Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
pilocik69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pilocik69 » 21 sie 2007, 20:17

ehm ehm :lol: , czyli ja to tak widze:

- przod odseparowane 100mm (sinuslive woofer + tweeter)
- tylk 130 mm helix( wygluszenie drzwi + montaz na jakims mdf)
- wzamachol jbl
- sub - tu sie jeszcze zastanawiam

+ kable.

I ostatnie najwazniejsze Panowie : jak to bedzie grac, czy oplaca sie cale to wydawanie kasy? czego bedzie brakowalo w CA w stosunku do wersji z 160mm z przodu?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 21 sie 2007, 20:27

Czyli totalny miszmasz. Jak tam stryjenka sobie zyczy ;-)

Brakowało Ci bedzie trochę środka i dynamiki z przodu. Z tyłu będzie huczał Ci subwoofer, a z przodu małej średnicy głosniczki będą starały się wyrównać to wszystko. nie bardzo będzie im to wychodziło.

Jeśli nie montowałeś nigdy CA jestem przekonany, że mimo wszystko bedziesz zachwycony efektem.

Co do wooferów z przodu w deskę masz tak samo jak bys je zamontował poduszkę na ktorej śpisz. Nic Ci to nie da. Tylko średnie tony z nich popłyną mysle ze tak do ok 150 moze 200 hz. Całe szczęscie, ze to mid basowe a nie niskotonowe. Coś tam niby bedzie pukać, ale zupełnie nie bedzie to miało znaczenia. Generalnie tych "wooferów" nie bedziesz słyszał, ale jeśli nadal sie upierasz to już Twoja decyzja.

Ja bym tam widział szerokopasmowe głośniki, lub średniotonowe. Fabrykę basu masz w bagazniku.
pilocik69 pisze:tylk 130 mm helix( wygluszenie drzwi + montaz na jakims mdf)
Do stu par bomb. Po co ? :lol: Przecież one nie muszą Ci schodzić nisko. Odseparowane kupujesz tylko po to, aby mieć w zestawie tweerey, które dasz przy klamce. Nie musisz dawać tam żadnego mdfu, bo przecież w radiu i tak zjedziesz basem do dołu.

Wygłuszenie, mdf nie zaszkodzi oczywiscie, ale też nie pomoże a narobisz się troszkę.
To wszystko ma sens jesli chcesz mieć ładnie bez bagażnika.
Ponadto pamiętaj, że robisz dobry tyl nie mając przodu. To bez sensu. Ja bym sie w tym układzie nie pocił nad tyłem.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 20:34 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pilocik69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pilocik69 » 21 sie 2007, 20:34

heh ups

male sprostowanko

przednie glosniki: chodzilo mi jak najbardziej o sredniotnonowki + odseparowane tweetery

tylne:

czyli to tez maja byc jakies sredniotonówki + odseparowane tweetery. I wystarczy to dobrze przykrecic

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 sie 2007, 22:28

Doc pisze:Wygłuszenie, mdf nie zaszkodzi oczywiscie, ale też nie pomoże a narobisz się troszkę.
To wszystko ma sens jesli chcesz mieć ładnie bez bagażnika.
Ponadto pamiętaj, że robisz dobry tyl nie mając przodu. To bez sensu. Ja bym sie w tym układzie nie pocił nad tyłem.
Doc proste pytanie to po co u siebie montowałeś taszki? Przecież można było przykręcić prosto do boczka czyż nie? Jedno robisz a drugie mówisz ;-)
Wygłuszenie drzwi? Sprawa podstawowa bez tego bym się nie ruszał bym bardziej przy odseparowanym zestawie. Zwykłe radio też trochę ruszy głosnikiem a kolega chce słyszeć czysty dźwięk a nie granie blach itp. Niby w sumie robi trochę to od nie te strony bo zabiera się za dobry tył a powinno być odwrotnie dobry przód a tył brak albo słaby.. Ale od czegoś trzeba zacząć w jego przypadku to jedyne wyjście gdy nie bierze pod uwagę wymiany boczków.
Z tym przodem DOC upierasz się że ten mid-bass nic mu nie da...Ja jestem innego zdania. Odseparowany tweeter zagra doskonale skierowane wysokie tony a osobny średniotonowiec będzie dbało dobry dźwięk z deski. Myślę że sub nie zagłuszy tak tego wszytskie. Dodatkowo tył będzie wspierał przód. A tu jest kwestia otwarta bo kolega nie sprecyzował sie czy chce zestaw odseparowany na tył czy dwudrożny.. Ja jednak brałbym na tył dwudrożnego... ;-)

[ Dodano: 2007-08-21, 22:31 ]
pilocik69, widzę że kolega założył temat na innym forum o tuningu :mrgreen: Tam odrazu Ci odradzą głośniki z tyłu masz to jak w banku :-P

[ Dodano: 2007-08-21, 22:37 ]
Doc pisze:Pokaż ?
http://allegro.pl/item225531979_phase_p ... odss_.html
http://allegro.pl/item219446858_phase_a ... od_ss.html
http://allegro.pl/item223707430_nowy_ni ... 00mm_.html
są zestawy higendowe jak i badziewiaste
http://allegro.pl/item217059694_phonoca ... jedwa.html
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 22:39 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 21 sie 2007, 22:39

AUDI_A6 pisze:Doc proste pytanie to po co u siebie montowałeś taszki? Przecież można było przykręcić prosto do boczka czyż nie?
Montowałem 16 cm głosniki, a taschki miałem w spadku. Nie kupiłbym ich zapewne gdybym planował zabudowę bagażnika. ( mówimy o tylnych bo przednie to zupełnie inna bajka ) Nie zależałoby mi na basie w drzwiach.
AUDI_A6 pisze:Z tym przodem DOC upierasz się że ten mid-bass nic mu nie da...Ja jestem innego zdania. Odseparowany tweeter zagra doskonale skierowane wysokie tony a osobny średniotonowiec będzie dbało dobry dźwięk z deski.
I tak dźwiek zleje się przez przednią szybę z powodu odbić. Odbijać sie bedzie sieczka grana z tego głosnika, a basu tam nie uwidzisz.
Nie twierdzę, że montowanie odseparowanych głosników to nonsens, ale tez nie widzę głebszego sensu upierania się przy nich.
AUDI_A6 pisze:Wygłuszenie drzwi? Sprawa podstawowa bez tego bym się nie ruszał
Tjaaa, nawet montując wysokotonowe ? ;-) A tak to niemal bedzie grało. Wygłuszanie drzwi wzielo się z chęci montowania w nie duzych, mocnych głosników napedzanych wzmacniaczami.
Taki 13 cm pierdzioszek nie ruszy Ci ani blach, ani boczka, ani nic. A bas cały czas masz w bagazniku. Wygłuszać sobie mozna - jeśli ktoś ma czas i chęć, ale w tym przypadku podkreślam nie ma to wiekszego sensu.

Audi_A6 za dużo teoretyzujesz. Więcej popraktykuj sam sie przekonasz ;-)
Zamontuj sobie 13 cm głosnik w cokolwiek i zobacz jakież on Ci mega ciśnienie stworzy :lol:
Niektóre Twoje opinie są pomocne, ale często wprowadzasz w błąd mając dobre chęci. Kolega nie jedzie na pokaz CA. Nie ma przodu nawet, a ma wygłuszać tylne drzwi. Nonsens.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 22:47 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 sie 2007, 22:43

Doc pisze:Taki 13 cm pierdzioszek nie ruszyć Ci ani blach, ani boczka, ani nic.
Ojj są takie pierdzioszki co potrafią nieźle zagrać blachami. Tu wybór należy do kolegi. Trochę dziwnie sie tu sytuacja przedstawia bo budujemy dobry zestaw tylni i dobry zestaw niskotonowy w bagażniku. Trzeba zrobić dobry przód a w jego przypadku to trudne. JA jednak bym to wszystko zupełnie inaczej rozwiązał jeśli kolega ma chęci do rpacy to przerobić odpowiednio boczek i zestaw 16cm odseparowany na przód załatwi sprawę. Ale cóż kolega nie chce zmieniać boczków to pozostają wyżej wymieniane przez nas opcje.

[ Dodano: 2007-08-21, 22:45 ]
Doc pisze:Audi_A6 za dużo teoretyzujesz. Więcej popraktykuj sam sie przekonasz ;-)
Zamontuj sobie 13 cm głosnik w cokolwiek i zobacz jakież on Ci mega ciśnienie stworzy :lol:
Niektóre Twoje opinie są pomocne, ale często wprowadzasz w błąd mając dobre chęci. Kolega nie jedzie na pokaz CA. Nie ma przodu nawet, a ma wygłuszać tylne drzwi. Nonsens.
No ja tylko sugeruję kolega zrobi jak chce dla mnie to może sobie wsadzić jakieś buszmeny w deskę i będzie grać... Jak to mówił Janas - chciałem dobrze, kolega zrobi jak uważa.

Aha i z tym trześnieniem blach DOC nie mów że 13stka nie ruszy blach. Kolega ma GII i ma seryjne 13stki przykręcone do boczka... Pod głosi mocniej muzykę i na dworze słychać tylko brrrr brrr z blach od drzwi przednich przy zwykłych seryjnych Nokiach z Golfa. Poza autem nic prócz blach nie słychać w środku też nie jest za rewlecyjnie blachy zagłuszają i psują jakoś bassu bo przy mocniejszym uderzeniu bardzo to buczy.
Więc trochę wiem z praktyki że takie 13stki potrafią zagrać drzwiami i wiem co mówię.

Awatar użytkownika
pilocik69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pilocik69 » 21 sie 2007, 23:24

mi Paowie zalezaloby aby jak najlepiej zabudowac ten przod czyli : srednie tony + tweeter bo bas bedzie z bagaznika, to samo z tylu srednie + tweeter kolo klamki + sub w bagazniku. A coby bylo jakby wogole pozbyc sie tylu?

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 sie 2007, 23:48

pilocik69 pisze:A coby bylo jakby wogole pozbyc sie tylu?
Pasażerowie z tyłu słyszeli by sam bas i delikatne wysokie tony dobiegające z przodu. Szczerze jeśli rzadko wozisz z tyłu pasażerów daj na sam przód bardzo konkretny zestaw 10cm głośników.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 22 sie 2007, 00:05

AUDI_A6 pisze:Szczerze jeśli rzadko wozisz z tyłu pasażerów daj na sam przód bardzo konkretny zestaw 10cm głośników.
Ano racja - tobie, jako kierowcy większej różnicy by to nie zrobiło, ale dla pasażerów zostałby sam bas z bagażnika, a to by pewnie miłe nie było ;-) Chyba jednak - jeśli wozisz czasaim ludzi, a pewnie tak bo inaczej miałbyś Smarta a nie Avanta :mrgreen: coś bym tam dorzucił i na pewno koniecznie tweeterki przy klamce ponieważ samo granie w biodro nie wystarczy.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 22 sie 2007, 00:18

Trochę namieszaliśmy z DOCiem w tych odpowiedziach ale tak podsumowując jeśli chcesz mieć dobry przód zainstaluj w dobry zestaw 10cm głośników bo dobry przód to podstawa bez tego nigdzie nie zajedziesz :mrgreen: Czy to będą odseparowane czy dwudrożne to zależy od ciebie. Co z tyłem? więc tak jak mówiliśmy wyżej. Wozisz często pasażerów? zadbaj bo oni też mogli osłuchać nieco dobrej muzyki. Zainstaluj im jakiś zestawik 13cm głośników takich ze średniej półki. Wygłuszenie i mdf? Cóż ja bym zakładał, Doc mówi że nie więc tu sprawa otwarta możesz zostawić tak jak jest. Sub i wzmacniacz do bagaznika. Możesz ze wzmaków szukać jakieś fajnej używki bo te cenią się lepszą renoma i jakościa niż nowe produkty. Koniecznie kup dobry zestaw kabli! ;-)

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 22 sie 2007, 17:13

pilocik69 ciekaw jestem efektu montazu tweeterow w slupku?? bo tez sie na to nakrecam :-P bede sledzil temat!!

Awatar użytkownika
pilocik69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pilocik69 » 22 sie 2007, 20:14

to jeszcze raz:

jakie te glosniki maja byc do porzodu tweetery + jakies dobre sredniotonowe?

z tylu tez dam jakies dobre 13 odseparowane

+ wzmac i sub

i ma grac muzyka :mrgreen: :evil: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 23 sie 2007, 13:19

pilocik69 pisze:to jeszcze raz:

jakie te glosniki maja byc do porzodu tweetery + jakies dobre sredniotonowe?

z tylu tez dam jakies dobre 13 odseparowane
Przód odseparowane 10 cm lub szerokopasmowe czyli 2drożne i oddzielnie dokupione tweeterki.
Tył tak jak piszesz.

Działaj Waść ;-)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl