz używał CB Radia w mieście, antena do 1 m w zupełności Ci wystarczy. Przede wszystkim unikaj zamienników i tanich podróbek :!: . Ja nawet nie wnikam z czego one są zrobione... Antena-w zupełności tak twierdzę-to 70% zestawu CB i właśnie przy kupnie anteny nie ma co się oszczędzać.
Z czystym sumieniem mogę polecić Ci antenę Sirio AS-100.
Nie za mała, nie za duża a w sam raz. A osiągi ma bardzo dobre jak na tego typu antene. Na trasie spokojnie można nadawać i odbierać czyste i zrozumiałe komunikaty w promieniu 8-10 km. W mieście oczywiście ta wartość spada ale jeżeli będziesz nadawać gdzieś z wysoka na otwartej przestrzeni to 8 km zasięgu złapiesz <ok>
Koszt waha się od 100-120 zł zależy z jakiego źródła będziesz kupować.
Co do samego transceiver'a CB to tutaj już zależy czego dokładnie wymagasz... Jedno radyjko jest z automatycznym wyciszaniem szumów i trzasków drugie radyjko ma już ręczne ustawienia.
Druga sprawa to wymiary, są małe radyjka, średnie i duże. Najlepiej znaleźć sobie miejsce w samochodzie, spisać wymiary i coś kombinować.
Moj transciever jest dosyć prostym i przeciętnym urządzeniem bez żadnych dodatkowych bajerów. Osobiście polecić mogę te 2:
1. cb-lafayette-atena-wtyk
2. cb-alan-48-plus
Wejdź sobie na stronkę http://www.cbradio.pl/modules.php?name=Forums i poszperaj tam ew. zapytaj. Sam kupowałem swój pierwszy zestaw CB w oparciu o opinię użytkowników i nie żałuje <ok>
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 12:41 przez Wojtaz, łącznie zmieniany 3 razy.