[B3 3A] Słabe ciśneinie oleju, pompa i panewki do wymiany ??
- Audi Sport
- Forum Audi 80
[B3 3A] Słabe ciśneinie oleju, pompa i panewki do wymiany ??
Witam,
Przy okazji zmiany skrzyni postanowiłem zająć się sprawą słabego ciśnienia oleju na jałowym. Ciśnienie na rozgrzanym silniku raz wynosiło 1,5 bara, czasem 1 lub nawet 0,5 bara. Latem przy upałach i odpalonej klimie w mieście temp. oleju trzymała się na ok 120 stopniach. Czy to aby nie za dużo :?: Dodam, że była zmiana oleju po 13 latach jazdy z 15w40 Mobila na 10w40 Valvoline. A więc do sedna sprawy miska zdjęta pompa odkręcona i teraz jak ją sprawdzić czy dobre ciśnienie daje :?: Możliwe, że to panewki więc jak je sprawdzić czy są dobre, odkręcić je i sprawdzać ich grubość, no i jakiej powinny być :?: Poniżej zapodaję foto smoka pompy oleju reszty pompy.
Przy okazji zmiany skrzyni postanowiłem zająć się sprawą słabego ciśnienia oleju na jałowym. Ciśnienie na rozgrzanym silniku raz wynosiło 1,5 bara, czasem 1 lub nawet 0,5 bara. Latem przy upałach i odpalonej klimie w mieście temp. oleju trzymała się na ok 120 stopniach. Czy to aby nie za dużo :?: Dodam, że była zmiana oleju po 13 latach jazdy z 15w40 Mobila na 10w40 Valvoline. A więc do sedna sprawy miska zdjęta pompa odkręcona i teraz jak ją sprawdzić czy dobre ciśnienie daje :?: Możliwe, że to panewki więc jak je sprawdzić czy są dobre, odkręcić je i sprawdzać ich grubość, no i jakiej powinny być :?: Poniżej zapodaję foto smoka pompy oleju reszty pompy.
Ja borykam się z tym samym problemem. Może gdzieś można sprawdzić na jakimś warsztacie pompę jeśli chodzi o jej wydajność. Domowym sposobem to możesz sprawdzić luz międzyzębny, i luz między pokrywą a kołami zębatymi. Sprawdź też czy zawór upustowy na pompie nie jest np lekko otwarty. Ja jednak będę wymieniał w ciemno, podejrzewam że to jej wina bo nawet nie miała siły zassać oleju po wymianie. A na temat panewek nie mam wiedzy, zastanawiałem się czy nie zajrzeć do nich, ale summa summarum bez klucza dynamometrycznego się nie odważyłem. Aha co do temperatury oleju, to o ile wskaźnik nie oszukuje to nie przekracza prawie nigdy 70C , tyle że ja mam wiadomo inny silnik.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Tak mam dostep do pompy, firma Meyle oraz innychczesci wszelakich. Jak cos potrzeba to pisz PW. Sprawdz dla pewnosci czy na twojej widnieje nr 026 115 105 A.
Słuszne podejscie z Topranem i używkami <ok> .
Słuszne podejscie z Topranem i używkami <ok> .
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 21:11 przez Słonik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Słonik, No to super. Cena opowiada, jutro jeszcze sprawdzę dla pewności numer tej pompy. Wtedy się odezwę z tym na PW, bo na tym się nie skończą moje zakupy
PS. Masz może dostęp do oleju Valvoline max life 10w40 :?: Jak tak to jestem chętny na 5 L bańkę
Się wie Po kieszeni trochę dostanę na te wszystkie zakupy ale u mnie ma być wszystko tip top :mrgreen: No i najważniejsze: "Nie ma lipy :!:" <ok>Słonik pisze:Słuszne podejscie z Topranem i używkami <ok> .
PS. Masz może dostęp do oleju Valvoline max life 10w40 :?: Jak tak to jestem chętny na 5 L bańkę
- Audi Sport
- Forum Audi 80