[80 b3 1,6 rn] czy to przegub czy cos innego sie rozwaliło??
-
- Forum Audi 80
[80 b3 1,6 rn] czy to przegub czy cos innego sie rozwaliło??
witam wszystkich, mam problem z moja audi, a więc dzisioaj jak jeżdziłem sobie po polnej drodze nagle samochód przestał być napędzany i nie wiem co to się zrobiło. Biegi normalnie się wbijaja i jak dodaje gazu to na predkościomierzu wskazówka normalnie idzie do góry jak bym przyspieszał ,ale samochód wogle nie rusza się z miejsca. co mu jest?? czy to przegób czy cos ze skrzynia biegów?? prosze o pomoc
Prędkość mierzona jest na skrzyni, czyli skrzynia kręci, biegi wchodzą czyli tym bardziej. Musiało się cos rozpiąć dalej, czyli możliwe że przegub, ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, bo nie widziałem jeszcze żeby się aż tak rozsypał, że nie przekazuje napędu.jazzrepresent pisze:Biegi normalnie się wbijaja i jak dodaje gazu to na predkościomierzu wskazówka normalnie idzie do góry jak bym przyspieszał ,ale samochód wogle nie rusza się z miejsca.
Oskar mógł się urwać przegub zewnętrzny ( przy kole ) lub wewnętrzny (przy skrzyni biegów). Jeśli będzie urwany to będą takie objawy jak opisałeś. Skrzynia ( mechanizm różnicowy ) przekazuje napęd na oś która jest mniej obciążona, w tym przypadku urwany przegub lub urwana półoś.
Masz dwa linki do tematów o przegubach zewnętrznych i wewnętrznych ( są zdjęcia i widać jak się pourywały ).
Przegub wewnętrzny ( przy skrzyni ) https://audi80.pl/b4-abk-wypadnieta- ... t49508.htm
Przegub zewnętrzny ( przy kole) https://audi80.pl/b3-18-1990r-auto-n ... htm#552362
Masz dwa linki do tematów o przegubach zewnętrznych i wewnętrznych ( są zdjęcia i widać jak się pourywały ).
Przegub wewnętrzny ( przy skrzyni ) https://audi80.pl/b4-abk-wypadnieta- ... t49508.htm
Przegub zewnętrzny ( przy kole) https://audi80.pl/b3-18-1990r-auto-n ... htm#552362
-
- Forum Audi 80
witam ponownie koledzy. Dzisiaj dokonałem oględzin i faktycznie okazało sie ,żę przegub wewnętrzny odczepił sie od flanszy przy skrzyni biegów, ale najgorsze jest to ,że 4 z 6ciu śrub sie ścieło. I teraz mam takie pytanie czy ta flansze od skrzyni biegów się jakoś wyciąga?? jesli tak to jakim kluczem??a moze trzeba ja podważyć jakaś brechą?? prosze o szybka odpowiedz, pozdrawiam
Oskar jeśli chodzi Ci o te "flansze" która wychodzi ze skrzyni biegów i jest do niej przykręcony przegub a wygląda mniej więcej tak (ta jest z innego auta ale podobna)
To musisz użyć do tego przecinaka , musi być takiej grubości żeby ledwo co wchodził między obudowę skrzyni a te flansze i musisz delikatnie stuknąć młotkiem a ta flansza powinna wyskoczyć. Tak jak widzisz na tej fotce na końcu ośki i frezu jest takie zabezpieczenie i to właśnie trzyma ( tak jak przegub ) .
Uważaj na olej w skrzyni biegów żeby nie wyciekał możesz podnieść auto z tej strony co jest flansza do wyjęcia.
I jak wyciągniesz Flansze to nie kręć nic skrzynią :!: Do puki jej nie złożysz :!:
Mam nadzieję że pomogłem.
A i jeszcze jedno : jak będziesz przykręcał na nowo przegub do tej Flanszy to przykręcaj (dociskaj) śruby na krzyż - po przekątnej tak jak koło to wtedy przegub będzie równo przykręcony i nie zerwie na nowo śrub.
To musisz użyć do tego przecinaka , musi być takiej grubości żeby ledwo co wchodził między obudowę skrzyni a te flansze i musisz delikatnie stuknąć młotkiem a ta flansza powinna wyskoczyć. Tak jak widzisz na tej fotce na końcu ośki i frezu jest takie zabezpieczenie i to właśnie trzyma ( tak jak przegub ) .
Uważaj na olej w skrzyni biegów żeby nie wyciekał możesz podnieść auto z tej strony co jest flansza do wyjęcia.
I jak wyciągniesz Flansze to nie kręć nic skrzynią :!: Do puki jej nie złożysz :!:
Mam nadzieję że pomogłem.
A i jeszcze jedno : jak będziesz przykręcał na nowo przegub do tej Flanszy to przykręcaj (dociskaj) śruby na krzyż - po przekątnej tak jak koło to wtedy przegub będzie równo przykręcony i nie zerwie na nowo śrub.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 16:45 przez Thomson26, łącznie zmieniany 1 raz.
To malo widziales...kacper85 pisze:Prędkość mierzona jest na skrzyni, czyli skrzynia kręci, biegi wchodzą czyli tym bardziej. Musiało się cos rozpiąć dalej, czyli możliwe że przegub, ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, bo nie widziałem jeszcze żeby się aż tak rozsypał, że nie przekazuje napędu.
a dupa dupa zaden torx tylko splinkacper85 pisze:Sebandi napisał/a:
klucz specjalny trox
Bez przesady, tak specjalny jak i ampule aka. imbusy