Glosniki - tweetery
Glosniki - tweetery
Witam !! Posiadam zestaw 2x hertz dcx 10 w podszybiu 2x hertz dcx 165 tylne drzwi subfower jbl gto 1204 br wzmak Eyebrid 6y600 6 kanałów
Radio Pionner 5200 sd
B4 Sedan
Eyebrid 6Y600
4 Ohm Stereo: 4x50W + 2x100W
2 Ohm Stereo: 4x75W + 2x150W
4 Ohm Stereo: 2x150W + 1x300W
S/N Ratio: > 95dB
THD (20k Filter): <0.05%
LxWxH: 450x238x55 mm3
Myśle nad kupnem 4 tweeterów pytanie tylko czy nie bedą sie gryzły z dwudrożnymi hertzami które posiadam ? chciałbym uzyskac wysokie tony które bedą skierowane prosto w odbiorce a nie w szybe czy tez nogi pasazera z tyłu .....
Ps Przepraszam za ortografie
Radio Pionner 5200 sd
B4 Sedan
Eyebrid 6Y600
4 Ohm Stereo: 4x50W + 2x100W
2 Ohm Stereo: 4x75W + 2x150W
4 Ohm Stereo: 2x150W + 1x300W
S/N Ratio: > 95dB
THD (20k Filter): <0.05%
LxWxH: 450x238x55 mm3
Myśle nad kupnem 4 tweeterów pytanie tylko czy nie bedą sie gryzły z dwudrożnymi hertzami które posiadam ? chciałbym uzyskac wysokie tony które bedą skierowane prosto w odbiorce a nie w szybe czy tez nogi pasazera z tyłu .....
Ps Przepraszam za ortografie
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 17:19 przez Kitket00, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodatkowe tweetery nie zakłucą pracy reszty głosników. Zagwarantują natomiast dodatkowe niepotrzebne obciążenie wzmacniacza. chcac separować głosniki proponuje odłączyc tweetery w coaxsialach i w ich miejsce podłączyć zewnetrzne, które chcesz zakupić. Jesli nie chcesz dłubać i kombinować możesz podłączyć je pod zakładam, ze nieuzywane wyjscia radia stosując filtry (kondensatory 3,3µF).Kitket00 pisze:Myśle nad kupnem 4 tweeterów pytanie tylko czy nie bedą sie gryzły z dwudrożnymi hertzami które posiadam ? chciałbym uzyskac wysokie tony które bedą skierowane prosto w odbiorce a nie w szybe czy tez nogi pasazera z tyłu .....
Problem z tymi dwudroznymi hertzami jest taki ze kable które idą przez głosnik do tweetera trzeszcza i ostatnio zauwazylem ze troche nawety iskrzą ... wyjscia radiowe wolne cały kąplet podłączony przez wzmaka i powiem ze naprawde daje rade. Miałem nawet pomysł aby poprostu odciac tweetery tzn zasilanie tweeterów w głosnikach, kupic normalne i zamątowac w odpowiednim miejscu to trzeszczenie jest naprawde nieprzyjemne i jestem 99% pewien ze to własnie te kabelki trzeszczaaa ....
Skoro tak, to nie pozostaje ci nic innego jak zoperowanie tych hertzów. i podłączenie czegos zamiast nich. Ze swojej strony polecam jedwabne kopółki od Sinuslive lub HifonicsKitket00 pisze:Problem z tymi dwudroznymi hertzami jest taki ze kable które idą przez głosnik do tweetera trzeszcza i ostatnio zauwazylem ze troche nawety iskrzą ... wyjscia radiowe wolne cały kąplet podłączony przez wzmaka i powiem ze naprawde daje rade. Miałem nawet pomysł aby poprostu odciac tweetery tzn zasilanie tweeterów w głosnikach, kupic normalne i zamątowac w odpowiednim miejscu to trzeszczenie jest naprawde nieprzyjemne i jestem 99% pewien ze to własnie te kabelki trzeszczaaa ....
Mam jeszce jedno pytanie czy lepiej podłączyc twetery pod głośniki z przetwornicą czy pod radio ?mysle ze ta opcja bedzie lepsza jezeli odetne oryginalne tweetery w hertzach pobawie sie troche i pujdzie przez wzmaka wszystko ?
[ Dodano: 2011-03-09, 21:21 ]
myśle ze ten model byłby zadowalający SINUSLIVE NEO 25S wysokotonowe JEDWABNE ??
[ Dodano: 2011-03-09, 21:21 ]
myśle ze ten model byłby zadowalający SINUSLIVE NEO 25S wysokotonowe JEDWABNE ??
Chyba masz na mysli zwrotnice??Kitket00 pisze:przetwornicą
Wytnij całkowicie treetey z hertzów, a sinusy podłącz przez zwrotnice, jakie dostaniesz z nimi w zestawie pod wzmacniacz. w którym miejscu to juz jak ci wygodnie. jeśli chcesz koniecznie 25s to ok, ale nie odczujesz różnicy miedzy 13s a cena duzo nizsza
Jakie tweetery na vocal :)
Siemka.
Mam pytanko jakie tweetery polecacie by brzmiał ładnie i czystko vocal.. przykładowe kawałki:
dzięki
Mam pytanko jakie tweetery polecacie by brzmiał ładnie i czystko vocal.. przykładowe kawałki:
dzięki
Taki zestaw już miałem jak kupiłem samochód.. Dokupiłem tylko hertze do tego zestawienia.. nie sprawdzałem całej instalacji.. ale raczej nie ma żadnych filtrów zwrotnic itp... to co najlepiej zrobić żeby uzyskać zamierzony efekt.. myślałem, że syczki wystarczą.. kasy mam tylko żeby kupić jakiś tweet ewentualnie jak będą potrzebne to jeszcze zwrotki razem 150 - 200 zł.
Zwrotnice już masz inaczej ugotowałbyś już dawno wysokie z magnatów.
Wywal blau kup półkę bez głośników. W ori miejsca przednie wstaw jakieś coaxiale ale dwudrożne, cięte od dołu na jakiś 120-150Hz. Zasil drzwi tylne wzmakiem, a jak możesz także przód. Docelowo dołóz do tego jeszcze 16 w drzwi przednie i będzie git.
Nie do końca wiem po co komu te głośniki w drzwiach tylnych jak nawet DSP ich nie wykorzystuje, ale jak już są to niech będą.
Wywal blau kup półkę bez głośników. W ori miejsca przednie wstaw jakieś coaxiale ale dwudrożne, cięte od dołu na jakiś 120-150Hz. Zasil drzwi tylne wzmakiem, a jak możesz także przód. Docelowo dołóz do tego jeszcze 16 w drzwi przednie i będzie git.
Nie do końca wiem po co komu te głośniki w drzwiach tylnych jak nawet DSP ich nie wykorzystuje, ale jak już są to niech będą.
sukcesywnie moznaby coś z tego zrobic, ale nie od razu z tak niskim budzetem.
W podszybiu powinien znaleść sie mid i tweeter najlepeij separowane na zwrotnicy podłączone pod jedna pare kanałów radia. Pod drugą pare 16tki z tylnych dzwi również na filtrze.
A z tych magnatów po wycięciu z tweeterów i zabudowaniu od spodu mozesz uzyskać pseudosuba, ale najlepeij byłoby je wyrzucić i włozyć coś do bagażnika pod ten wzmacniaczyk.
Jesli masz lutownicę i zdolności manualne to zaprojektuje Ci takie filtry i wytłumacze jak to wszystko po składać.
W podszybiu powinien znaleść sie mid i tweeter najlepeij separowane na zwrotnicy podłączone pod jedna pare kanałów radia. Pod drugą pare 16tki z tylnych dzwi również na filtrze.
A z tych magnatów po wycięciu z tweeterów i zabudowaniu od spodu mozesz uzyskać pseudosuba, ale najlepeij byłoby je wyrzucić i włozyć coś do bagażnika pod ten wzmacniaczyk.
Jesli masz lutownicę i zdolności manualne to zaprojektuje Ci takie filtry i wytłumacze jak to wszystko po składać.