Radio a odpalanie auta
Radio a odpalanie auta
Niedawno zakupilem sobie do swojej b4-ki radyjko blaupunkt'a. Wszystko gra ladnie pieknie tylko mam pewien irytujacy problem. W momencie kiedy radyjko sobie gra i przekrecam stacyjke aby odpalic silnik radio poprostu gasnie. Kiedy muzyka leci z plytki to gasnie zawsze ale kiedy gra tylko radio to juz nie zawsze. Z moich obserwacji wynika ze jest to wina spadku natezenia napiecia w momncie kiedy rozrusznik pracuje, radyjko dostaje za malo pradu w efekcie czego gasnie. Czy da sie to jakos naprawic?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 16:29 przez bartekb88, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dobrze myslisz.U mnie tez tak jest.Moze są jakieś stabilizatory napiecia.Wartałoby zapytać w jakimś sklepie elektronicznym, a moze z kolegów ktoś coś poradzi jeszcze.bartekb88 pisze:Z moich obserwacji wynika ze jest to wina spadku natezenia napiecia w momncie kiedy rozrusznik pracuje, radyjko dostaje za malo pradu w efekcie czego gasnie.
[ Dodano: 2007-08-21, 21:25 ]
Skuciok pisze:a nie wiem czy u was też tak jest ale w moim to sie chyba nie z powodu spadku napięcia przygasa tylko to tak chyba jest fabrycznie zrobione że sie wyłączają obwody inne jak rozrusznik ma zakręcić silnikiem..., bo dmuchawy sie też wyłączają na moment jeśli wcześniej chodziły...
Latwo to sprawdzić podpiać radio bezpośrednio pod akumulator jakimś przewodem i zakrecic rozrusznikiem.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Też o czymś takim słyszałem że prz rozruchu silnika cała moc kierowana jest właśnie na rozrusznik.Skuciok pisze:a nie wiem czy u was też tak jest ale w moim to sie chyba nie z powodu spadku napięcia przygasa tylko to tak chyba jest fabrycznie zrobione że sie wyłączają obwody inne jak rozrusznik ma zakręcić silnikiem..., bo dmuchawy sie też wyłączają na moment jeśli wcześniej chodziły...
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Nieprawda.Dobrze myslisz.U mnie tez tak jest.Moze są jakieś stabilizatory napiecia.Wartałoby zapytać w jakimś sklepie elektronicznym, a moze z kolegów ktoś coś poradzi jeszcze.
Dokładnie tak. To jest normalne zjawisko. ECU odłącza wszystkie obwody w czasie kiedy ma być uruchomiony zapłon celem ograniczenia odbiorników i tym samym zapewnienia rozrusznikowi i układowi zapłonowemu jak największej energii. Pozostają włączone jedynie światła pozycyjne.Skuciok pisze:to tak chyba jest fabrycznie zrobione że sie wyłączają obwody inne jak rozrusznik ma zakręcić silnikiem..., bo dmuchawy sie też wyłączają na moment jeśli wcześniej chodziły...
Prawdopodobnie samo radio (pewnie jeszcze masz wtedy dość cicho ustawione wzmocnienie) ma tak znikomy pobór energii, że ECU uznaje, iż nie zakłóci to rozruchu.bartekb88 pisze:Kiedy muzyka leci z plytki to gasnie zawsze ale kiedy gra tylko radio to juz nie zawsze.
No wlasnie mam podlaczone bezposrednio pod aku,
Myslalem ze moze daloby sie to jakos naprawic, zamontowac cos w stylu kondenstora (zbytnio sie nie znam na elektryce), aby jednak nie gaslo bo czuje taki jakis dyskomfort.
No w sumie ten kondensator nie byl dobrym pomyslem, nie krzyczcie na mnie ale sie nie znam na tych sprawach. Ale chyba wiecie o co mi chodzi, jak kolega wczesniej napisal cos w stylu jakiegos stabilizatora napiecia.
W sumie to racja, poprzednie radio bylo juz starsze na kasetki i nie wylaczalo sie w ww momencie.Stare radia tego nie robią ale zabierają prąd
Myslalem ze moze daloby sie to jakos naprawic, zamontowac cos w stylu kondenstora (zbytnio sie nie znam na elektryce), aby jednak nie gaslo bo czuje taki jakis dyskomfort.
No w sumie ten kondensator nie byl dobrym pomyslem, nie krzyczcie na mnie ale sie nie znam na tych sprawach. Ale chyba wiecie o co mi chodzi, jak kolega wczesniej napisal cos w stylu jakiegos stabilizatora napiecia.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 21:58 przez bartekb88, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie! W pracy mamy zasilacz w którym ustawiasz volty jak chcesz i jak zejdzie poniżej 10,5 volta to radio gaśnie. A te kondesatory to chyba dobry pomysł bo przcież on magazynuje prąd , aby w momencie spadku go oddać . Ale jaki powinien być aby wytrzymał kręcenie rozrusznika to już musi sie ktoś wypowiedzieć kto miał w szkole elektrotechnike!
I wtedy na pewno nie zgaśnie.Michałek pisze:Latwo to sprawdzić podpiać radio bezpośrednio pod akumulator jakimś przewodem i zakrecic rozrusznikiem.
Myślę, że auta spod znaku VAG tak mają. Popatrzcie w VW. Jest tak samo. Zerknijcie też, że mając włączone światła w momencie odpalania silnika zostają tylko postojówki, a po uruchomieniu światła znowu świecą. Kumpel w Ventylu mówił mi, ze tylko raz mu radio nie zgasło jak miał aku full naładowany. Myślą, że jest to jakoś specjalnie rozwiązane, ale na elektryce słabo się znam i tego nie wytłumaczę. Jednak jak dla mnie tak ma po prostu ma być.
Proponuję radio podłączyć dobrymi przewodami na bezpieczniku bezpośrednio pod aku.